18.10.2023 - 18:56
|
Actualització: 18.10.2023 - 19:34
The Washington Post · Hazem Balousha, Susannah George i Heba Farouk Mahfouz
Campament de refugiats de Nuseirat, Gaza. Els equips d’emergències continuen cercant supervivents entre la runa a la zona on, abans-d’ahir, va tenir lloc l’explosió mortífera d’un hospital de Gaza que va deixar centenars de morts, fet que desfermà una onada d’indignació per tota la regió.
La xifra definitiva de víctimes encara no s’ha fet pública, però tot indica que l’explosió és l’incident més mortífer amb civils a Gaza, en una guerra que ja ha matat més palestins que qualsevol altre conflicte entre Israel i Hamàs.
“L’allau de víctimes i la gravetat de les ferides superen les capacitats dels equips mèdics i les ambulàncies”, va declarar el Ministeri de Sanitat de Gaza en un comunicat publicat a Facebook. A les imatges de l’hospital Al-Ahli publicades ahir al matí s’apreciava un aparcament ensutjat i ple de cotxes cremats.
Segons que van explicar funcionaris i metges, centenars de famílies es refugiaven a l’hospital i el seu voltant en el moment de l’atac, amb l’esperança que l’edifici tingués menys probabilitats de ser aconseguit per un atac aeri.
No és clar qui es troba darrere l’atac, del qual els representants palestins i israelians es culpen mútuament. L’exèrcit israelià diu que una part d’un “reguitzell de coets” disparats pel Gihad Islàmic va impactar per error contra el centre. Hamàs, per la seva banda, sosté que l’explosió fou causada per un bombardament israelià. The Washington Post no ha pogut verificar cap d’aquestes dues afirmacions.
Centenars de civils ferits van ser traslladats al principal hospital de Gaza, l’hospital d’Al-Xifa, on els metges expliquen que han hagut d’atendre els ferits a terra perquè els llits ja eren plens. Les fotografies mostren homes, dones i nens, molts dels quals coberts de pols i de sang, amuntegats als passadissos del centre tot esperant de ser atesos.
Un vídeo verificat per The Washington Post capta els primers sons d’una explosió: un brunzit a l’aire i, tot seguit, una detonació. La cambra es desplaça per a mostrar foc i columnes de fum ataronjat.
En les hores posteriors a l’atac, els equips d’emergència dels cossos de defensa civil de Gaza van calcular que 300 persones havien mort en l’explosió. Uns altres representants palestins van informar d’una xifra de morts més alta.
L’atac ha empès les organitzacions humanitàries a recordar la necessitat de protegir els civils. Les autoritats humanitàries fa dies que adverteixen, de manera com més va més insistent, que a Gaza hi ha una catàstrofe humanitària mentre Israel duu a terme una campanya d’atacs aeris devastadora contra Hamàs.
Els hospitals de Gaza ja han advertit que es van quedant sense combustible per als generadors. Mentrestant, els dipòsits de cadàvers s’omplen i els equips d’emergències, desbordats, diuen que no poden recuperar prop d’un miler de cossos colgats entre la runa.
Abans de l’explosió a l’hospital Al-Ahli, més de 2.778 persones s’havien mort a l’enclavament i gairebé 10.000 havien estat ferides, segons el Ministeri de Sanitat de Gaza. D’aquests morts, gairebé dos terços eren nens.
Els dirigents regionals també han demanat que es posi fi al conflicte a Gaza. En un comunicat, el rei de Jordània ha advertit que la guerra “ha entrat en una fase perillosa” i “sumirà la regió en un desastre indescriptible”.
El president Biden va arribar ahir a Israel. Havia de ser la primera parada d’una ronda pel Llevant, però la seva agenda quedà completament desbaratada per l’explosió.
El president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, va anul·lar una reunió programada amb Biden a Amman, Jordània, juntament amb els dirigents d’Egipte i Jordània, els quals, poc després, també van suspendre les reunions previstes amb Biden.
Susannah George informa de Jerusalem estant.
- Subscribe to The Washington Post
- Podeu llegir més reportatges de The Washington Post publicats en català a VilaWeb