17.06.2022 - 17:52
La proposta de fixar un impost mínim del 15% a les multinacionals torna a estar paralitzat. Després de resoldre la Unió Europea el vet de Polònia sobre la norma, la reunió dels ministres de finances de la Unió Europea –l’Ecofin- feta avui a Luxemburg ha acabat amb un altre país oposant-se a la directiva. En aquest cas ha estat Hongria, argumentant que la implementació d’una taxa sobre les grans empreses en un context de guerra és molt perillós pels reptes que això suposaria dins l’economia de la UE. Malgrat el blocatge, el ministre d’economia francès, Bruno Le Maire, ha assegurat que està decidit a assolir un acord abans del juliol, data en què França deixarà d’ocupar la presidència del Consell.
En la mateixa línia s’ha expressat el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, qui s’ha compromès a treballar durant els dies vinents per arribar a un acord abans que acabi la presidència francesa. De fet, tant Gentiloni com Le Maire confiaven tancar aquest capítol aquest mateix mes de juny, ja que en l’anterior reunió de l’Ecofin el país hongarès no havia posat traves.
Malgrat el convenciment que han mostrat els dos representants de cara a trobar una solució al vet, ambdós han defensat la importància del text i han assegurat que la norma “garanteix més justícia en l’àmbit impositiu”. A més, s’han mostrat especialment crítics amb la nova postura d’Hongria, a qui han reclamat voluntat política per desencallar la situació. Le Maire ha estat el més dur, tot defensant que les decisions relacionades amb modificacions impositives haurien de ser aprovats per majoria qualificada i no per unanimitat, tal com fixen actualment els tractats de la Unió Europea.
A banda d’aquesta qüestió, els ministres de finances de la UE han aprovat l’adhesió de Croàcia a l’eurozona, una decisió que també va adoptar ahir l’Eurogrup.