Hong Kong condemna per subversió catorze activistes pro-democràcia en un cas històric

  • Hi ha la preocupació que la sentència tingui implicacions més enllà dels acusats

VilaWeb

The Washington Post

01.06.2024 - 21:40

The Washington Post · Christian Shepherd, Shibani Mahtani i Vic Chiang

Dijous, un tribunal d’Hong Kong va declarar culpables de conspiració per subvertir el poder de l’estat catorze activistes pro-democràcia i en va absoldre dos més, en un cas històric de seguretat nacional que, segons els experts jurídics, ha erosionat la credibilitat del sistema judicial de la ciutat.

Dotzenes dels activistes més destacats d’Hong Kong ara afrontaran llargues condemnes de presó per haver participat en unes primàries no oficial i no violentes el 2020. Aquesta votació es va organitzar com una manera de triar candidats de l’oposició per a unes eleccions legislatives que finalment es van ajornar. En total, quaranta-set activistes van ser acusats i la major part fa més de tres anys que són en presó preventiva.

Els veredictes es van dictar dijous al matí, hora local. Les sentències arribaran més endavant. Els altres trenta-un acusats no van impugnar els càrrecs. Després del veredicte, el Departament de Justícia d’Hong Kong va dir als jutges que tenia la intenció d’apel·lar contra totes dues absolucions.

Pequín va imposar el 2020 una nova llei de seguretat nacional a Hong Kong –que suposadament tenia un cert nivell d’autonomia en el marc de “un país, dos sistemes”– després de mesos de protestes pro-democràcia a tota la ciutat durant el 2019.

El judici, el cas de seguretat nacional més gran a l’antiga colònia britànica, ha estat observat de prop com un baròmetre de com es faria servir la llei imposada per Pequín per castigar les veus de l’oposició. Els jutges van dictaminar que els culpables planificaven de subvertir l’autoritat del govern d’Hong Kong i que la seva defensa no era vàlida.

“La sentència deixa clar que el govern ja no tolerarà cap oposició significativa”, diu Alvin Cheung, professor adjunt a la Queen’s University al Canadà i antic advocat a Hong Kong. “Si l’ús legal dels poders legislatius implica subversió, cal demanar-se si hi ha cap marge per a la dissidència a la legislatura.” Junts, els acusats representaven conjuntament tot l’espectre de l’anteriorment pròspera oposició d’Hong Kong: d’estudiants fins a advocats, activistes veterans i relativament nouvinguts, amb punts de vista que anaven de moderats a més radicals. Les possibles condemnes oscil·len entre els tres anys i la cadena perpètua.

El judici ha estat supervisat per tres jutges seleccionats pel govern per jutjar casos de seguretat nacional, cosa que s’allunya de la tradició del sistema de dret comú d’Hong Kong de judici amb jurat. Els jutges van citar la “implicació d’elements estrangers” com a motiu per a prescindir del jurat. Entre els qui es van declarar no culpables hi havia Gwyneth Ho, una ex-periodista que va guanyar notorietat durant les protestes del 2019, i Leung Kwok-hung, un activista polític i social veterà de seixanta-vuit anys més conegut com a Long Hair. Els acusats que es van declarar culpables de “conspiració per cometre subversió” inclouen l’activista de vint-i-set anys Joshua Wong i l’expert en dret Benny Tai, a banda de més polítics, ex-parlamentaris i sindicalistes.

La llei de seguretat nacional, redactada per Pequín i aprovada sense cap consulta a Hong Kong, criminalitza delictes amb termes amplis com ara “secessió”, “subversió”, “terrorisme” i “connivència amb forces estrangeres”. Ha transformat Hong Kong i les seves institucions –incloent-hi escoles, mitjans de comunicació, la legislatura i els tribunals– i ha trencat l’autonomia promesa al territori, que s’havia de preservar fins el 2047.

Mao Ning, una portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers de la Xina, va dir després dels veredictes que Pequín donava suport fermament a les autoritats judicials i policíaques d’Hong Kong per castigar tota mena d’actes que posessin en perill la seguretat nacional.

Les primàries no oficials del 2020 van ser planejades i organitzades abans de la introducció de la llei de seguretat nacional aquell any. Tai –l’expert en dret i activista que també va ajudar a llançar les protestes del 2014 que van derivar en una ocupació de setanta-nou dies dels carrers de la ciutat– i els altres van decidir de continuar amb la votació després d’haver-se aplicat la llei imposada per Pequín. Esperaven d’aconseguir una majoria a la legislatura per als candidats pro-democràcia.

Més de sis-cents mil votants van participar en les primàries de tota la ciutat el 2020, però l’executiu aleshores va decidir d’endarrerir les eleccions legislatives, amb arguments relacionats amb la pandèmia del coronavirus. Els crítics han argumentat que el cas de la fiscalia és basat en gran part en hipòtesis, atès que els acusats no van tenir l’oportunitat de presentar-se a les eleccions legislatives, i encara menys de prendre possessió i després subvertir el sistema, tal com s’al·lega.

També hi ha la preocupació que la sentència pugui tenir implicacions més enllà dels acusats. Petits comerços, per exemple, van permetre que els seus espais fossin emprats com a llocs de votació per a les primàries no oficials i podrien acabar-hi implicats. “Les autoritats podrien fer servir el cas com a jurisprudència per acusar comerciants que [llogaven] els seus locals per convertir-los en col·legis de votació improvisats i voluntaris que [gestionaven] les estacions com a coconspiradors”, diu Michael Mo, un antic conseller de districte a Hong Kong que ara viu a l’exili al Regne Unit. Enmig de l’entorn com més va més estricte per a la dissidència a Hong Kong, “la presumpció d’innocència ja no existeix”, diu Mo.

Aquest març passat, la legislatura d’Hong Kong, amb l’oposició eliminada, va aprovar unànimement un nou paquet de lleis de seguretat nacional, conegut com a article 23, que va estrènyer encara més l’espai que restava per a la crítica i les llibertats civils. Abans del veredicte de dijous, un dels dos acusats absolts, Lee Yue Shun, va escriure en una publicació a Facebook que la sentència no faria gaire per canviar la realitat de la vida a Hong Kong. “Independentment del resultat, la preservació de la legitimitat de l’estil de vida de la gent d’Hong Kong ja s’enfronta cada dia als envits més difícils”, va escriure.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor