19.09.2016 - 11:00
|
Actualització: 19.09.2016 - 11:34
L’ex-conseller de Presidència i portaveu del Partit Demòcrata Català al congrés espanyol ha arribat al Tribunal Suprem quan passaven cinc minuts de tres quarts d’onze del matí per declarar pels presumptes delictes de desobediència, malversació i prevaricació per haver ajudat a l’organització de la consulta del 9-N. L’han acompanyat fins als accessos de l’alt tribunal una delegació de representants polítics i institucionals encapçalada per l’ex-president de la Generalitat Artur Mas –també investigat pel 9-N- així com els consellers Munté, Vila, Borràs i Serret i representants d’ERC i de les entitats sobiranistes. Homs, que ja ha avançat que preveu fer un discurs ‘contundent’ en defensa de les seves conviccions, va assegurar dissabte que considera que aquest és un judici ‘polític, arbitrari i partidista’ ple ‘d’anomalies, irregularitats i inadequació al dret’.
Homs ha arribat a Madrid acompanyat per una àmplia delegació i després de rebre el suport del Govern i de les organitzacions sobiranistes en els últims dies. Dijous va ser rebut al Palau de la Generalitat pel president, Carles Puigdemont, i el vice-president, Oriol Junqueras, i divendres i dissabte ha participat en actes de suport al 9-N davant del Parlament de Catalunya i a Arenys de Munt, primer municipi que va organitzar una consulta.
L’ex-conseller de Presidència ha fet els 50 metres finals abans d’arribar al Suprem al costat d’Artur Mas, la vice-presidenta Neus Munté, i els consellers Santi Vila i Meritxell Borràs. També l’ha acompanyat la coordinadora general del PDC, Marta Pascal; el coordinador organitzatiu, David Bonvehí; el vice-president primer del Parlament, Lluís Corominas; el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, així com el portaveu del PDC al Senat, Josep Lluís Cleries, i l’ex-batlle de Barcelona Xavier Trias.
També representants d’ERC com el portaveu a Madrid, Joan Tardà, el portaveu al Senat, Santi Vila, i la secretària general d’ERC, Marta Rovira. A més, es preveu la presència del president de l’ANC, Jordi Sánchez, el d’Òmnium, Jordi Cuixart, i l’AMI, Neus Lloveras.
En Comú Podem ha donat suport a Homs a través d’un piulet:
El Tribunal Suprem interroga avui a Francesc Homs pel #9N. És una mala noticia per la democràcia que es judicialitzi la política. (1/3)
— En Comú Podem (@EnComu_Podem) September 19, 2016
Dubtem que qui va començar tot això enfrontant la Constitució a les urnes ho resolgui ara utilitzant exactament els mateixos mitjans. (2/3)
— En Comú Podem (@EnComu_Podem) September 19, 2016
En Comú Podem creu que s'ha d'anar a l'arrel del problema, que no és una altra cosa que reconèixer la sobirania del poble català. (3/3)
— En Comú Podem (@EnComu_Podem) September 19, 2016
Homs ja ha avançat que farà un discurs ‘contundent’ en defensa de les seves conviccions sobre el dret a decidir. El portaveu del PDC a Madrid, que ja va declarar voluntàriament per l’organització del 9-N davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, haurà de respondre –assistit per un advocat- les preguntes del jutge de la Sala del Penal Andrés Palomo, així com dels fiscals Francisco Bañeres i Emilio Sánchez Ulled, i de les Defenses.
Incidiran en la carta que Homs va enviar el 6 de novembre del 2014 -tres dies abans del 9-N- a on defensava que l’empresa que va fer el recompte, T-Systems, no estava afectada per la resolució del Tribunal Constitucional que declarava il·legal la consulta del 9-N. Una carta que el mateix Homs ha admès que va signar.