Homofòbia, xenofòbia i ultradreta: allò que amaguen de Jaume Vives, portaveu de Tabàrnia

  • Les televisions espanyoles l'han erigit en personatge públic d'ençà de l'1-O

VilaWeb

Josep Casulleras Nualart

17.01.2018 - 18:58
Actualització: 17.01.2018 - 19:46

El ressò de la martingala de Tabàrnia només es pot entendre gràcies a la difusió obsessiva que en van començar a fer els grans diaris i televisions espanyols immediatament després de les eleccions del 21-D. El País ha arribat a fer portada d’una iniciativa sorgida a la xarxa basada en arguments fal·laços i amb una proposta que no té ni un mínim d’arrelament social; i televisions com Telecinco, Antena 3 i la Sexta n’han parlat insistentment en els programes estel·lars. Ho fan perquè l’invent encaixa amb el seu relat. És així que han entrevistat nombroses vegades Jaume Vives Vives, un periodista format a l’Abat Oliba CEU, que han assenyalat com a portaveu de Tabàrnia. Però, amb la fixació a difondre arguments contra l’independentisme, han passat per alt que Vives, des de la seva publicació, El Prisma, difon ideologia d’ultradreta i franquista, i alhora amb un discurs xenòfob, misogin i homòfob.

Ja fa dies que li donen corda, a les televisions espanyoles. Després de l’1-O, l’entrevistaven a La Sexta i a Telecinco dia sí dia no, com un petit heroi espanyolista que ‘per contrarestar els repics de cassoles a Catalunya’ posava un altaveu al seu balcó del carrer de Balmes de Barcelona amb cançons de Manolo Escobar i l’himne de la Guàrdia Civil. Tabàrnia va venir poc després.

Però en totes les entrevistes que li fan no hi ha ningú que li demani l’opinió sobre els drets dels homosexuals, sobre l’avortament o sobre l’islam. D’això, en canvi, sí que se n’han ocupat alguns mitjans, com el Temps, que en aquest reportatge recordava que des d’El Prisma ha donat veu a Ignacio Arsuaga, president de l’associació homòfoba i transfòbica Hazte Oír; a Josep Anglada, ex-dirigent de Plataforma per Catalunya; i a Santiago Abascal, dirigent de la formació d’ultradreta Vox.

També ha entrevistat Santiago Cantera, prior de l’abadia benedictina del Valle de los Caídos, amb el titular: ‘Els presos venien a treballar al Valle de los Caídos perquè ací vivien millor‘. Cantera és l’home que s’ha negat a permetre que s’exhumin cossos de represaliats que hi ha enterrats allà sense el permís dels seus familiars. Vives no li pregunta en cap moment per les demandes dels familiars dels represaliats, ni per l’esclavatge dels presoners que van treballar en la construcció del mausoleu de Franco sota condicions infernals. Ni per tots els qui hi van morir. Cantera arriba a dir que per als familiars dels presoners anar allà a visitar-los acabava essent ‘unes colònies d’estiu’. I la pregunta de Vives és: ‘Caram…’.

Vives els dóna veu a tots, en unes entrevistes en què no els qüestiona res. ‘Caram…’, va dient,  i els permet de desplegar el seu discurs d’ultradreta, xenòfob o franquista. Té cura de no escriure res en primera persona manifestament racista o misogin, però convida els entrevistats a fer-ho sense qüestionar-los-ho.

Aquesta setmana ho ha posat de manifest un bloc de defensa dels drets dels LGTB anomenat Estoy Bailando. Aquest bloc es fixa en una altra d’aquestes entrevistes, la que va fer a Philippe Ariño, un individu que fa conferències de contingut homòfob, en què ensenya a controlar els impulsos homosexuals.

Aquest bloc recull tot un seguit de comentaris islamòfobs i homòfobs de Jaume Vives Vives a Twitter:

I va compartir un article que es deia ‘Xantatge gai’, que deia que l’homosexualitat era una immoralitat:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor