31.07.2016 - 22:00
|
Actualització: 01.08.2016 - 00:38
Unes quantes fotografies publicades a les xarxes socials aquests últims dies mostren homes que porten vel acompanyats de les seves parelles sense vel per protestar contra la llei que obliga dones iranianes a cobrir-se els cabells i el coll.
D’ençà de la revolució del 1979, es va instaurar la República Islàmica al país, que entre les seves lleis, exigeix a les iranianes que es cobreixin seguint un estricte codi de vestimenta. Des de llavors, hi ha milers de Gashta Ershad, policia encarregada de salvaguardar la moralitat, amb uniforme de carrer.
Aquests agents persegueixen homes que es vesteixen de manera cridanera o porten joies i dones que no porten vel o que el porten malament, de manera que violin la llei islàmica de la república. ‘No puc sortir sense vel ni per comprar pa al mercat que tinc davant de casa’, explica Leyla Nuri, una activista de Teheran.
En contra d’aquesta repressió policial i com a mostra de protesta, algunes iranianes es tallen els cabells i es vesteixen com homes per desafiar la policia. Una desena de dones pengen fotografies seves amb els cabells molt curts en llocs públics sense tenir en compte la Gashta Ershad.
Algunes dones en moments de rebel·lió es fan fotografies sense portar vel i les envien a webs o a organitzacions que defensen els drets de la dona iraniana. L’activista Masih Aleinjad ha creat la plataforma My Stealthy Freedom que ja disposa de més d’un milió d’usuaris al Facebook i que s’ha convertit en la veu de les iranianes reprimides.
Segons xifres d’Amnistia Internacional, milions de dones reben multes anualment, d’entre 250 a 300 dòlars per violar aquest codi. A més, desenes són detingudes per penjar fotos a les xarxes sense mocador. Per aquest motiu i per por de presó, en aquesta nova campanya unes quantes dones apareixen d’esquena a les fotografies.
‘Totes volem participar-hi, però no volem anar a la presó. És difícil dirigir moviments de protesta al país’, afegeix Leyla. ‘Drets de la dona es violen diàriament a l’Iran. No tenim llibertat’, sosté. ‘Cada vegada hi ha més agents al carrer, però al mateix temps, les protestes també augmenten’, afegeix.
Shadi Sadr, un activista i advocada iraniana, va ser condemnada a sis anys de presó per una campanya en què reclamava drets i llibertat. Sadr va poder escapar-se del país i anar-se’n a Londres, on no porta mai vel. A més, en arribar-hi va crear una organització, Justice for Iran, que defensa drets de la dona a l’estranger.
L’Iran és l’únic país del món que obliga totes les dones a portar el vel, incloses les estrangeres, per respecte a la llei islàmica de la república. Les hostesses de vol se’n posen quan entren a l’espai aeri iranià.