Qui són les dones i els homes que treballen per fer president Salvador Illa?

  • Repassem el perfil dels membres de la comissió negociadora del PSC, que proven de tancar la investidura de Salvador Illa

VilaWeb

Redacció

18.05.2024 - 21:40
Actualització: 18.05.2024 - 21:56

El PSC no s’amaga i, poc després del 12-M, ja ha engegat la maquinària perquè Salvador Illa sigui investit president de la Generalitat, i d’aquesta manera, evitar una repetició electoral a l’octubre. Catalunya no té un cap de govern del PSC d’ençà de José Montilla (2006-2010). Gairebé quinze anys després, el partit ha guanyat les eleccions i té 42 diputats. Amb els aliats del tripartit, ERC (20) i els Comuns (6), arriba a la majoria absoluta (68), però el context polític, arran del procés d’independència, ha canviat profundament, fins al punt que el PP i Vox també poden ser decisius a l’hora de formar govern.

La número dos del PSC al parlament, Alícia Romero, ha deixat clar que la prioritat és intentar de formar un executiu tots sols, però l’experiència recent de Pere Aragonès –amb només 33 diputats– l’ha obligada a reconèixer que era una situació complicada i, per tant, que no tancaven la porta a una coalició: “Veurem quines són les intencions dels grups a qui demanem suports. Veurem com es configura el govern, si és en solitari del PSC o amb la suma d’altres partits.”

La negociació de la investidura estarà condicionada per la campanya de les eleccions europees, que es faran el 9 de juny, un dia abans que expiri el termini per a constituir el nou Parlament de Catalunya. I aquí sorgeix un altre element cabdal que pot decantar el futur de Salvador Illa. Alícia Romero ha dit que, ara per ara, no consideren de cedir la presidència de la cambra en canvi de suports en la investidura. De totes maneres, sí que ha dit que volien “una mesa plural”.

Dit això, les posicions poden canviar molt a mesura que passin els dies i avancin les negociacions. Només una cosa sembla inamovible: els socialistes no pensen facilitar la investidura de Carles Puigdemont, que ha reivindicat el seu dret de fer el pas i ha demanat el suport d’ERC i la CUP i l’abstenció del PSC. La portaveu del PSC, Núria Parlon, ha assegurat que no s’hi avindran, encara que Junts amenaci de fer caure el govern de Pedro Sánchez.

I què passa amb ERC? La retirada de Pere Aragonès ha generat un efecte dominó que també ha escombrat Oriol Junqueras i Marta Rovira. De moment, el partit reitera que el seu futur immediat és a l’oposició, tot i que l’ex-dirigent Joan Tardà ha fet alguna esmena al posicionament oficial i ha fet una crida al seu partit perquè no bloqui la investidura de Salvador Illa. “Hem de fer una oposició de caràcter col·laboratiu”, ha dit.

Els contactes entre totes les parts ja han començat, però qui té la paella pel mànec, ara mateix, és la comissió negociadora del PSC, que és formada per dues dones i quatre homes de màxima confiança del candidat: Lluïsa Moret, Alícia Romero, Ferran Pedret, José Luis Jimeno, Joaquín Fernández i Javier Villamayor. Tot seguit, us expliquem qui són.

Lluïsa Moret Sabidó

Nascuda a Barbastre (Osca, 1965), tot i que de ben petita els pares es van instal·lar a Sant Boi de Llobregat, on fa una dècada que és batllessa. És llicenciada en psicologia (UB) i té un màster en estudis de les dones i polítiques de gènere. Entre el 2007 i el 2014, va ser tinent de batlle de Benestar i Ciutadania, fins que va agafar el relleu de Jaume Bosch al capdavant del govern. D’ençà de les eleccions del 28 de maig de l’any passat, disposa d’una supermajoria al plenari amb 18 regidors de 25 (16 del PSC i 2 dels Comuns). Dins el partit, Lluïsa Moret és la mà dreta de Salvador Illa i ocupa el càrrec de vice-primera secretària del PSC. D’ençà del 2023, també és presidenta de la Diputació de Barcelona, en substitució de Núria Marín.

Alícia Romero Llano

Nascuda a Caldes d’Estrac (Maresme, 1976), és el rostre del PSC al Parlament de Catalunya, on ha exercit de portaveu d’ençà del 2021, en substitució d’Eva Granados. És llicenciada en dret (UPF) i té un màster de l’ESADE en direcció pública i governança. De ben jove, va militar a les joventuts socialistes i el 1999 va ser elegida regidora a l’Ajuntament de Mataró, on el PSC tenia majoria. Entre el 2005 i el 2011, va ser tinenta de batlle d’Innovació i Promoció de la Ciutat. Posteriorment, va passar pel consorci GlobaLleida i la gerència de l’Ajuntament de Premià, fins que Pere Navarro la va col·locar a les llistes de les eleccions del 2012. D’aleshores ençà, és diputada. En l’executiva de Salvador Illa ocupa el càrrec de secretària de l’àrea d’Economia, Coneixement i Transició Digital.

Ferran Pedret Santos

Nascut a Barcelona (1979), porta la política a les venes. El seu pare va ser diputat al congrés espanyol durant més de dues dècades, i la seva mare fou diputada i membre de la mesa del parlament durant el tripartit. Pedret és llicenciat en dret (UAB) i té un postgrau en estrangeria. A part d’exercir d’advocat, també ha estat secretari de l’Ajuntament de Cervelló (Baix Llobregat) i tècnic al de Sant Sadurní d’Anoia (Penedès). D’ençà del 2012, és diputat al Parlament de Catalunya. Actualment, i fins que no es constitueixi la nova cambra, és secretari primer de la mesa. Dins l’executiva de Salvador Illa, és secretari de l’àrea de Millora de l’Autogovern i Acció Federal.

José Luis Jimeno Sáez

Militant històric del PSC al Vallès Occidental (d’ençà del 1989), on ha estat primer secretari de la federació sud. És llicenciat en informàtica i té un grau en dret, entre més. Del 1999 al 2009 va ser batlle de Badia del Vallès, on abans havia exercit de tinent de batlle (1994-1999). També fou diputat a la Diputació de Barcelona i conseller metropolità. D’aleshores ençà, Jimeno ha exercit d’assessor al consell comarcal del Vallès Occidental, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i actualment és assessor de la presidenta de la diputació, és a dir, de Lluïsa Moret. Dins l’executiva de Salvador Illa, és l’encarregat de l’àrea d’Organització i Acció Electoral.

Joaquín Fernández Martos

Nascut a Barcelona (1976), és un altre home fort de l’anomenat cinturó roig, concretament del Baix Llobregat. És llicenciat en ciències polítiques i sociologia (UB) i té un postgrau en govern local. Fernández no ha estat batlle ni diputat, però ha treballat a l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i ha estat regidor d’Esports i de Joventut a l’Ajuntament de Corbera de Llobregat (2003-2007). Ha ocupat uns quants càrrecs dins la Federació del Baix Llobregat, com ara el de vice-primer secretari, i també dins l’executiva del PSC, com ara, el de secretari de Coordinació Territorial. Actualment, és secretari de Política Municipal, Implantació i Territori.

Javier Villamayor Caamaño

Nascut a Tarragona (1978), ha estat tinent de batlle del govern de Josep Fèlix Ballesteros (2011-2019), que és pendent de judici pel cas Inipro. Villamayor és llicenciat en dret (URV) i ha fet formacions complementàries en uns altres centres, com ara les universitats de Xicago, Trento i Deusto. A la Diputació de Barcelona ha tingut uns quants càrrecs –coordinador de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic o cap de l’oficina de Gestió Interna de Presidència– i, actualment, n’és el coordinador general. Dins l’executiva de Salvador Illa, és secretari de Programes.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor