02.06.2017 - 02:00
L’exposició ‘El paisatge noucentista sitgetà. Cent anys de Cala Forn’ es podrà veure fins al mes d’octubre al museu de Maricel de Sitges. La mostra ret homenatge al paisatgista noucentista Joaquim Sunyer, nascut al municipi, i la seva obra referent, ‘Cala Forn’, cedida juntament amb altres tres quadres pel Museu Nacional d’Art de Catalunya.
La mostra està centrada en l’artista i la seva ‘musa’, Sitges. Sunyer, artista capdavanter del noucentisme, va idealitzar el paisatge de la seva població natal i en centrà gran part de la seva obra durant la primera dècada del 1900. El punt àlgid d’aquesta ‘obsessió’ va ser l’oli ‘Cala Forn’, obra que representa la plenitud del pintor i del noucentisme, i que va fer que els intel·lectuals de l’època el consideressin com un capdavanter del moviment.
Sunyer va néixer a Sitges el 1874 i anà a viure a Barcelona 15 anys després. Estudià a l’Escola de la Llotja i el 1896 començà a publicar alguns dibuixos al diari La Vanguardia. Poc després se’n va a París, on treballa il·lustrant diversos llibres i revistes. Allà entra amb contacte amb figures com Pablo Picasso i Manolo Hugué, i es veu influït pels impressionistes i postimpressionistes francesos, especialment Cezane i Gauguin. En tornar a Sitges, la seva obra fa un gir cap al paisatgisme. Posteriorment la seva obra deriva cap a la Nova Objectivitat i el realisme d’entreguerres, però perd en popularitat. Mor l’any 1956, amb vuitanta anys, a la ciutat que el va veure néixer i es va convertir en la seva inspiració.