Les complicitats entre el govern espanyol i l’empresa madrilenya que gestionarà el sensellarisme a Barcelona

  • L'Ajuntament de Barcelona ha signat un conveni de col·laboració en el marc del fons Next Generation amb Hogar Sí i Provivienda per a atendre 175 persones

VilaWeb
Imatge d'arxiu d'un sense-sostre (fotografia: Juan Lemus).

Text

Pol Baraza Curtichs

09.11.2022 - 21:40
Actualització: 10.11.2022 - 20:43

Dues associacions amb la seu central a Madrid, Hogar Sí i Provivienda, han signat un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona per atendre vora dues-centes persones sense sostre. Té una dotació de 7,6 milions d’euros que provenen del fons d’inversió Next Generation de la Unió Europea. Els gestiona el Ministeri de Drets Socials espanyol i Agenda 2030 a partir del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que és l’estratègia de l’estat espanyol per a reparar els danys causats per la pandèmia de la covid. Fonts de l’Ajuntament de Barcelona consultades per VilaWeb diuen que el conveni no implicarà cap cost per a les arques municipals, més enllà de la feina dels tècnics de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS). L’objectiu de l’acord és “captar” nous habitatges en el mercat per allotjar 175 persones, que també rebran ajut econòmic.

Aquest acord torna a posar en el punt de mira el repartiment dels fons que fa l’estat espanyol. Fa pocs mesos, dues enquestes de la Cambra de Comerç i del Col·legi d’Economistes ja van revelar un gran escepticisme i molts dubtes sobre l’eficàcia que tindran aquests fons per a les empreses catalanes. Alhora, les cambres van demanar igualtat d’oportunitats per a accedir-hi i que s’assegurés un flux constant de la informació, una de les qüestions que més preocupen els empresaris.

En aquest cas, el conveni de l’ajuntament tracta d’una problemàtica important, i moltes entitats i associacions arrelades a la ciutat, que són coneixedores de la realitat, han perdut una oportunitat que els hauria permès de tenir més oxigen i impulsar nous projectes.

Precisament, dos dies abans de l’anunci d’aquest conveni, la fundació Arrels, pionera a Barcelona en la lluita contra el sensellarisme, va denunciar que no podria atendre més sense-sostre si la previsió econòmica no millorava. Es troben amb un augment constant de sense-sostre que els demanen ajut i tenen dificultats per a assumir-ne més. Els motius que els han dut a aquesta situació tenen a veure amb el moment d’inflació i l’augment de les despeses. Avui, justament, faran una conferència de premsa per a explicar-ne tots els detalls.

Ex-directius que han fet el salt a l’administració pública

Hogar Sí i Provivienda han aconseguit els diners de Next Generation gràcies al ministeri que dirigeix Ione Belarra. Els projectes d’innovació que han presentat es diuen “Derechos a la vivienda” i “H4y futuro”,  adreçats, segons que expliquen, a “establir un model d’acompanyament que impulsi els processos de desinstitucionalització de les persones en situació de sensellarisme”.

L’atorgament dels fons es va anunciar a començament de setembre, amb una fotografia conjunta de representants de les associacions i del ministeri. Un dels alts càrrecs que hi apareix és la directora general de Diversitat Familiar i Drets Social del govern espanyol, Patricia BezunarteaÉs un nom molt conegut per a Hogar Sí, perquè en fou la directora a la Comunitat de Madrid del juliol del 2011 al maig del 2014, quan passà a dirigir la Unitat de Desenvolupament Estratègic de la mateixa entitat.

Bezunartea no és pas l’única ex-directiva d’Hogar Sí que avui exerceix un càrrec públic. José Aniorte Rueda, regidor per Ciutadans a l’Ajuntament de Madrid i delegat de l’àrea de govern de Famílies, Igualtat i Benestar Social de l’ajuntament, fou el responsable de Desenvolupament Local i Treball d’Hogar Sí del 2005 al 2015.

Què és Hogar Sí?

La fundació Red de Apoyo a la Integración Sociolaboral (RAIS) va començar les activitats l’any 1998, tot i que fou registrada com a fundació el 18 de gener de 2001 amb una dotació inicial de 13.010,12 euros. S’anomenà així fins el setembre del 2019, quan adquirí el nom actual, Hogar Sí. Se’n renovà la imatge i s’hi van incorporar nous lemes, però la seu social es va mantenir al carrer d’Ardemans, 42, a Madrid. Es defineix com una associació plural, no lucrativa ni lligada a cap partit polític.

Compta amb uns quants projectes en la lluita pel sensellarisme. Per exemple, té 287 habitatges, repartits en vint municipis, entre els quals Barcelona i Palma. També té habitatges dedicats a cures pal·liatives i projectes sobre la recerca de feina i l’economia social.

L’entitat gestiona dues empreses, que, segons que recull en la pàgina web, treballen per a la inserció laboral. Són Milhistorias SL –que opera amb el nom Comidissimo i hi tenen el 100% de participació–, un servei de restauració per a col·lectius i càtering; i Work In Progress Servicios y Mantenimientos SL –hi té el 80% de participació–, que ofereix serveis integrals per a tota mena d’instal·lacions. Alguns dels seus clients són Endesa, Mercamadrid i la Creu Roja espanyola.

L’associació es finança principalment amb diners públics

Segons que consta en la memòria del 2021 d’Hogar Sí, l’entitat es finança majoritàriament amb contractes públics (46%) i subvencions públiques (41%). El finançament privat és tan sols del 10% i el finançament propi, el 3%. Segons que consta en els resultats econòmics, l’any passat va rebre 10.228.656 euros en subvencions públiques, gairebé el doble que l’any 2020 –5.232.224,44. Les tres partides que apleguen més fons són l’accés a l’habitatge (35%), la salut (20%) i l’administració i captació de fons (15%).

Les altres dues empreses que gestiona Hogar Sí també tenen força suport de l’administració. A Milhistorias SL, l’administració que li ha concedit més diners és l’Ajuntament de Madrid, concretament el Districte de Villaverde, amb dos contractes. El més elevat és un de 233.937,8 euros, a començament de juny d’enguany. L’altre data del març del 2020: fou de 105.444 euros i d’un període d’un any. En tots dos casos, segons l’administració, Milhistorias SL ha estat l’única empresa que s’ha presentat a la licitació i ha complert tots els requisits. A part de Villaverde, el Districte de San Blas-Canillejas també li concedí un contracte a començament de setembre d’enguany. En aquest cas, de 205.600 euros. 

Work in Progress també ha aconseguit uns quants contractes públics de l’Ajuntament de Madrid. L’àrea d’Economia, Innovació i Treball, per exemple, li va concedir al maig un contracte de neteja municipal de 36.294,24 euros. I Mercamadrid, el principal mercat majorista de la capital espanyola –una empresa pública gestionada per l’ajuntament madrileny i Mercasa–, un altre contracte de 27.346,01 euros.

Qui hi ha al darrere?

Hogar Sí compta amb equip directiu dirigit per José Manuel Caballol, vinculat a l’entitat d’ençà del gener del 2001, quan començà a ser-ne director de programes socials. N’és el director general des de l’agost del 2008. El patronat és format per nou persones i d’ençà del gener del 2019 el dirigeix Marian Juste Picón, que té una llarga experiència a Telefònica. L’associació compta amb la col·laboració d’una vintena d’empreses, com ara Leroy Merlin, Ikea, Atresmedia, Amazon, PWC i Telefònica. I també rep el suport d’una trentena d’administracions públiques, entre les quals la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de València.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor