Històries de músics que mariden amb vins

  • El vincle de Mishima, Lluís Llach, els Amics de les Arts i The Tyets amb el món del vi · Us en proposem uns maridatges

VilaWeb
Mishima brinda a l'escenari.

Text

Montserrat Serra

04.01.2025 - 21:40

Mishima i el vi Set Tota la Vida del celler Estones Vins

El grup de música Mishima, que encapçala el cantant David Carabén, té un vincle amb el món del vi, amb el projecte Estones de Mishima, que va néixer de l’amistat entre Carabén i l’enòleg Sergi Montalà, un dels dos socis del celler Estones Vins. Així, Estones de Mishima és una col·laboració del celler amb el grup musical a partir de la qual es conformen tres vins inspirats per les seves cançons: Set Tota la Vida, amb DO Montsant; Vine Estones de Mishima, amb DO Terra Alta, i Guspira, un cava brut nature.
El novembre del 2022 a la llibreria Ona del carrer de Pau Claris de Barcelona es va fer un tast vertical de la primera dècada del vi Set Tota la Vida, del 2011 al 2020 (any en què va obtenir un Vinari d’Or en la categoria de vins negres amb criança), amb diferents sommeliers que comentaven cada anyada i amb els Mishima, que en directe van interpretar un tema dels seus darrers deu anys de trajectòria per a cada vi, per descobrir l’evolució del vi i també l’evolució del grup. Us proposem que tasteu el Set Tota la Vida 2022, fet a partir d’un cupatge de garnatxa negra, sirà i samsó. Fermenta en dipòsits d’acer inoxidable i fa una criança de set mesos en bótes de roure francès i americà.

Lluís Llach i el vi la Catalina del celler Vall Llach

Indiscutiblement, Lluís Llach és el músic que ha arribat més lluny en el món del vi. La seva mare era nascuda a Porrera (Priorat) i ell de petit hi passava els estius. Quan la mare es va morir li va deixar una casa i unes terres. Aleshores, Llach hi va tornar. El paisatge del Priorat el va atrapar i s’hi va traslladar a viure. Hi va portar el piano, el sintetitzador, els ordinadors i poca cosa més, pensant que seria un lloc tranquil sobretot per a compondre. Però se li va girar feina. Juntament amb el seu amic Enric Costa, van fundar el celler Vall Llach. Els primers vins els van fer a la cooperativa de Porrera, que van remuntar amb el suport de l’enòleg Josep Lluís Pérez: van augmentar la qualitat del vi, el preu final i també el preu del quilo de raïm. Per evitar que la pagesia s’apagui cal pagar bé el quilo de raïm. I aquesta és la garantia perquè els fills dels pagesos vulguin continuar treballant el tros i mantenir viu el poble i evitar el despoblament de la comarca. Avui Vall Llach és un celler amb prestigi. El 2013 es va morir Enric Costa i el seu fill Albert, enòleg que ja treballava a Vall Llach, va assumir la direcció del celler. Lluís Llach hi continua d’accionista, però deixa fer a la generació més jove.

Per al maridatge, entre tots els vins que s’elaboren al celler Vall Llach en triem un que es vincula amb el compromís social dels orígens d’aquest projecte vinícola del cantant: la Catalina del Vi de les Dones. És un monovarietal de garnatxa peluda expressiu i gustós, elaborat a parts iguals en dipòsits d’acer inoxidable i en bóta i que fa una criança de 3 mesos en gerres de fang de 500 litres. És un homenatge a les àvies del Priorat, un vi amb vocació comunitària, atès que 2 euros de la venda de cada ampolla van destinats a projectes socials per a la gent gran de Porrera. Conformen aquest projecte 2 vins més, homenatge a les també àvies centenàries Matilde i Joaquina.

Els Amics de les Arts, The Tyets i un vi d’Alella

Per una banda, The Tyets són de Mataró, territori DO Alella. En parlem no pas perquè hagin decidit de crear un projecte vinícola al Maresme a l’estil de Mishima. Per una altra banda, els Amics de les Arts, tot i tenir una bona amistat amb el celler Alta Alella, tampoc no han fet cap vi encara. Però amb motiu dels vint anys de la creació del grup, que s’escau aquest 2025, a l’abril apareixerà un nou disc que aplegarà vint de les cançons més conegudes i estimades de la banda versionades amb més grups i cantants, com ara Sidonie, Andrea Motis, Lluís Gavaldà, Judit Neddermann i la Pegatina. I tal com ha publicat la revista Papers de Vi, la nova versió de “4-3-3”, que canten amb els The Tyets, introdueix alguns canvis a la lletra: quan diu “diré ‘m’agrada en Paul Auster, és boníssim i tal i qual’” passa a dir “visc a prop de Rocafonda, conec en Lamine Yamal”, un altre famós mataroní, per exemple. I l’altre canvi, el que ens interessa, és que allà on abans deia “a l’esquerra, un Martín Codax”, fent referència a un vi gallec, ara diu “a l’esquerra, un blanc d’Alella”.

Entre els molts vins blancs que s’elaboren al territori Alella, us proposem el Cau d’en Genís 2023 d’Alta Alella, per l’amistat que els Amics de les Arts tenen amb aquest celler. És un monovarietal de pansa blanca elaborat amb ou de ciment, en què s’està durant sis mesos en contacte amb les seves mares fines. Vi d’agricultura ecològica, és una pansa blanca fresca i fruitosa, amb aroma metàl·lica característica del sauló i en boca amb volum, tocs salins i minerals. Molt elegant.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor