La historiadora Eva Serra ha estat guardonada amb el 34è Premi Ferran Soldevila a l’obra pòstuma

  • S'ha premiat 'La formació de la Catalunya Moderna (1640-1714)'

VilaWeb
ACN
29.05.2019 - 19:03
Actualització: 29.05.2019 - 19:11

L’obra pòstuma de la historiadora Eva Serra i Puig (Barcelona, 27 de juliol de 1942 – Barcelona, 3 de juliol del 2018) ‘La formació de la Catalunya Moderna (1640-1714)’, publicada per Eumo Editorial, ha rebut el 34è Premi Ferran Soldevila, que convoca la Fundació Congrés de Cultura Catalana.

El jurat ha decidit per unanimitat entregar aquest guardó a una obra que aplega set estudis sobre l’estat català modern dissolt amb la Nova Planta borbònica. N’ha remarcat que mitjançant ‘una recerca original i un important esforç interpretatiu, l’obra mostra la capacitat de representació social i de participació política del model constitucional català, una tendència que es va incrementar de manera eloqüent en els segles moderns’.

També s’ha decidit fer una menció especial a l’obra ‘Viure l’anticlericalisme. Una història cultural del lliure pensament català (1868-1923)’ d’Albert Palà Moncusí, publicada per Editorial Afers. En aquest cas, el jurat ha valorat ‘el gran interès d’aquest estudi sobre la presència dels diversos corrents culturals vinculats al laïcisme i al lliure pensament a la Catalunya contemporània amb la seva heterogeneïtat filosòfica i sectorial i la seva gran implantació territorial’.

El 12 de juny vinent a les set de la tarda se celebrarà l’acte de lliurament del Premi a la Sala de Martí l’Humà del Museu d’Història de Barcelona. El jurat del guardó està integrat per Teresa Abelló, Agustí Alcoberro, Eudald Carbonell, Antoni Furió, Francesc Marco, Clàudia Pujol, Ivan Serrano i Queralt Solé.

Eva Serra i Puig (Barcelona 1942-2018) va ser historiadora, filla i neboda d’historiadors i arqueòlegs, va doctorar-se el 1967 a la Universitat de Barcelona. La seva dedicació a la recerca i a la divulgació va anar acompanyada d’un actiu compromís polític de caràcter independentista i d’esquerres. Va combinar la feina en diferents editorials amb la recerca sobre els segles XVI i XVII catalans i amb l’ensenyament universitari, que va exercir a la UAB, la UB i la UPF. Era membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans des de l’any 2002. En els darrers anys va ser una de les principals impulsores de la col·lecció ‘Textos Jurídics Catalans’. El 2008 rebé el Premi Justícia de Catalunya atorgat per la Generalitat de Catalunya.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor