25.04.2022 - 21:30
|
Actualització: 25.04.2022 - 22:20
Aquest Sant Jordi serà dels que es recordarà. Per les riuades de gent al carrer amb ganes de celebrar-lo sense restriccions tot i la pluja (no se’n tenen dades, perquè la guàrdia urbana de Barcelona no en va fer el recompte) i també i sobretot pel temporal de vent, pluja i calamarsa, que va afectar una part de parades del centre de Barcelona, sobretot del passeig de Gràcia, però també de passeig de Sant Joan, la plaça de la Universitat i el passeig de Lluís Companys. Laura Huerga, editora de Raig Verd, ho explicava a VilaWeb: “Anàvem ben preparats i de diades de Sant Jordi amb pluja n’hem viscudes unes quantes, però és que allò no era pluja, sinó que era un temporal amb ràfegues de vent huracanat, que els serveis meteorològics no havien previst. Les ràfegues de vent eren tan fortes que no només ens van malmetre els tendals, sinó que van tombar una taula amb cent cinquanta llibres a sobre.”
Com el vent va fer volar tendals i va trabucar taules plenes de llibres
L’editor Jordi Raventós, d’Adesiara, ha explicat a VilaWeb com va perdre la parada, que tenien al passeig de Gràcia, entre Diputació i Consell de Cent: “Teníem nou metres de llibres tapats per tres tendals, dos dels quals havíem comprat uns dies abans. A sobre les taules, 178 títols. En total havíem portat uns 1.200 llibres. A les vuit del matí va començar a sortir el sol i semblava que el dia aguantaria. Vam muntar la parada sense contratemps. Però al voltant de les nou del matí hi va haver una forta ràfega de vent que va deixar dos tendals inservibles, els que hi havia als extrems. Es va salvar el del mig. Ens vam quedar llibres desprotegits, però, com que portàvem plàstics, vam pensar que si queia un ruixat els protegiríem amb els plàstics. A partir d’aquell moment i fins que va caure la pedregada, vam anar molt bé i vam anar venent força llibres. Però amb la pedregada, alguns llibres coberts pels plàstics ja es van mullar. Vam mirar d’eixugar-los, però una part ja els vam retirar. A les dues, amb la segona pedregada, ja no vam poder salvar la situació. Vam acabar xops com peixos i vam deixar-ho estar. Vam anar cap a casa a mirar d’eixugar els llibres, amb eixugador i tot.”
Les parades més afectades pel temporal al passeig de Gràcia eren situades al tram de Gran Via i Aragó, mirant cap al carrer de Pau Claris. Fou en aquesta banda del passeig on les ràfegues de vent van fer més mal. L’editorial Raig Verd tenia la parada al passeig de Gràcia, entre Gran Via i Diputació. Fins a la una del migdia, si fa no fa, l’equip va batallar tapant els llibres amb plàstics, eixugant els llibres molls, retirant els malmesos, reorganitzant la parada una vegada i una altra, fins que van desistir i van plegar. “A més –relata l’editora Laura Huerga–, amb la gentada que hi havia al passeig de Gràcia, ens va costar molt que arribés el camió per recollir els llibres i només vam poder fer un viatge. De l’hora de dinar fins a les nou del vespre no vam poder entrar a recollir els llibres que van quedar a la parada. És clar, van ser moltes hores amb llibres a la intempèrie que no s’havien pogut recollir en el primer viatge i que van acabar de fer-se malbé. Una part es van quedar allà.”
Però no tan sols va ser al passeig de Gràcia que van volar tendals i es van mullar llibres. Jaume Ciurana, responsable de Símbol Editors, explica a VilaWeb que tenien dues parades: una amb llibres infantils i juvenils al passeig de Sant Joan, entre Casp i Ausiàs Marc, i una altra al passeig de Gràcia, entre Aragó i Consell de Cent. La seva pèrdua va ser doble, perquè a mig matí la parada del passeig de Sant Joan ja havia plegat. El vent s’havia endut els tendals que la protegien. A la del passeig de Gràcia, vam aguantar fins a les nou, però amb un sol tendal i plàstics i unes condicions pèssimes.
Amb tot, tots tres editors celebrem que no hi va haver ferits ni dels seus equips ni de la gent que passejava pels voltants.
El departament de Cultura es compromet a activar una línia d’ajuts extraordinària
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va comparèixer ahir a darrera hora del matí davant els mitjans, al costat de Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre, organisme que representa tot el sector, i la presidenta del Gremi de Llibreters, M. Carme Ferrer. Tots tres van coincidir a fer una valoració molt bona del Sant Jordi d’enguany, amb xifres semblants a les del 2019, tot i la pluja generalitzada a tot el país, que va condicionar i deslluir la festa. Alhora, lamentaven les destrosses greus i pèrdues també considerables que el temporal va causar en deu parades d’editorials i llibreries fins ara identificades a Barcelona (podrien ser més), una llibreria a Badalona i una a Sabadell. Entre els afectats hi ha les editorials Raig Verd, Adesiara, Símbol i Cal·lígraf i les llibreries Abacus, la Central, Calders i Karma, a Barcelona. I a Badalona la jove llibreria Mitja Mosca.
La conselleria de Cultura i la Cambra del Llibre han redactat un protocol per a avaluar les pèrdues. En els casos més greus –de facturació nul·la o bé pèrdua de llibres– que tenen perjudicis de 12.000 euros a 15.000, Cultura facilitarà d’una manera imminent, d’ací a poques setmanes, uns ajuts. Alhora, es valoraran les pèrdues menors de moltes parades (moltes), a causa del temporal. Garriga va dir ahir: “Hi va haver poques afectacions, però les que hi va haver van ser molt fortes. Per tant, primer plantejarem una línia d’ajusts per a aquestes parades, per compensar aquestes pèrdues tan importants. Després, amb la Cambra del Llibre es valoraran les pèrdues menys importants. També parlarem amb els ajuntaments afectats, per veure de quina manera hi col·laboren.”
Els danys de la calamarsada i del vent, que Patrici Tixis remarcà que eren excepcionals, no s’han comptabilitzat encara i el sector del llibre no ha volgut donar-ne una xifra ni tan sols aproximada. El protocol per a avaluar els danys farà una diferència entre els llibres completament destruïts i els que, tot i mullats, poden tenir un segon ús. “Quan tinguem aquesta informació podrem anar avançant en els diferents ajuts que hi pugui haver”, va dir Tixis.
Valorar i documentar les pèrdues
La facturació del dia de Sant Jordi, de mitjana, aporta a les editorials un 10% de la facturació anual. De mitjana també és un 10% per a les llibreries, tot i que com més petites són el tant per cent augmenta –pot arribar a superar el 30% de la facturació anual.
Laura Huerga, de Raig Verd, diu: “Nosaltres no depenem de les vendes de Sant Jordi, però podríem haver facturat entre 12.000 i 14.000 euros. En canvi, hem perdut uns set-cents llibres, que equivalen a uns 14.000 euros i que seran més, perquè no hem acabat de valorar els llibres que vam poder treure de la parada.” I l’editor d’Adesiara afegeix: “Encara no hem valorat les pèrdues, però creiem que cap a un 70% dels llibres que teníem a la parada van quedar afectats.”
Feia seixanta anys que no es veia un Sant Jordi amb calamarsada i ràfegues de vent. Ni tan sols el Servei Meteorològic de Catalunya havia previst aquestes condicions tan adverses. Ben al contrari, semblava que la pluja seria al matí i que respectaria la resta del dia.
Per aquest imponderable, els afectats no cerquen responsabilitats. Tots tres editors consultats van mostrar desolació a Twitter, cadascun amb el seu matís. Laura Huerga feia un plany de tristor i impotència; Jordi Raventós era més crític i demanava de cercar unes altres solucions en cas de previsions de pluja com la que hi havia; i Jaume Ciurana apel·lava al suport tot l’any del món del llibre, de la cultura i de la llengua catalana.
El retorn dels llibres
El món de l’edició és un negoci curiós, perquè les llibreries poden retornar els llibres a les editorials. Aquest fet també preocupa, perquè si les llibreries tornen els llibres malmesos el problema es traspassarà, però no es resoldrà. Segons fonts del Gremi de Llibreters, el protocol que s’ha pactat amb llibreters, editors i distribuïdors preveu en quins casos es podran retornar llibres afectats per la pluja el dia de Sant Jordi i quins seran susceptibles d’ajuts per a suplir la pèrdua. Perquè allò que va passar el dia de Sant Jordi és com aquell pagès que es troba amb una calamarsada o una glaçada el dia que ha de collir.
Variar la festa de Sant Jordi?
En cap cas ni la conselleria ni la Cambra del Llibre no ha pensat a canviar de dia la celebració de Sant Jordi (“Sant Jordi és Sant Jordi”, va dir ahir Patrici Tixis) i considera inviable posar a cobert les 300 parades professionals que es planten només a Barcelona. Sant Jordi és una festa cívica, diu la Cambra del Llibre, amb una complexitat logística que no permet improvisacions d’avui per demà. Cal tenir en compte que només a Barcelona hi havia cap a 3.700 parades. “Aprendrem de tot això que ha passat enguany –va dir ahir Tixis– i sens dubte si es pot millorar ho millorarem. Ara, trobar un espai alternatiu el dia abans o un Pla B, la veritat és que se’m fa difícil de veure.”