El govern espanyol reclama l’IVA dels diners públics destinats a la CCMA i a diverses entitats culturals aquests darrers anys

  • El Ministeri d'Hisenda espanyol reclama 167, 4 milions d'euros a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

VilaWeb
Redacció / ACN
27.11.2017 - 18:26
Actualització: 28.11.2017 - 00:10

El Ministeri d’Hisenda espanyol ha reclamat l’IVA de les subvencions d’aquests darrers anys al festival Temporada Alta, el Mercat de les Flors, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Teatre Lliure i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per un canvi de criteri en l’aplicació de la llei. Concretament, reclama un milió d’euros al festival Temporada Alta, al Mercat de les Flors i al Museu Nacional d’Art de Catalunya. El Teatre Lliure, en canvi, hauria de pagar 1,3 milions d’euros i la CCMA 167,4.

El director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, ha dit en un comunicat que, amb aquesta reclamació, difícilment el festival seria viable, que això era ‘un cop al sector’ i que tindria un ‘impacte irreversible’ en el festival, perquè enguany el pressupost volta els tres milions d’euros. També ha recordat que aquesta demanda xoca amb la mesura aprovada fa poc pel congrés espanyol de no aplicar l’IVA a les subvencions atorgades en cultura. Sunyer ha explicat que ara mateix el certamen no hi pot fer front i que cerca un aval d’entitats i empreses per a fer efectiu aquest pagament. El director del Temporada Alta ha anunciat que aniran als tribunals per evitar-lo.

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el Mercat de les Flors han confirmat que estan pendents de la resolució de les al·legacions i de procediments judicials. En canvi, el Teatre Lliure ha dit que el govern espanyol els reclama 1,3 milions d’euros per l’any 2016 però que no disposen d’aquest import. Pagar seria sinònim de tancar, diuen. El Mercat de les Flors també ha lamentat que pagar el milió d’euros que els reclamen implicaria el tancament temporal o la suspensió d’activitats.

Fonts del Teatre Lliure, que comparteix advocats amb el festival Temporada Alta pel mateix litigi, han explicat que els anys 2014 i 2015 van passar diverses auditories de l’Agència Tributària que van concloure ‘correctament’. Segons el MNAC, no és un afer nou, sinó que fa temps que hi lluiten. El museu ha presentat un recurs contra el que els reclama l’Agència Tributària i esperen guanyar i no haver-ho de pagar. Preveuen que el Ministeri també els reclami aviat l’IVA corresponent al 2016. El TNC no ha rebut cap requeriment. Segons que han dit, el juliol d’enguany van passar l’última inspecció del Ministeri pel que fa a l’IVA.

El gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona, Valentí Oviedo, demana que totes aquestes institucions culturals no paguin res fins que no s’hagi fet el judici i no hi hagi sentència ferma. Assegura que els equipaments públics poden sol·licitar la ‘dispensa en garantia’, un mecanisme que permet de no pagar l’import fins que no hi hagi sentència ferma. Recomana de fer totes les al·legacions possibles i confia que, amb l’entrada en vigor de la llei de contractes aquest novembre, les subvencions no restaran subjectes a l’IVA i en un futur quedi justificat que no s’hagi de pagar això que reclama el govern espanyol abans de l’entrada en vigor de la norma.

La CCMA, darrera afectada pel canvi de criteri en l’aplicació de la llei
L’Agència Estatal d’Administració Tributària del Ministeri d’Hisenda (AEAT) reclama 167,4 milions d’euros a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) del pagament dels imports per deducció de l’IVA dels anys 2015, 2016 i 2017. Concretament, el Ministeri d’Hisenda espanyol vol que la Corporació aboni l’IVA per les aportacions que la Generalitat ha fet a la Corporació aquests tres anys. Ja ha paralitzat el pagament a la CCMA de l’IVA que encara no ha abonat pendent del 2016 i del corresponent 2017, cosa que suposa un impacte global de 147 milions d’euros. A més, amb l’aprovació d’una modificació de la llei de l’IVA, publicada al BOE del 9 de novembre del 2017, causarà un impacte negatiu anual de 20,4 milions d’euros a partir del 2018.

En un comunicat, la CCMA ha expressat la ‘disconformitat’ amb aquesta reclamació i ha dit que compromet ‘greument’ la viabilitat de l’ens. A més, ha criticat que respon a un canvi de criteri de l’administració tributària i no és avalada per cap llei. D’una altra banda, la Corporació ha recordat que aquests darrers anys ha impulsat un pla de viabilitat per ajustar les despeses a la contenció pressupostària del sector públic a Catalunya amb un ‘esforç sense precedents’ amb mesures com la reducció de les estructures directives, de la plantilla i dels sous i la retallada fins a un 50% en la inversió de continguts i inversions. ‘Amb aquest esforç col·lectiu, la CCMA ha passat de gestionar-se amb 457,5 milions d’euros el 2010 a fer-ho amb 302,4 milions el 2017, fet que ha suposat una reducció del 34% dels recursos disponibles’, ha dit la Corporació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor