Hisenda i sindicats es reuneixen un altre cop aquest dijous per negociar l’augment salarial dels funcionaris el 2018

  • El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública es reunirà aquest dijous, amb els sindicats més representatius del sector públic (CCOO, UGT i CSIF) per seguir negociant l'augment salarial del 2018 i més condicions laborals dels tres milions de funcionaris i treballadors públics, com la jornada laboral de 35 hores, segons han informat a Europa Press fonts sindicals.

VilaWeb
Redacció
14.09.2017 - 10:03

MADRID, 14 (EUROPA PRESS)

El Ministeri d’Hisenda i Funció Pública es reunirà aquest dijous, amb els sindicats més representatius del sector públic (CCOO, UGT i CSIF) per seguir negociant l’augment salarial del 2018 i més condicions laborals dels tres milions de funcionaris i treballadors públics, com la jornada laboral de 35 hores, segons han informat a Europa Press fonts sindicals.

En la reunió, convocada a les 16:30 hores de la tarda a la seu de la Secretaria d’Estat de Funció Pública, hi acudirà previsiblement la secretària d’Estat de Funció Pública, Elena Collado, per tenir una trobada amb els representants de l’àrea dels sindicats.

La trobada serà una reunió de treball per avançar en la negociació sobre l’augment salarial per als treballadors públics a incloure en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2018, si bé podrien abordar-se també més assumptes relatius a l’ocupació pública i les condicions laborals dels funcionaris i treballadors públics, com la implantació de les 35 hores setmanals.

L’última reunió entre les parts es va produir dijous passat, quan es van reprendre les negociacions i Hisenda va oferir als treballadors públics un pla d’augment salarial a tres anys (2018-2020) vinculat al Producte Interior Brut (PIB).

PLA A TRES ANYS VINCULAT AL PIB

La proposta de l’Executiu que contempla per primer cop un pla plurianual també és nova perquè es tracta, no d’establir un increment fix a l’inici de l’any, com ha estat habitual fins ara, sinó d’un augment variable, com fan ja moltes empreses privades, vinculat en aquest cas a l’evolució del PIB.

Les previsions del Govern espanyol estimen que el PIB creixerà un 2,6% el 2018, un 2,5% el 2019 i un 2,4% el 2020, de tal manera que vincular els salaris dels funcionaris a l’increment de l’economia evitaria, almenys, una pèrdua de poder adquisitiu, tenint en compte a més que l’Executiu contempla una evolució moderada de la inflació en els propers anys.

Per la seva banda, el ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, va aclarir aquest dimarts al Senat que la seva proposta de lligar l’augment del sou dels treballadors públics al PIB “no vol dir traslladar-ho mimèticament amb les xifres de creixement”, sinó que es mantindrà dins el límit pressupostari per complir amb l’objectiu del dèficit.

Montoro va explicar que, arran d’un creixement econòmic superior, la retribució pública podria ser millor, la qual cosa no significa que si el PIB creix un 2,6% el 2018 –segons la previsió del Govern central– els sous dels funcionaris registraran el mateix percentatge d’augment.

En tot cas, i al marge de la fórmula concreta que finalment s’acordi amb els sindicats, el sou dels funcionaris augmentarà el 2018 per sobre de l’1%, l’augment que s’ha aplicat en els darrers anys i que els sindicats consideren insuficient amb augments del PIB propers al 3% i després de les retallades patides durant la crisi.

Des dels sindicats valoren la proposta d’Hisenda com “un factor més a tenir en compte” per a l’increment salarial, però a priori i a l’espera que es concreti la proposta, consideren que el creixement del PIB no hauria de ser determinant per fixar l’augment salarial, sinó simplement un element més a prendre en consideració, han assenyalat a Europa Press fonts de la UGT.

En el seu lloc, segueixen reclamant una augment salarial per als funcionaris lligat a l’IPC per recuperar el poder adquisitiu perdut en els darrers anys, han indicat des de CSIF i la UGT.

De fet, les organitzacions sindicals han reiterat en l’última reunió la necessitat d’aconseguir un pacte de legislatura per recuperar, de manera progressiva, el poder adquisitiu perdut durant la crisi, que el sindicat CSIF xifra al voltant del 20%.

JORNADA DE 35 HORES I OFERTA D’OCUPACIÓ PÚBLICA

A més, també veuen “fonamental” la recuperació de la jornada de 35 hores setmanals per a aquelles administracions que així ho acordin amb les organitzacions sindicals, com ha estat el cas d’Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, País Basc o l’Ajuntament de Madrid.

Els sindicats també destaquen la importància d’aprovar una oferta d’ocupació pública que posi fi a la taxa de reposició i que permeti, a través d’un pla de recursos humans, augmentar les plantilles per sobre de les jubilacions “en els àmbits on sigui necessari”. CSIF xifra en 231.000 el nombre de llocs de treball perduts a les administracions públiques des del 2011.

Abans de les vacances d’estiu, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, es va mostrar obert a incloure aquesta mesura en els comptes de l’Estat per al 2018.

En aquesta línia, el Govern central va confirmar que estava “disposat a negociar” i que potser és possible recuperar les 35 hores en alguns àmbits. No obstant això, interlocutors socials afirmen que Hisenda “de moment” no ha mostrat les seves cartes i els han traslladat que estan veient “possibilitats pressupostàries”.

El departament que encapçala Cristóbal Montoro convocarà per a la setmana vinent la Taula General de Negociació de les Administracions Públiques, en la qual es fixarà definitivament la xifra exacta de l’augment salarial per al proper any.

En aquesta taula hi ha representats tant els sindicats, com l’Administració, comunitats autònomes i ajuntaments, a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), i la seva convocatòria és obligatòria abans de la presentació de l’avantprojecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) que el Govern espanyol preveu aprovar divendres vinent 22 de setembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor