Hisenda endurirà al 23% el tipus del nou pagament fraccionat de l’Impost de Societats

  • L'objectiu és recaptar 8.000 milions d'euros per eixugar el dèficit

VilaWeb
Redacció
28.09.2016 - 21:12

L’objectiu és recaptar 8.000 milions d’euros per eixugar el dèficit

MADRID, 28 (EUROPA PRESS)

El Ministeri d’Hisenda aprovarà previsiblement aquest divendres un augment del tipus mínim de l’Impost de Societats al 23% per recaptar 8.000 milions d’euros més, amb la intenció que ja estigui en vigor en els pagaments fraccionats del mes d’octubre i desembre, tal com es va comprometre amb Brussel·les per eixugar les xifres de dèficit, que aquest any ha de situar-se al 4,6% del PIB, segons han confirmat a Europa Press en fonts coneixedores de l’esborrany.

En principi, la intenció del Govern és aprovar aquest mateix divendres el decret llei que incorpori els canvis de l’Impost de Societats, ja que ha d’enviar-lo a Brussel·les abans del 15 d’octubre. La idea és establir un tipus mínim, que serà del 23% respecte del 12% actual, per a aquelles empreses que facturin més de 10 milions d’euros anuals (unes 9.000) i que estarà en vigor, com a mínim, aquest any i el que ve, tot i que no es descarta que també s’apliqui en 2018 en funció de l’evolució del dèficit.

La reforma de l’impost endurirà especialment el tipus a aplicar en el cas dels bancs, pujant-lo al 25%.

El tipus mínim del pagament fraccionat, que actua com un avançament de la liquidació de l’impost, s’ha aplicat entre 2012 i 2015, any aquest en què tipus es va situar al 12%. Amb la reforma fiscal de 2015 es va eliminar, però la caiguda dels ingressos per Societats fins al juny ha portat al Govern en funcions a fer marxa enrere i tornar-lo a establir, en aquest cas incrementat.

Amb aquesta mesura, l’executiu preveu ingressar 8.000 milions d’euros addicionals a l’any per poder complir amb el dèficit, en un moment en el qual els ingressos per pagament fraccionat de les empreses està caient més del 50% com a conseqüència, d’una banda, de la rebaixa de l’impost, que va entrar en vigor de manera escalonada el 2015 i 2016, i d’altra banda, per la desaparició aquest any del tipus mínim del 12% dels pagaments fraccionats.

Una vegada que el Govern doni llum verda al decret, les Corts hauran després de ratificar-lo, pel que serà necessari que el PP negociï amb els altres grups, sobretot amb el PSOE i Ciutadans, per aconseguir el seu suport.

En principi cap dels dos grups ha rebutjat la mesura, que en la pràctica suposa augmentar la fiscalitat de les grans empreses, però esperaran a la lletra petita del decret per confirmar si li donen suport, cosa que dóna per descomptat l’executiu, ja que es tracta d’una mesura imprescindible per aconseguir quadrar el dèficit i el principal motiu pel qual Espanya es va salvar de la multa de Brussel·les.

Per la seva banda, el vicepresident de CEOE i president de Cepime, Antonio Garamendi, ha criticat aquest dimecres la reforma de l’Impost de Societats, perquè considera que s’emprèn amb “nocturnitat i traïdoria” i perquè afectarà a la feina i a les inversions.

“Ens agrada saber en quin camp de joc juguem, queda molt bonic dir que sol ho avancen, però no dubteu que la quantitat que es vol recaptar són diners que les empreses necessitaven per a altres ocupacions molt importants que no van a poder destinar”, ha reprovat Garamendi, qui ha titllat la mesura de “política fiscal errònia”.

En aquest sentit, ha advertit que la reforma de l’Impost de Societats “per descomptat pot afectar a la feina i la inversió”, ja que “en el moment en el qual no hi ha liquiditat, cau la feina”, que és el “primer objectiu” nacional.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor