07.12.2018 - 17:15
|
Actualització: 07.12.2018 - 17:17
L’Agència Tributària espanyola ha acabat la investigació contra la cantant colombiana resident a Barcelona, Shakira, per un suposat frau fiscal entre els anys 2011 i 2014 i ha conclòs que podria haver comès irregularitats per valor de 14,5 milions d’euros amb els impostos d’IRPF i Patrimoni. Per això, la Fiscalia de Delictes Econòmics de Barcelona, està estudiant aquestes suposades irregularitats des de fa un any i ha de decidir aviat si presenta una querella. L’artista, a través d’un comunicat, ha respost que ja ha pagat els seus deutes amb Hisenda, que mai ha amagat diners al fisc i que durant aquells anys no va passar més de 183 dies en territori espanyol.
L’arrel del conflicte es troba en la residència fiscal de l’artista, que va començar a viure algunes temporades a l’estat espanyol el 2011, quan va començar a ser parella de Piqué. No va ser fins a l’any 2015, però, que va regularitzar la seva situació tributària a l’estat. Hisenda considera que durant aquest període la cantant complia els requisits per tenir el domicili fiscal en territori espanyol, i per tant hauria d’haver tributat a les arques públiques per la totalitat dels seus ingressos. Shakira va pagar 20 milions d’euros corresponents als deutes i interessos del 2011 fa uns mesos i en els últims dies ha abonat uns altres 14,5 milions pels exercicis 2012, 2013 i 2014.
La llei estableix que si un ciutadà passa més de la meitat de l’any, un mínim de 183 dies, a Espanya, se l’ha de considerar resident a efectes fiscals i ha de tributar en concepte d’IRPF pels ingressos que obté a tot el món. Segons Hisenda, Shakira va simular viure a Bahames per eludir impostos, però en realitat vivia a Barcelona, tot i passar bona part de l’any en viatges a l’estranger.
El 2004 Shakira es va comprar una casa amb la seva exparella Antonio de la Rúa. El 2013 va passar mig any gravant als Estats Units el programa ‘The Voice’ i va ser a finals d’aquell any, quan va tenir el seu primer fill, quan va decidir de comprar una casa a Esplugues de Llobregat.
El gener de 2018, l’Agència Tributària va remetre un primer informe a la Fiscalia de Delictes Econòmics de Barcelona, que va obrir diligències d’investigació. Després d’aquell anunci, els assessors de la cantant van decidir d’abonar 20 milions d’euros per saldar els comptes amb Hisenda relatives a l’any 2011, ja prescrit penalment. Ho van fer no perquè admetessin el frau, sinó com a pas necessari per a regularitzar la situació.
Segons ha avançat ‘El País’, sobre els anys posteriors, els advocats han mantingut intenses negociacions amb la inspecció d’Hisenda amb l’objectiu de tancar el cas en la via administrativa. Aquestes negociacions van portar la fiscalia a dictar una pròrroga. Fa uns dies, i després d’examinar a fons l’últim informe d’Hisenda, la fiscalia va rebutjar la petició de la defensa d’arxivar el cas, de manera que previsiblement instarà que s’obri una causa penal.
96% d’ingressos fora de l’estat espanyol
L’artista ha informat a través d’un comunicat aquest divendres a la tarda que ‘ha complert en tot moment amb les seves obligacions tributàries i no deu cap quantitat a la Hisenda espanyola’. A més, ha seguit els criteris i recomanacions precises dels seus assessors fiscals. Segons el comunicat, el seu cas és ‘únic en ser una ciutadana estrangera a Espanya els ingressos procedeixen en la seva pràctica totalitat (96%) de l’estranger’. Shakira recorda que té una activitat professional ‘molt intensa i fora d’Espanya’ i, per tant, ‘la seva estructura familiar és molt diferent dels models convencionals’.
Fins al 2015 Shakira assegura que mai va passar més de 183 dies a Espanya, la qual cosa està comprovat, i fins i tot passava llargues temporades amb els seus fills en altres països i singularment als Estats Units, d’on procedeix la major part dels seus compromisos laborals. En aquest sentit, el pagament del deute estimat per l’Agència Tributària és una mostra, segons ella, de la seva ‘disposició a solucionar la discrepància’, i s’ha realitzat malgrat l’existència de criteris tècnics contraris a la seva consideració com a resident fiscal a l’estat espanyol abans de 2015, assegura l’escrit.
Com que segons ella ja no existeix deute pendent, ‘l’únic tema de discussió és sobre la correcta interpretació de la norma al voltant de quan es va iniciar l’aplicació del criteri de residència fiscal a Espanya per part de l’artista’.