23.01.2018 - 12:25
|
Actualització: 23.01.2018 - 13:51
El ministeri d’Hisenda i Funció Pública espanyol ha publicat el Pla Anual de Control Tributari i Duaner per el 2018. Aquest 2018 hi haurà una especial incidència en l’anàlisi de nous models de negoci sorgits a partir de l’economia digital que suposen noves formes de comerç i noves relacions laborals on s’ha de vigilar que no hi hagi ‘pràctiques discriminatòries’ com els falsos autònoms o els ‘freelance’. Hisenda també augmentarà els recursos per a vigilar les noves ‘criptomonedes’ i les vendes de les noves plataformes virtuals.
El Pla Anual de Control Tributari defineix les prioritats de la lluita contra el frau fiscal. A més de les actuacions habituals de detecció de casos d’economia submergida i control tributari, el pla defineix noves prioritats i noves línies d’actuació. Per aquest any 2018, Hisenda assegura que ‘estudiarà la incidència fiscal de noves tecnologies com el ‘blockchain’ i en especial les ‘criptomonedes’ com el ‘bitcoin’ i d’altres divises virtuals que s’han posat en marxa.
D’altra banda, el pla vol actuar també davant el fenomen de noves fórmules de negoci sorgits de l’economia digital en els sectors del lloguer o en el transport. Es tracta de negocis on el treballadors ‘estableix una relació amb una tercera persona o entitat jurídica que requereix dels seus serveis a través d’una pàgina d’Internet i manté una relació durant un temps que en principi és indeterminat’. Per Hisenda, en aquestes relacions laborals de diferents plataformes virtual de negocis ‘és necessari disposar de les eines i la informació que permetin evitar pràctiques discriminatòries contra les formes de treball estables, en les que el treballador disposa de la deguda protecció, i assegurar la tributació equitativa’. D’aquesta manera, una de les actuacions que es vigilaran per la inspecció serà la relació contractual d’aquests treballadors i si compleixen en les seves obligacions tributàries de retencions de l’IRPF.
En el Pla Anual de Control Tributari es destaca la importància que ha tingut que en el segon semestre del 2017 s’hagi posat en marxa a partir de l’1 de juliol del 2017 el Subministrament Immediat d’Informació (SII) de factures immediates que ha afectat a 50.000 empreses que representen el 80% de la facturació global. Hisenda assegura que amb aquesta informació immediata i amb aquesta base de dades és més fàcil i efectiu el seguiment de la cadena de l’IVA que es declaren entre empreses atès que aquestes 50.000 empreses mantenen pràcticament relacions comercials amb gairebé la totalitat del teixit productiu.