La hiperglucèmia dels hospitalitzats per covid s’associa a més necessitat de ventilació i risc de mort

  • Una recerca apunta que el nivell de sucre en sang informa del pronòstic dels hospitalitzats amb coronavirus

VilaWeb

ACN

03.11.2020 - 11:07
Actualització: 03.11.2020 - 11:15

Un estudi vinculat al Registre Clínic SEMI-COIV-19 de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) confirma que la hiperglucèmia és un factor de risc fort i important en pacients amb covid-19 hospitalitzats no crític. Aquesta situació s’associa amb major necessitat de ventilació mecànica, ingrés a l’UCI i risc de mort. Els resultats de la recerca s’han publicat a ‘Annals of Medicine’. Els investigadors concloure que la detecció d’hiperglucèmia amb pacients amb diabetis o sense i el tractament primerenc de la hiperglucèmia ‘han de ser obligatoris en el maneig de pacients hospitalitzats amb covid’. Afegeixen que la hiperglucèmia d’admissió no s’ha de passar per alt, independentment dels antecedents de diabetis que pugui tenir el pacient.

L’objectiu principal de l’estudi multicèntric i retrospectiu era avaluar l’associació entre els nivells de glucosa en sang i la mortalitat hospitalària en pacients no crítics amb covid-19 a l’estat espanyol. Així, es van avaluar dades clíniques d’11.312 pacients, classificant-se en tres grups, segons els nivells de glucèmia –que és la concentració de glucosa lliure en sang- en el moment de l’ingrés. El criteri de valoració principal va ser la moralitat hospitalària per a totes les causes.

Segons els resultats, la probabilitat acumulada de mortalitat va ser significativament més alta en pacients amb hiperglucèmia en comparació amb pacients amb normoglucèmia, independentment de la presència de diabetis. Dels 11.312 pacients, el 18,9% tenia diabetis i el 20,4% van morir durant l’hospitalització. La taxa de mortalitat hospitalària va ser del 15,7% amb pacients amb glucèmia per sota de 140mg/dl, del 337% per aquells entre 140 i 180 i del 41,4% per a pacients amb 180 mg/dl de glucèmia.

Davant d’això i després d’ajustar paràmetres per edat, diabetis, hipertensió i altres factors de confusió, la hiperglucèmia va ser un factor de risc independent de mortalitat. A més, es va associar amb requisit de ventilació mecànica, ingrés a l’UCI i mortalitat.

El coordinador de l’estudi i del Grup de Diabetis, Obesitat i Nutrició de la SEMI, el doctor Javier Carrasco, ha recomanat que tots els pacients amb covid-19 siguin avaluats de glucèmia i en cas d’elevacions consultar amb el metge. ‘Els pacients diabètics podrien requerir intensificar el tractament en les primeres fases de la malaltia i en els pacients no diabètics podria ser necessari iniciar el tractament’, ha explicat.

Aquesta investigació forma part de les més de 70 en marxa relacionades amb el Registre SEMI-COVID-19, que conté dades de més de 17.000 pacients amb infecció per SARS-CoV-2 i la participació de gairebé 900 metges internistes de 214 hospitals de tot l’Estat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor