23.02.2018 - 22:00
‘Podríem tenir un temporal de neu de primer ordre entre dilluns al vespre i dimecres al matí’, deia ahir un dels meteoròlegs de TV3, Francesc Mauri, en la previsió del temps a mitjà termini. Parlava d’un pronòstic que fa força dies que fa anar de bòlit meteoròlegs i afeccionats a la meteorologia a la xarxa, on hi ha una autèntica bogeria per a mirar de saber si els models de predicció acaben confirmant la previsió d’una nevada generalitzada pràcticament a tot el país i a totes les cotes. Fins ara, els principals models de predicció, el GFS nord-americà i l’ECMWF centreeuropeu, preveien situacions diferents sobre l’evolució de grans masses d’aire fred i aire càlid i humit. Però de mica en mica els models han anat convergint cap a una conclusió: hi haurà una entrada d’aire molt fred, amb temperatures molt baixes, i hi haurà nevades, que caldrà veure fins a quin punt seran generals i generoses.
Seran les conseqüències d’una invasió d’una enorme massa d’aire fred d’origen siberià que la setmana vinent afectarà pràcticament tot Europa amb temperatures extremadament baixes. La combinació d’aquesta llengua anticiclònica i molt freda, que arribarà a engolir pràcticament tot el país, de nord a sud, amb una profunda depressió centrada a les Açores, escombrarà el país de sud-oest a nord-est i farà que nevi a cotes baixes.
Però fins a quin punt? Quantes hores pot durar la nevada? Sis, dotze, vint-i-quatre, quaranta-vuit? I amb quina intensitat pot nevar? És en això que encara discrepen els models de predicció, i és motiu d’un debat encès a la xarxa, on afeccionats i professionals debaten. El fòrum de debat de la web Pico.cat, administrada pel popular meteoròleg Alfred Rodríguez Picó, fa dies que treu fum.
Un dels models indica que el fred queda més restringit a Catalunya Nord. I arribaria més aviat pluja. Els altres indiquen que el fred entrarà de ple i que la precipitació serà en forma de neu. En aquest sentit, hi ha activat un preavís per fred intens i neu a cotes baixes del Servei Meteorològic de Catalunya.
Aquest cap de setmana serà dominat pel sol. I dilluns al matí sembla que encara no hi haurà precipitacions. L’aire fred anirà guanyant terreny. La bossa d’aire fred afectarà pràcticament tot el país entre dimarts i dimecres.
Dilluns a la tarda arribaran nuvolades i a mesura que avanci la tarda i, sobretot, la nit hi pot haver nevades per sobre de tres-cents metres. La cota de neu anirà baixant. La precipitació guanyarà terreny de sud a nord, escombrant tot el país, amb cota zero a la meitat nord del País Valencià i pràcticament a tot el Principat. Sembla que serà més difícil que la precipitació sigui en forma de neu a les Illes, i també és complicat que arribi a Catalunya Nord, tret de les comarques de la Cerdanya, el Capcir i el Conflent.
Dimecres al matí, hi ha una probabilitat de nevades generals. A partir de migdia, anirà pujant la cota de neu amb l’augment de temperatura i la neu es convertirà en pluja, segons les previsions. Però, en cas que efectivament la nevada s’hagués generalitzat a cotes baixes, la inèrcia podria fer que la neu s’estanqués en cotes baixes, segons que diu el meteoròleg Dani Ramírez.
Segons el SMC, els gruixos acumulats poden ser de fins a 5 cm a punts del litoral, entre 5 i 15 cm al prelitoral i a comarques interiors, entre 15 i 30 cm al Pirineu i Prepirineu, sobretot al vessant sud. La cota de neu pujarà a partir de dimecres a migdia, i dijous les precipitacions en forma de neu s’aniran restringint al Pirineu i Prepirineu.
Però fer un pronòstic acurat a quatre o cinc dies vista és molt complicat. I no és fins poques hores abans que es podrà dir amb certesa què passarà. Com que ara per ara és una situació plausible, la d’una nevada generalitzada, alguns meteoròlegs ja n’avisen, perquè les conseqüències en els transports, la circulació, les comunicacions i la mobilitat poden ser importants. Però, tal com deia Francesc Mauri, amb la impredictibilitat que hi ha a mitjà termini, ‘aquest pronòstic ens el podem acabar menjant amb patates.’