16.03.2018 - 22:00
Els pensionistes estan en peu de guerra contra el govern espanyol. L’augment d’enguany del 0,25% de les pensions, per sota de l’IPC, els ha fet perdre més poder adquisitiu i el malestar ha esclatat en protestes i mobilitzacions. El 22 de febrer, milers de pensionistes van manifestar-se arreu del país i avui hi ha convocades noves manifestacions. També a Madrid, aquell dia, els pensionistes van encarar-se amb la policia espanyola davant el congrés espanyol.
A més dels sindicats majoritaris CCOO i UGT, hi ha diverses entitats que han convocat la manifestació, com ara la Marea de Pensionistes i la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions. Les mobilitzacions poden tornar a omplir els carrers. ‘Hi ha un procés d’acumulació de ràbia i insatisfacció de molta gent’, explica Celestino Sánchez, activista social de llarga trajectòria i membre del col·lectiu Iaioflautes. ‘Ens demanàvem com va sorgir el 15-M o com va esclatar el procés d’independència de Catalunya i crec que el moviment dels pensionistes és el mateix cas, un procés acumulatiu i una organització social que posa el problema damunt la taula.’
El principal motiu de les mobilitzacions és l’augment de la pensió, que consideren insuficient. A més, hi ha una preocupació creixent per la sostenibilitat del sistema. Des del 2012, el PP ha tret diners de la guardiola de les pensions de la Seguretat Social –dels 66.813 milions d’euros als 8.094 actuals. A més, el Banc d’Espanya ha advertit que la taxa de desocupació hauria de baixar al 6% perquè el sistema continués essent sostenible.
Sánchez acusa CCOO i la UGT d’aprofitar-se i ser ‘còmplices’, juntament amb el PP i el PSOE, de la situació del sistema públic de pensions. ‘Els sindicats només volen que hi hagi mobilitzacions per a negociar ells d’acord amb els seus interessos, que no són els que proposen la Marea de Pensionistes, els iaioflautes i els altres col·lectius.’ Argumenta que hi ha prou capacitat recaptatòria per a assegurar la viabilitat d’unes pensions dignes, però critica que el govern espanyol prefereix gastar-se els diners ajudant la gran banca, rescatant autopistes i pagant obres públiques a les constructores, a més dels diners que es perden per la corrupció.
‘L’estat espanyol està en fallida, no té viabilitat des d’un punt de vista polític. Les mobilitzacions per les pensions, la República Catalana, les protestes contra el TGV a Múrcia… S’ha hagut de fer grossa perquè s’adonin què passa’, continua. ‘És important fer bullir l’olla, crec que les mobilitzacions d’avui seran un abans i un després. L’estat, la gran banca, l’Ibex-35 i l’establishment estan una mica acollonits’, afegeix.
Totes les mobilitzacions del país:
- Barcelona: marxa des de la plaça d’Urquinaona fins a la plaça de Sant Jaume, a les 10.30.
- Tarragona: concentració a la plaça Corsini, a les 11.00.
- Lleida: concentració a la plaça Sant Joan, a les 11.00.
- Girona: manifestació des de la plaça de la Independència fins a la plaça del Vi, a les 12.00.
- Tortosa: concentració a la plaça de Barcelona, a les 11.00.
- Reus: concentració a la plaça del Prim, a les 18.00.
- Granollers: concentració a la plaça Porxada, a les 12.00.
- Palma: marxa des de la plaça d’Espanya fins a la delegació del govern espanyol, a les 11.30.
- Ciutadella: marxa des de la plaça de l’Ajuntament fins a la plaça de les Palmeres, a les 12.00.
- Maó: marxa des de la plaça de l’Esplanada fins a la subdelegació del govern espanyol, a les 12.00.
- Eivissa: concentració a la plaça del Parc, a les 12.00.
- València: manifestació des de la plaça de l’Ajuntament fins a la delegació del govern espanyol, a les 11.00.
- Castelló: marxa des de la plaça de l’Ajuntament fins a la subdelegació del govern espanyol, a les 11.00.
- Alacant: concentració a la plaça de la Muntanyeta a les 12.00.
- Elx: concentració a la plaça del Baix, a les 12.00.
Més informació:
- La creixent preocupació dels pensionistes | Anàlisi de Jordi Goula