Hi ha més morts que no diuen? Us expliquem els dubtes que susciten les xifres oficials

  • Els registres civils notifiquen un creixement espectacular de morts respecte d'anys anteriors

VilaWeb

Redacció

08.04.2020 - 21:50
Actualització: 08.04.2020 - 23:55

Creixen els dubtes sobre si les xifres oficials de morts per la Covid-19 que dóna el Ministeri de Sanitat espanyol són reals. Va ser el ministre del ram, Salvador Illa, qui va dir, en la conferència de premsa de dimarts, que ells només comptaven com a difunts per la Covid-19 els pacients que havien mort amb la prova feta i amb resultat positiu. Alguns periodistes van demanar-li com podia ser que no es comptabilitzessin com a morts per la Covid-19 pacients que morien amb tots els símptomes de la malaltia tot i no haver-los fet la prova. Ahir, en la compareixença al congrés espanyol, el ministre Illa va haver de respondre a aquesta qüestió a diversos diputats. Es va reafirmar en la seva posició i va afegir que aquesta era la manera com es comptaven els morts a la resta d’estats. Només compten com a morts de la Covid-19 els difunts amb la prova feta. Aquesta és la seva resposta:

Ahir, el Ministeri de Justícia espanyol va demanar al registre civil que els facilités les dades de tots els enterraments des del 14 de març, segons que avançava la Cadena Ser. És un intent més d’escatir la xifra real de morts d’aquests dies, més enllà de la xifra oficial. El diari El País informava que, segons els enterraments fets a Madrid, es podia deduir que la xifra de morts per la Covid-19 era de 3.000 persones més.

Espectacular augment de morts anotades als registres civils comparat amb altres anys

El Ministeri de Ciència i Innovació espanyol (no pas el de Sanitat), fa setmanes que, cada dos o tres dies, penja els informes de seguiment de la mortalitat diària. Aquests informes comparen les morts que hi ha aquests dies (no tan sols de la Covid-19, sinó el total de morts) amb les morts que hi ha hagut anys anteriors. I en compara les xifres. Les diferències són molt grans i esgarrifoses.

En l’informe publicat abans-d’ahir, 7 d’abril, hi ha un creixement del 70% de morts a Catalunya des del 22 de març, si ho comparem amb altres anys. Però les diferències també són il·lustratives: a les Illes, l’augment tan sols ha estat del 21%, i al País Valencià, del 47%. Hi ha comunitats que tripliquen els morts, com Castella-la Manxa (un creixement del 196%) i la mitjana a l’estat espanyol és d’un augment del 51% dels morts totals respecte d’altres anys.

El Ministeri de Ciència espanyol obté la informació de les morts totals a partir de 3.929 registres civils del Ministeri de Justícia, que ‘corresponen al 93% de la població espanyola’. Comparen les morts d’aquests dies (en el cas català i valencià, des del 22 de març; en el cas de les Illes, des del 16 de març) amb les morts que hi ha hagut des de l’any 2008. Així comparen les xifres esperables, habituals, mitjanes, amb les d’aquests dies.

Les dades s’actualitzen cada dia, i poden ser provisionals, perquè creix la tardança entre el moment de la defunció i el moment en què es notifica.

La gran disparitat entre les xifres actuals, i les d’anys exteriors s’explica, òbviament, per la pandèmia de la Covid-19, però no únicament. També pot ser que hagi crescut la xifra de morts per altres causes, a conseqüència del col·lapse sanitari en alguns punts. I encara, un altre motiu pot ser, com hem vist, que les xifres reals de la Covid-19 siguin més altes que no les xifres oficials.

Aquests són els quadres i les xifres que es poden veure al darrer informe relatius al Principat, el País Valencià, les Illes Balears, l’estat espanyol i les dues Castelles.

Principat

Xifres del Principat entre el 22 de març i el 4 d’abril de 2020

 

Illes Balears

Xifres de les Illes Balears entre el 16 de març i el 27 de març de 2020

País Valencià

Xifres del País Valencià entre el 22 de març i el 5 d’abril de 2020

Castella-la Manxa

Xifres de Castella-la Manxa entre el 14 de març i el 6 d’abril de 2020

Castella i Lleó

Xifres de Castella i Lleó entre el 18 de març i el 6 d’abril de 2020

Estat espanyol

Xifres de l’estat espanyol entre el 17 de març i el 6 d’abril de 2020

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor