16.05.2022 - 15:07
|
Actualització: 16.05.2022 - 23:23
El partit-milícia xiïta Hezbol·là i els seus aliats han patit un cop a les eleccions legislatives d’aquest d’ahir, segons els primers resultats, que apunten que podrien haver perdut la majoria al parlament, davant els avenços de Forces Libaneses.
Hezbollah i els seus aliats podrien no aconseguir els seixanta-cinc escons necessaris per mantenir la majoria, després d’una votació que ha comptat amb una participació de vora el 41%. El número dos d’Hezbol·là, Naim Qasem, va assegurar diumenge que la seva formació acceptarà els resultats de les eleccions i va oferir la seva col·laboració a tots els grups polítics per desencallar la gravíssima crisi política i econòmica que travessa.
“Acceptarem els resultats, sense importar quins siguin, i estendrem les nostres mans a tots pel bé del ressorgiment del Líban”, ha destacat després de dipositar el seu vot a Beirut, en declaracions recollides pel portal de notícies Naharnet.
Forces Libaneses, el partit liderat per Samir Geagea, hauria aconseguit almenys vint escons i esdevindria el principal partit cristià del país, superant el Moviment Patriòtic Lliure (FMP) de l’actual president, Michel Aoun. Per la seva banda, els candidats opositors als dos principals blocs – el Moviment 14 de Març i el Moviment 8 de Març -, han aconseguit alguns èxits malgrat la seva incapacitat per presentar un front unificat a les urnes, cosa que ha reduït possibilitats d’aconseguir resultats importants.
Així, aquests candidats haurien aconseguit alguns escons a les circumscripcions de Chuf-Aley, Beirut II i el nord i el sud del país, si bé no haurien demanat representants a Beirut I, una de les principals circumscripcions, aparentment per la seva falta d’unió davant altres rivals tradicionals. Per part seva, el primer ministre libanès, Nayib Mikati, ha reconegut que durant la votació s’han registrat “certs problemes i violacions”, si bé ha destacat que “poden ser resolts a través de la llei i la política” i ha demanat a tothom cooperar per salvar el país.
“Depèn de les forces polítiques que estaran representades al nou Parlament treballar per avançar el més ràpidament possible en les diferents etapes constitucionals, tant a nivell parlamentari i governamental”, ha subratllat Mikati. Les eleccions són considerades clau per al futur del país, sumit en una gravíssima crisi política i econòmica agreujada per les explosions d’agost del 2020 al port de Beirut i la pandèmia de coronavirus, que han deixat part de la població sumida en la pobresa i davant dels talls elèctrics i l’augment dels preus dels productes bàsics.