Hendrik Bogaert: ‘Són presos polítics i Europa hauria d’intervenir-hi’

  • Entrevista amb el diputat conservador flamenc (CD&V) del parlament federal de Bèlgica

VilaWeb

Text

Martí Estruch Axmacher

20.03.2018 - 22:00

Fa uns dies, Hendrik Bogaert va sorprendre per la claredat a l’hora d’enfocar la situació catalana, referint-se als presos i a la posició de la Unió Europea en un article. Malgrat pertànyer a la mateixa família ideològica que el PP, motiu pel qual segurament també evita de criticar-lo, el fet de ser flamenc fa que tingui més facilitat per a entendre el cas català. De tota manera, tal com diu sovint el conservador escocès Ian Duncan, abans que conservador s’és demòcrata.

—En un article recent al digital flamenc Doorbraak, vau escriure que els presos polítics catalans haurien de ser alliberats. Per què?
—Crec que el 2018 no hi hauria d’haver presos polítics. Un dels principals filòsofs de la Il·lustració, John Stuart Mill, va dir amb raó que hi hauria d’haver llibertat d’expressió i també llibertat per a expressar-la.

—També vau escriure que la Unió Europea no hauria de restar en silenci i mirar cap a una altra banda. És més fàcil per a la Unió Europea criticar Turquia que no pas Espanya?
—La Unió Europea no solament hauria de ser una zona duanera o de lliure mercat. A més de ser una unió econòmica, si Europa vol ser una unió de valors, també hauria de ser una unió moral. I cal respectar i protegir aquesta àrea moral europea.

—Presos polítics, exili, tancament de webs, persecució de cantants i fins i tot de titellaires… Fins on cal arribar perquè que els dirigents polítics internacionals deixin de considerar-ho un assumpte intern i alcin la veu?
—No ho sé, però és evident que els presos són presos polítics, ja que és des de la política que van organitzar el referèndum. Per tant, són presos polítics i Europa hauria d’intervenir-hi.

—Per què creieu que Rajoy i el seu govern tracten el tema català d’una manera tan diferent com va fer Cameron amb Escòcia?
—Això se’m fa difícil de respondre…

—És més fàcil d’entendre Catalunya des de Flandes?
—Coneixent Flandes, crec que el respecte a la llei s’hauria de complementar amb el respecte de l’opinió de les persones. La subsidiarietat també és un principi democratacristià. Si el govern pot ser a prop de la gent, és preferible que no ser-ne lluny.

—Alguna solució a la vista?
—Espanya i Catalunya han de negociar i, mitjançant concessions mútues, arribar a una situació de més autonomia per a Catalunya. Un veritable demòcrata també ha de tenir en compte l’opinió i l’interès de la minoria. En cas contrari, tenim la dictadura de la majoria. En aquest cas, ambdós bàndols podrien acabar essent majoria o minoria. Una altra raó per a negociar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor