‘Hem escollit’: el país i la llibertat, reivindicant els poetes

  • L'actor Òscar Intente proposa un espectacle que aplega Verdaguer, Sagarra, Espriu, Estellés, Casasses... i molts poetes més

Text

Pere Cardús

27.03.2017 - 22:00

L’any 2002, quan encara no havia començat el debat estatutari al Principat, l’actor Òscar Intente aplegava una colla de poemes de grans poetes catalans que li servien per a lamentar-se que fóssim tan lluny de la sobirania i la llibertat. La composició prenia el nom de Ca lluny, reDéu…! quan Intente s’enfilava a l’escenari acompanyat d’un contrabaixista i un gronxador. Quinze anys després d’aquell espectacle, l’actor recupera el fil de la història ara que la independència es presenta davant nostre com una possibilitat real.

Ho fa amb l’obra Hem escollit, que aplega un altre feix de poemes de Jacint Verdaguer, Salvador Espriu, Josep Maria de Sagarra, Pere Quart, Vicent Andrés Estellés, Josep Carner, Agustí Bartra, Joan Salvat-Papasseit, Miquel Martí i Pol, Joan Margarit i Enric Casasses, entre més. Es podrà veure a la sala Fènix de Barcelona a partir de dilluns, concretament els dies 3, 10, 17 i 24 d’abril, a les nou del vespre.

‘Com a actor hauria pogut anar fent els meus personatges i prou. Però com a ciutadà no podia prescindir de la situació del país ni del meu estat d’ànim’, diu Intente quan justifica les intencions de l’obra. Ha passat d’aquell lament pessimista del 2002 –’quan el país encara dormia’– a una capacitat real de fer valer un camí propi de llibertat i plenitud. ‘Podíem deixar-nos morir o actuar… –explica– i hem escollit la segona opció’.

Intente va preparar una selecció de poemes d’interpel·lació nacional i col·lectiva amb l’ajut del filòleg i assagista Jaume Aulet. A partir d’aquella primera tria, va compondre una obra amb un fil conductor que porta d’un poema a un altre. ‘Comencem a les fosques i acabem amb un final lluminós’, explica. Els espectadors es troben amb un poeta que va repassant el feix de poemes que té damunt la taula. Ho fa amb la paraula nua. ‘La poesia té la seva pròpia música’, diu.

‘És un tribut als poetes. Som on som perquè hem tingut els poetes. La llengua ens l’han salvada i dignificada alguns poetes. I alguns homes com Fabra, que la va normativitzar. Cal notar aquest llegat que ens ha donat la força actual. És de justícia reivindicar-los. Són els que ens han projectat en els moments més foscos.’ Així ho explica Intente quan li demanem el sentit de la seva proposta. I recorda les paraules de Carner: ‘Cap realitat esplèndida no esdevé si no ha sigut abans formulada en el vaticini tremolós i august del verb poètic.’

Les quatre sessions a la sala Fènix són el primer tast a Barcelona de la proposta d’Intente. També es podrà veure a la fira d’espectacles literaris Litteratum de Móra d’Ebre. El format i l’estil de la proposta ha de permetre que circuli per tot el país en el moment d’escalfada de motors abans del referèndum del setembre, si és cert que ‘hem escollit’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor