03.08.2023 - 15:17
|
Actualització: 03.08.2023 - 17:39
Carmen Calvo, quan era vice-presidenta primera del govern espanyol, i Fernando Grande-Marlaska, aleshores ministre de l’Interior, van planificar juntament amb l’ex-vice-presidenta de Ceuta, Mabel Deu, l’operatiu de devolució il·legal al Marroc, l’agost del 2021, de cinquanta-cinc menors que havien saltat la tanca que separa la ciutat de sobirania espanyola del Marroc. Ho revelen uns missatges de WhatsApp publicats pel diari El Confidencial i als quals també ha tingut accés elDiario.es, i presentats al jutjat de Ceuta que investiga un procediment que va violar els paràmetres de la llei d’estrangeria espanyola, segons la qual aquesta mena d’operacions requereixen el vistiplau de la fiscalia. En el marc d’aquesta investigació, Deu és processada per un possible delicte de prevaricació.
“Amb una carta de la delegació del govern n’hi hauria prou. El Marroc ha dit que han de tornar i hem d’inventar-nos el procediment. Si sol·liciteu la devolució ja podem guanyar el torcebraç a fiscalia”, va dir l’aleshores cap de gabinet Calvo, Isabel Valldecabres, a Deu.
Als missatges, la cap de gabinet de Calvo explica que és conscient que la legislació espanyola requereix el consentiment de la fiscalia per a retornar menors estrangers no acompanyats als països des d’on han passat a l’estat espanyol, i per això demana d’inventar-se un procediment per a esquivar la legalitat.
“El problema és que els menors no poden retornar com la resta. El procediment exigeix unes cauteles que en cas d’adults no s’exigeixen. El fiscal hi posa traves”, diu Valldecabres en un missatge a Deu. Més endavant, afegeix: “No sé quina mena de pla especial podem fer per a retornar-los al Marroc, i repartir els nouvinguts per la península no és una opció que considerem. Cal intentar que tornin.”
Tot seguit, Valldecabres instrueix a Deu sobre com retornar els menors amb la complicitat del Ministeri de l’Interior espanyol. “Interior m’insisteix que si feu una petició des de la vostra entitat perquè els menors siguin retornats, ells ho gestionaran. En canvi, el fiscal manté la seva tesi de registre sobre la base de menors estrangers no acompanyats i escolarització”, continua. Més endavant, Valldecabres es queixa de les exigències de la fiscalia per a la protecció dels menors.
Els menors “no són sota la tutela de la policia”, insisteix la cap de gabinet. “Són sota la vostra, i si dieu a Interior que n’autoritzeu el lliurament al Marroc, ells poden demanar-ho”. I afegeix: “N’hi hauria prou amb una carta a la delegació del govern, perquè el Marroc ja ha dit que han de tornar i nosaltres hem d’inventar-nos el procediment”.
Segons la jutgessa instructora, la delegada del govern espanyol a Ceuta, “prescindint totalment i absoluta del procediment establert i aprofitant la disponibilitat que les autoritats marroquines mostraven excepcionalment per a rebre als menors, va decidir de repatriar per la via de fet els qui havien entrat al maig i encara eren a Ceuta”. La delegada és considerada autora material d’un presumpte delicte de prevaricació i Deu, cooperadora necessària.
La cap de l’Àrea de Menors de Ceuta, Antonia Palomo, va advertir per escrit a Deu que les repatriacions s’havien de cenyir als paràmetres de la llei d’estrangeria, cosa que no es va fer. El 12 d’agost, la Secretaria d’Estat de Seguretat va donar finalment el vist-i-plau a l’operació tot i l’oposició reiterada de Palomo: “El retorn dels menors al Marroc es farà cercant sempre de garantir i respectar els seus drets i interessos i després d’haver-ne fet una anàlisi exhaustiva de les seves circumstàncies personal”, digué l’organisme.
La comunicació a la fiscalia de menors sobre les expulsions va arribar tres hores abans que la policia espanyola lliurés els menors al Marroc, de manera que va deixar les autoritats judicials sense marge de maniobra. El ministeri públic espanyol demana a Deu dotze anys d’inhabilitació per a càrrecs electes.