02.07.2023 - 21:40
|
Actualització: 03.07.2023 - 16:37
The Washington Post · Shira Ovide
Amb uns quants clics, he mogut més de quinze anys de missatges de correu electrònic del Gmail a Proton Mail, un proveïdor de correu electrònic més petit situat a Suïssa. I m’ha sorprès la facilitat amb què ho he pogut fer. Encara no deixo Gmail. De moment. Però aquest experiment m’ha demostrat com seria traslladar les nostres vides digitals si fos tan fàcil com demanar una pizza.
D’entrada, he de dir que la facilitat relativa del meu trasllat de Gmail a Proton no és ni típica ni habitual. Si tens un iPhone, és difícil, o impossible, de desar les fotografies en cap lloc més que no sigui el núvol d’Apple. Amb un telèfon Android, Google t’orientarà a fer servir Gmail, Google Maps i el núvol de Google. Si vols deixar Spotify o Amazon, potser tindràs la reticència d’haver de deixar enrere les llistes de reproducció o de desitjos.
Les grans companyies tecnològiques corporatives fabriquen productes fantàstics. Però ens deixen poc marge de maniobra perquè restem en un matrimoni amb la gran tecnologia, sigui per amor o no.
Us explicaré com vaig traslladar els meus correus de Gmail, per què potser també ho voleu fer. I us explicaré per què el meu correu electrònic és possible gràcies al fet que els buròcrates europeus volen facilitar el divorci de la gran tecnologia.
No provo pas de convèncer-vos que deixeu Gmail o Apple Photos. Però us mereixeu la llibertat d’aplegar els records digitals i traslladar-los on vulgueu. I ara hi ha massa barreres.
Com vaig sortir de Gmail?
Proton es presenta com un servei de correu electrònic més segur i respectuós amb la privacitat. És de franc per començar a utilitzar-lo. I ofereix una funció anomenada “Canvi fàcil” amb instruccions detallades per a traslladar-hi els missatges de la safata d’entrada de Google Gmail, Yahoo o Microsoft Outlook. Però no hi ha cap manera fàcil de traslladar els missatges d’un altre proveïdor de correu electrònic, com ara Apple.
Simplement vaig haver de marcar una casella en què em demanaven si volia copiar solament els correus electrònics o també les entrades del calendari de Google i els contactes del telèfon. Després vaig introduir la contrasenya del meu compte de Gmail. I al cap d’unes tres hores de processament en segon pla de Proton, tots els correus de Gmail van acabar apareixent a la safata d’entrada de Proton. L’empresa avisa que, segons el volum de missatges que tinguis, aquesta operació pot arribar a tardar uns quants dies.
Després de fer això, els missatges originals encara són a Gmail. I els nous correus electrònics enviats a l’adreça de Gmail encara apareixen a la safata d’entrada de Gmail. Això em dóna l’oportunitat de provar Proton sense comprometre’m a canviar de proveïdor de correu electrònic. Proton també permet de reenviar correus electrònics automàticament de Gmail a Proton.
Per què voldríeu canviar el servei de correu electrònic?
Ja sabeu que els serveis “de franc” tenen contrapartides. Google mostra anuncis a Gmail basats en la vostra activitat en línia quan teniu la sessió iniciada a Google. (Gmail ja no analitza la vostra safata d’entrada per orientar els anuncis.) També té valor per a Google que quan teniu la sessió iniciada a Gmail i l’empresa sap qui sou mentre us moveu per la web.
Proton és un dels pocs proveïdors de correu electrònic que han sobreviscut provenint d’una empresa relativament petita i que no ven anuncis ni obté diners d’unes altres maneres amb la teva informació personal.
Fa temps, Google va dir en un comunicat que el seu programari de comunicació, inclòs el Gmail, era “profundament compromès a construir una plataforma que fos una base oberta i extensible per als usuaris, clients, socis i desenvolupadors” i va fer referència a la col·laboració de l’empresa amb una coalició tecnològica per a facilitar el trasllat de dades entre diferents serveis.
Andy Yen, el director executiu de Proton, em va dir que ell no esperava que deixéssiu Gmail o qualsevol altre proveïdor de correu electrònic que féssiu servir. Yen imagina Proton com el lloc per a les comunicacions que vols mantenir privades, com ara les que mantens amb els teus amics i familiars o els correus electrònics relacionats amb els teus afers financers i de salut. “La nostra meta no és ser l’únic compte de correu electrònic que fas servir”, va dir. “Volem ser el compte de correu electrònic que fas servir per a les coses que importen.”
Penseu-hi bé, doncs, abans de transferir els correus electrònics com vaig fer jo. Perquè Proton va tenir accés a les dades del meu compte de Google. He fet prou recerca sobre Proton per a confiar en l’empresa, però, en qualsevol, cas no hauries de confiar en cap proveïdor de correu electrònic.
Yen va aclarir, en aquest sentit, que Google va fer una comprovació rigorosa de seguretat abans que Proton pogués accedir a un enllaç de programari amb les dades del meu compte.
La regulació europea és responsable del meu canvi de correu electrònic
Yen va dir també que la funció “Canvi fàcil” de Proton era possible gràcies al reglament general de protecció de dades (RGPD) d’Europa.
Aquesta llei de privacitat és responsable dels missatges constants que demanen que autoritzis les galetes als llocs web. Però el RGPD també ha obligat moltes empreses a permetre que es traslladin les vostres dades d’un servei digital a un altre.
Però, alerta, perquè no sempre és fàcil o útil traslladar les dades a un altre lloc. Jo vaig descarregar-me quinze anys de piulades i unes altres informacions del meu compte de Twitter, però no tindria sentit transferir-los a Instagram o a alguna altra plataforma.
Una altra llei europea, la llei de mercats digitals (LMD), vol anar encara més enllà. Per exemple, podria requerir que Google i Apple us permetessin de fer còpies de seguretat més fàcilment del vostre telèfon al núvol de Dropbox, fer servir Proton Mail quan toquéssiu una adreça de correu electrònic al telèfon o pagar aplicacions sense fer servir les botigues oficials de les empreses.
Google va dir que Android ja oferia opcions per a triar, com ara canviar el teclat i l’aplicació de missatgeria incorporats i, en alguns casos, pagar aplicacions sense fer servir un compte de Google.
Però encara no és clar com canviaran els serveis de les grans empreses tecnològiques per complir la llei. Algunes parts de la LMD poden no tenir sentit o ser impugnades legalment. Però crec que la LMD és un intent interessant d’alliberar el domini dels gegants tecnològics sobre la nostra vida.
Per això vaig trobar revelador l’ús de la funció de transferència de correu electrònic de Proton. Em va picar la curiositat de saber si seria tan fàcil canviar uns altres serveis digitals que faig servir. I fins i tot si continuo tenint Gmail, iCloud o Facebook Messenger per sempre, voldria que les empreses de tecnologia sentissin por que pogués deixar els seus productes en qualsevol moment. Perquè aquesta por és la que manté viva la innovació i només serà real si realment és fàcil de fer el canvi.
Una petita victòria
Ací teniu més passos concrets per a traslladar els correus de Gmail a Proton Mail:
El primer pas és crear un compte de Proton Mail, si encara no en teniu un. Potser haureu de pagar a Proton si traslladeu un gran nombre de missatges de Gmail o d’un altre proveïdor de correu electrònic.
Proton Mail ofereix 500 MB d’emmagatzematge digital de franc, i el podeu ampliar a 1 GB.
Per comparació, Apple ofereix als propietaris d’iPhone 5 GB d’emmagatzematge de franc per al correu electrònic, les fotografies i les còpies de seguretat dels dispositius. Google ofereix 15 GB de franc per a Gmail, el servei de fotografies, l’emmagatzematge de fitxers i més serveis en el núvol.
Proton té una opció d’emmagatzematge de 15 GB per al correu electrònic, l’emmagatzematge de fitxers digitals i més, que costa menys de cinc euros el mes, i un compte “il·limitat” amb 500 GB d’emmagatzematge per onze euros el mes.
Un consell professional: si pagueu per Proton Mail, estalviareu si compreu al lloc web de Proton Mail i no en les aplicacions de Proton Mail per a iPhone o dispositius Android. Les botigues d’aplicacions d’Apple i Google amaguen opcions d’abonament digital més econòmiques i Proton és una de les empreses tecnològiques més petites que s’han enfrontat a Apple i Google per controlar què podeu fer a les aplicacions.
A la safata d’entrada de Proton Mail, heu d’anar a la icona de configuració que hi ha a la part superior dreta. Trieu “Anar a la configuració”, després “Importar a través del canvi fàcil” i feu clic a “Gmail”. O Yahoo o Outlook, si voleu traslladar aquests serveis.
Tot seguit, introduïu la contrasenya del compte de Gmail. I espereu.