Un 75% dels habitatges de l’illa del carrer del Canigó de Badalona s’han hagut d’apuntalar

VilaWeb
Redacció / ACN
13.03.2024 - 18:14
Actualització: 13.03.2024 - 18:41

El 75 % dels habitatges de l’illa dels carrers del Canigó, de Llefià i d’Ausiàs Marc de Badalona s’han hagut d’apuntalar aquestes darreres tres setmanes per risc d’esfondrament. Són 315 dels 420 habitatges analitzats. A més, hi ha 5 blocs dels 21 completament desallotjats. A banda, hi havia un 22è bloc a la promoció, el número 9 del carrer del Canigó, amb 20 pisos més, que és el que es va esfondrar el 6 de febrer i on van morir tres persones. Aquest és el balanç que fa l’ajuntament una vegada finalitzada la inspecció dels immobles. “Hem pogut salvar vides”, diu el tinent de batlle de Territori, Daniel Gracia, que assegura que hi havia un risc molt alt que hi hagués un altre esfondrament.

La mesura dels apuntalaments afecta pràcticament tots els blocs. Als carrers del Canigó, de Llefià i d’Ausiàs Marc s’han apuntalat pisos de tots els blocs, tot i que en el cas del carrer de Llefià, on hi ha només tres edificis –és el vèrtex de l’illa–, l’afectació és menor.

Ara la prioritat del consistori és que els veïns desallotjats les darreres setmanes puguin tornar a casa. És per això que els pròxims dies es preveu la substitució dels puntals dels bombers als blocs 5 i 7 del carrer del Canigó per bigues de fusta. La mateixa operació es preveu per als 116 i 118 d’Ausiàs Marc, tot i que aquí les previsions no són tan optimistes. Segons Gracia, aquest edifici és el que està en més males condicions de tota l’illa. Del número 11 del carrer del Canigó, encara no hi ha cap previsió, perquè és la mateixa unitat que el número 9, l’esfondrat. Un edifici, el 9, que continua judicialitzat, i del qual l’ajuntament ha obtingut autorització judicial per a accedir-hi aquest mateix divendres i fer-hi una inspecció exhaustiva. Als tècnics els acompanyaran bombers i Mossos d’Esquadra.

Amb tot, Gracia explica que les xifres de l’anàlisi porten a pensar que la solució definitiva per als diferents edificis haurà de ser global. També adverteix que caldrà fer obres particulars en alguns habitatges per a restituir elements que s’han modificat amb el pas del temps. Els detalls es fixaran en els informes que l’empresa contractada per l’ajuntament farà un cop acabades les inspeccions. Per completar-los, també es faran proves de força i anàlisis de laboratori de tots els blocs. De moment, no hi ha calendaris clars.

Sis famílies en pensions i una en un pis de la Generalitat

Quant a la situació dels desallotjats, l’Ajuntament de Badalona informa que aquestes darreres setmanes hi ha hagut setze famílies que han requerit allotjament provisional en pensions, tot i que actualment només n’hi ha sis en aquesta situació.

La tinent de batlle d’Atenció a les Persones, Rosa del Amo, detalla que també hi ha una família reallotjada en un dels pisos que la Generalitat ha posat a disposició del consistori. Una segona família valora també si accepta un d’aquests pisos. Els altres tres pisos de què es disposa encara no tenen llogater.

El gruix de les famílies afectades, doncs, ha trobat solucions residencials pel seu compte. Del Amo també detalla que s’ha pogut negociar amb els bancs l’aturada del cobrament de les hipoteques a les famílies desallotjades. En total, entre inspeccions i serveis socials, l’ajuntament s’ha gastat 400.000 euros en el cas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor