28.10.2018 - 09:06
|
Actualització: 28.10.2018 - 09:07
Aquesta matinada, a les tres ha passat a ser les dues. Hem tornat a endarrerir el rellotge i hem pogut gaudir d’una hora més de nit. Però després de l’enquesta realitzada per la Unió Europea a tota la ciutadania, potser aquest sigui el darrer canvi estacional.
Enric Marco explica en el seu bloc a VilaWeb com va anar això del canvi d’hora des d’una perspectiva històrica. ‘A finals del segle XIX -diu- l’augment de la rapidesa de les comunicacions, pel telègraf però sobretot pels horaris dels ferrocarrils, va obligar a adoptar un sistema global i coordinat de l’hora’.
El darrer canvi d’hora d’estiu?
En el seu Mail Obert d’avui, Amadeu Carbó també fa un repàs històric a aquest fenomen i n’analitza el cas de l’estat espanyol. ‘Fins al 1974, cada país europeu ho feia com podia i com volia, però la crisi del petroli va propiciar que s’unifiquessin criteris per a fer els canvis d’hora’, escriu Amadeu. ‘Finalment, l’any 2000, una directiva europea va marcar que els dies per a fer els canvis d’horari serien el darrer diumenge de març i el darrer d’octubre. Déu n’hi do, si que és un procés llarg.’