Gürtel.- Una inspectora d’Hisenda afirma que Correa no presentava la declaració de la Renda des del 1999

  • La fiscal Anticorrupció pregunta si el líder de la trama va eludir aquesta obligació perquè era "un indigent" sense recursos

VilaWeb
Redacció
17.07.2017 - 13:29

La fiscal Anticorrupció pregunta si el líder de la trama va eludir aquesta obligació perquè era “un indigent” sense recursos

MADRID, 17 (EUROPA PRESS)

Una inspectora de l’Agència Tributària ha afirmat aquest dilluns en el judici per la primera època de la trama Gürtel (1999-2005) que va ser una tasca complicada acreditar que Francisco Correa era el propietari de l’entramat societari que va desenvolupar la xarxa corrupta que s’està jutjant a l’Audiència Nacional perquè les societats no estaven al seu nom i s’havia estat sense presentar la declaració de la Renda des de l’any 1999.

La inspectora d’Hisenda ha explicat davant el tribunal de la Secció Segona de la Sala Penal com es va organitzar i com va funcionar l’entramat societari del líder de la trama Gürtel. Abans que la fiscal Concepción Sabadell comencés l’interrogatori, el president del tribunal, el magistrat Ángel Hurtado, ha recordat que Correa va fer un “reconeixement global” de les seves estructures societàries.

La funcionària de l’Agència Tributària ha concretat que les mercantils espanyoles de Correa eren depenents d’altres domiciliades a la Gran Bretanya que, alhora, eren participades per unes societats matrius radicades a l’illa del Carib de Saint Christopher i Nevis, amb la qual Espanya no té un conveni d’intercanvi d’informació.

És a dir, Correa posseïa a Nevis l’empresa Fountain Lake que era la matriu de les quals van oferir serveis d’organització d’esdeveniments i de viatges (Pasadena Viajes, Special Events, Down Town Consulting, entre d’altres); i, d’altra banda tenia Pacsa com a capçalera de les societats patrimonials (com poden ser Bumerang Drive, Rialgreen i Spinaker 2000).

“En cap cas vam poder acreditar que Correa era el propietari d’aquestes estructures societàries”, ha precisat la inspectora, alhora que ha postil·lat que això es devia al fet que “era una persona que no presentava declaracions de la Renda des de l’any 1999”. “Era un indigent, no tenia recursos?”, ha preguntat la fiscal Anticorrupció en sentir aquesta afirmació.

CORREA “ERA UN NO DECLARANT”

“Era un no declarant”, ha contestat la treballadora d’Hisenda i ha apuntat que no existia “cap tipus d’imputació” sobre rendiments de treball, mobiliaris, de guanys, ni patrimonials. Fins i tot ha asseverat que no apareixia com a soci de cap societat.

En aquest sentit, ha indicat que van començar a sospitar que l’amo de tota l’organització empresarial era Correa perquè era l’autoritzat d’una societat anomenada Formación y Comunicación de Servicios -dedicada a l’organització de congressos i esdeveniments–, les sigles dels quals (FCS) coincidien amb les inicials de l’empresari.

Així mateix, després d’analitzar la documentació confiscada en els escorcolls dels despatxos de l’assessor de Correa, Luis de Miguel -acusat en aquesta peça– i de l’ex-conseller delegat de Repsol i gestor dels fons del líder de la Gürtel, Ramón Blanco Balín, van comprovar que totes les gestions de l’entramat responien a algú amb les inicials ‘PC’ i que indagant a internet van descobrir que al principal acusat en aquest judici l’anomenaven Paco Correa. Després d’això, l’Agència Tributària va començar a pensar que “l’estructura podien pertànyer” al ‘cap’ de la Gürtel.

D’altra banda, la inspectora que ha comparegut aquest dilluns davant el tribunal ha assegurat que l’exsecretari d’Organització del PP de Galícia i considerat ‘número dos’ de la xarxa corrupta, Pablo Crespo, i el seu presumpte comptable, José Luis Izquierdo, eren “persones de màxima confiança” de Correa perquè se’ls feia arribar la documentació important d’aquestes empreses.

És més, ha subratllat que el líder de la Gürtel i Crespo eren qui gestionaven les societats “a l’ombra” utilitzant més persones com a administradors, com va ser el cas de l’acusada Isabel Jordán.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor