Gürtel.- L’Audiència Nacional jutjarà el finançament il·legal del PPCV a partir del pròxim 13 de març

  • El Jutjat Central del Penal rebutja les declaracions com a testimonis de Rajoy i Cospedal després de ser "impertinent i inútil"

VilaWeb
Redacció
22.09.2016 - 15:47

El Jutjat Central del Penal rebutja les declaracions com a testimonis de Rajoy i Cospedal després de ser “impertinent i inútil”

MADRID, 22 (EUROPA PRESS)

L’Audiència Nacional ha fixat per al 13 de març de 2017 el començament del juí del presumpte finançament il·legal del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) entre 2007 i 2008 en el marc del ‘cas Gürtel’. En concret, es jutjaran les peces 1 i 2 relatives a un presumpte delicte electoral a les eleccions locals i autonòmiques celebrades el 2007 en la comunitat, i a un delicte de falsedat en document mercantil comès el 2008; i la peça 6, que es limita a delictes fiscals atribuïts a Orange Market S.L. i a algunes de les societats del Grup Correa.

En un decret de la secretària judicial es preveu que el juí, que tindrà lloc a la seu de l’Audiència Nacional de San Fernando de Henares (Madrid), es realitze en 21 sessions i durarà fins al pròxim 12 de maig. En febrer de 2016, De la Mata ha obert juí oral contra 20 persones acusades de finançar de manera il·legal el PPCV entre 2007 i 2008, en concret les campanyes de les eleccions autonòmiques i municipals del 2007 i les generals del 2008.

D’altra banda el Jutjat Central Penal ha dictat una interlocutòria aclaridora en què concreta que rebutja la presa de declaració com a testimonis al president del Govern en funcions Mariano Rajoy i la secretària general del PP María Dolores de Cospedal per considerar-ho “impertinent i inútil”. “Tenint en compte els fets pels quals es procedix, no queden necessaris, pertinents ni útils per a l’aclariment d’estos”, precisa.

Entre els 20 acusats que s’asseuran a la banqueta es troben el presumpte líder de la trama ‘Gürtel’, Francisco Correa; el seu número dos, Pablo Crespo; i el responsable d’Orange Market, Álvaro Pérez, ‘El Bigotes’. A més, s’acusa cinc exalts càrrecs de la formació política, entre els quals hi ha Ricardo Costa i Vicente Rambla.

La resta d’acusats són empresaris radicats a la Comunitat Valenciana sospitosos de finançar de manera irregular el partit a nivell regional, entre els quals figuren l’exconseller delegat de Repsol Ramón Blanco Balín i el nebot de l’expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino, Vicente Cotino.

ANTICORRUPCIÓ DEMANA SET ANYS DE PRESÓ PER A COSTA, RAMBLA I SERRA

El magistrat acusa els processats de delictes electorals, falsedat en document mercantil i delictes fiscals, mentre que reclama el pagament de multes en concepte de responsabilitat civil i demana la més elevades per a ‘El Bigotes’, a qui reclama 10,2 milions d’euros.

La Fiscalia Anticorrupció demana set anys de presó per a l’exsecretari general del PPCV i diputat autonòmic Ricardo Costa; l’exvicepresident de la Generalitat i exdiputat autonòmic Vicente Rambla; l’antic vicesecretari d’organització i diputat regional David Serra; i la seua antecessora en la gerència Cristina Ibáñez. Per a la llavors gerent, tresorera regional i diputada Yolanda García, sol·licita sis mesos de presó i 650 euros de multa.

A més, s’asseuran en el banc dels acusats els empresaris Rafael i Tomás Martínez Berna –de Hormigones Martínez i després CHM Obras e Infraestructuras–; Enrique Gimeno –per Facsa–; Alejandro i Antonio Pons –Dols y Piaf–; Gabriel Alberto Batalla –administrador del Grupo Lubasa–; Enrique Tomás Ortiz; José Francisco Beviá; Vicente Cotino –del Grupo Sedesa–; i José Enrique Fresquet, de Paviments del sud-oest, després anomenada Padelsa Infraestructures.

DESPESES SENSE TRIBUTAR NI COMPTABILITZAR

De la Mata ha explicat en la seua interlocutòria que Correa dirigia un grup d’empreses empresarial que organitzava esdeveniments per als populars, que tenia societats vinculades com Down Town Consulting (DTC) i la seua successora, Easy Concept; Booomerangdrive; Tecnology Consulting Management; Rialgreen/Tretze; Good and Better; Disseny Asimètric; Servimadrid; i Orange Market.

Crespo i Luis de Miguel Pérez van constituir esta última mercantil en 2003 a València per les “bones perspectives de negoci” que tenien donades les “bones relacions” que tots dos juntament amb Correa i el comptable Cándido Herrero tenien amb els “responsables polítics” del PPCV. Les seues activitats van començar el 2004 amb la realització d’actes per al PP a la ciutat o la presentació de la America’s Cup i la Cambra de Comerç.

El 2006, el PPCV ha començat a contractar a Orange Market per preparar les seues campanyes autonòmiques i municipals. Per exemple, va abonar, sense tributar ni comptabilitzar, uns 1,15 milions en les autonòmiques del 2007 i un total de 78.878 euros en les municipals d’enguany per actes, entre els quals hi havia un protagonitzat pel president del Govern en funcions Mariano Rajoy a Alacant (16.882 euros).

Segons el jutge, el sistema de pagament de les despeses que realitzava Orange Market per al partit es va abonar “presumptament de manera dual, és a dir que un mínim d’una part rellevant es va abonar amb quantitats econòmiques alienes al circuit econòmic legal, mentre una altra es feia de manera legal mitjançant l’emissió de factura”.

ELS DINERS B ELS ANOMENAVEN “BARCELONA”

En algunes converses i documents els diners oficial era anomenat Alacant, i els diners en B s’anomenaven Barcelona i engrandirien la ‘caixa B’ d’Orange Market i el grup. L’empresa feia declaracions “mentiders” davant de la Hisenda Pública. Part d’estes despeses i ingressos de naturalesa electoral no eren inclosos en els comptes lliurats al Tribunal de Comptes.

Al mateix temps, es produïen uns ingressos indirectes en la formació política mitjançant la disminució del “dèbit” que mantenia la formació amb Orange Market a través de pagaments que “diverses societats realitzaven a l’esmentada empresa i que s’instrumentalitzaven mitjançant contractes presumptament aparents sense que tingueren una real prestació de servicis”.

El jutge ha recordat que els acusats no van tenir en compte la quantia màxima de despesa electoral admesa legalment en el desenvolupament de les campanyes i que van abonar a Orange [Market] part dels serveis eren grups empresarials que ho tenien prohibit per tenir contractes amb l’Administració Pública, per la qual cosa “no podien fer donacions al PP”.

Tant a les eleccions del 2007 com en les 2008, els acusats integrats al [PPCV] “van contractar a la mercantil Orange [Market] serveis que van abonar de manera irregular, en part en efectiu i en part a través de tercers”. En els dos casos, els pagaments no van quedar reflectits en la facturació ni en la comptabilitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor