Gürtel.- ‘La Perla’ sí és Milagrosa Martínez i va rebre un rellotge de 2.400 € per a afavorir la trama, segons el TSJCV

  • 'La Perla' a la qual es referien els caps de la trama Gürtel i a la qual van obsequiar amb diversos regals a canvi de contractacions de la Fira de Turisme Fitur sí era l'apel·latiu de l'exconsellera de Turisme i expresidenta de les Corts Valencianes, Milagrosa Martínez, malgrat que ella ho ha negat en nombroses ocasions. Així, ho dóna per provat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) en la seua sentència sobre la peça 3 del cas Gürtel, en la qual subratlla que l'exidirigent 'popular' era coneguda amb eixe àlies "amb caràcter general".

VilaWeb
Redacció
10.02.2017 - 19:00
Actualització: 16.02.2017 - 00:35

VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)

‘La Perla’ a la qual es referien els caps de la trama Gürtel i a la qual van obsequiar amb diversos regals a canvi de contractacions de la Fira de Turisme Fitur sí era l’apel·latiu de l’exconsellera de Turisme i expresidenta de les Corts Valencianes, Milagrosa Martínez, malgrat que ella ho ha negat en nombroses ocasions. Així, ho dóna per provat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) en la seua sentència sobre la peça 3 del cas Gürtel, en la qual subratlla que l’exidirigent ‘popular’ era coneguda amb eixe àlies “amb caràcter general”.

El tribunal dedica en una sentència –la primera sobre Gürtel– un apartat de la resolució a analitzar els regals que va efectuar la trama a diversos càrrecs de l’Administració pública valenciana per a guanyar-se el favor i ser adjudicataris dels contractes de Fitur.

Segons el TSJCV, l’organització del grup Correa i, en particular, la branca valenciana de la mateixa oferien regals al personal i responsables de les institucions i entitats amb les quals es relacionaven en les seues activitats, entre elles, amb l’Agència Valenciana de Turisme (AVT). En concret, es van intervindre diversos llistats i arxius Excel en els quals constaven com a destinataris de regals Martínez, l’exconsellera de Turisme Angélica Such –absolta–, Rafael Betoret –excap de gabinet de Martínez– Isaac Vidal –excap de l’àrea de Mercats i Comunicació de l’AVT– i Ana Grau –excoordinadora de fires en l’Agència– durant diversos anys.

En el cas de Milagrosa Martínez, s’arreplega que en les festes nadalenques de 2005, els caps Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, posats de comú acord, i per a guanyar-se el tracte de favor de l’exconsellera, li van regalar un rellotge de la marca Hublot per import de 2.400 euros que Correa va adquirir en una joieria de Madrid.

En relació amb este present, el tribunal també es fixa en una conversa telefònica intervinguda entre els capitosts Álvaro Pérez, conegut com ‘El Bigotes’ i Cándido Herrero l’any 2009. En la mateixa el primer manifesta al segon la intenció de comprar un rellotge a la consellera de Turisme “d’ara” –en referència a Such– i manifesta que li’l va comprar a l’anterior –Martínez–. “‘La Perla'”, a la qual assentix Herrero “val, val”.

“NO VA DUBTAR” A COMETRE EL DELICTE

El tribunal recorda que l’article 419 del Codi Penal sanciona el funcionari públic que, en profit propi o d’un tercer, sol·licita o rep, per si o per persona interposada, do o present, o accepta l’oferiment o promesa per a realitzar en l’exercici del seu càrrec una acció o omissió constitutives de delicte.

Sobre este tema, el TSJCV assenyala que Martínez, presidenta de l’AVT, per raó del seu càrrec de consellera, en definitiva, última responsable de la concessió de contractes, va percebre un regal tant en consideració a la seua actuació prèvia com substancialment a fi de que continuara mantenint idèntica actitud en les següents edicions de Fitur, “com de fet ocorre”, “no dubtant-se para açò a incórrer en delicte”.

És “cert” –agrega– que Martínez apareix en última instància, i existix un equip tècnic que s’encarrega d’elaborar les condicions i materialitzar els tràmits en la conselleria, però la jurisprudència advertix que no és necessari que el funcionari que rep el do siga l’encarregat material de l’acte sobre el qual actua el suborn, “bastant que el mateix es veja facilitat per l’acció del funcionari receptor que sol·licita la dádiva”.

‘LA PERLA’

En relació amb l’apel·latiu de ‘La Perla’, el tribunal indica que de la conversa entre Pérez i Herrero es desprèn que Martínez era coneguda amb el sobrenom de ‘La Perla’, “amb caràcter general”, i com així es desprèn també dels mitjans de comunicació.

Respecte a Rafael Betoret, l’excap de gabinet de Martínez, durant els anys 2006 i 2007 va rebre regals consistents en diverses peces de vestir que li van ser entregats en consideració al càrrec públic que exercia. Per este motiu ja va ser condemnat a pagar una multa de 9.600 euros per un delicte continuat de suborn passiu impropi. Altres dos acusats per estos fets, l’expresident de la Generalitat Francisco Camps i l’expresident del PPCV Ricardo Costa, van resultar absolts després de ser jutjats davant un jurat popular.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor