Gürtel.- Dos perits asseguren que Peñas no va manipular els enregistraments que va aportar per denunciar la trama

  • Donen validesa a les 62 hores d'àudio que van destapar el cas i resten importància al fet que el denunciant eliminés "la part que no té cap valor"

VilaWeb
Redacció
13.07.2017 - 15:41

Donen validesa a les 62 hores d’àudio que van destapar el cas i resten importància al fet que el denunciant eliminés “la part que no té cap valor”

MADRID, 13 (EUROPA PRESS)

Dos perits que han comparegut aquest dijous al judici per la primera època de la trama Gürtel (1999-2005) han assegurat que l’exregidor de Majadahonda (Madrid), José Luis Peñas, no va manipular els enregistraments de les converses amb els líders de la xarxa corrupta i que va aportar a la Fiscalia el 2007 per denunciar el cas.

“No hem trobat una manipulació voluntària en cap dels enregistraments”, ha respost un dels perits a les preguntes de la fiscal Concepción Nicolás, al mateix temps que ha afirmat que tampoc no existeixen indicis d'”alteració posterior a l’enregistrament”. Així, han destacat que realment desconeixen quant temps real de les 62 hores d’enregistrament s’han pogut eliminar perquè no saben com és “exactament el procediment” que va dur a terme Peñas per recollir les trobades amb els ‘capitostos’ de la Gürtel.

Han apuntat que el fet de tractar-se de moltes hores d’enregistrament és possible que l’exregidor eliminés “la part que no té cap valor” per poder emmagatzemar tot aquest contingut en un ordinador. Tot i així, han donat validesa als àudios perquè coincideixen els dos enregistraments “diferents” i “simultanis” que va lliurar.

Els experts han restat “importància” al fet que els àudios –recopilats durant prop de dos anys– finalitzin “voluntàriament” en un punt o en un altre, igual que la possible informació de la data o l’hora que s’indica a la gravadora per identificar els àudios, que no correspon a la realitat. “No és una dada determinant perquè es pot configurar”, han indicat els perits.

Part de les defenses han dubtat durant tot el procediment de l’autenticitat d’aquests enregistraments al no lliurar-se els originals, i així ho van exposar durant les qüestions prèvies del judici per reclamar la nul·litat de la causa. Els perits han estat preguntats sobre la importància que té poder disposar dels àudios primitius per fer una anàlisi exhaustiva, fet al qual han contestat que les gravadores utilitzades són digitals i, per tant, les còpies “són exactament iguals”.

RETRETS A la UDEF

A més, han precisat que hi ha alguns àudios on s’escolten com Peñas va començar a gravar abans de les reunions, ja que es pot escoltar “el frec” de la gravadora amb la butxaca dels pantalons on va ser guardada. Han recalcat que també van donar validesa a les reproduccions perquè en el moment d’analitzar les dues gravadores amb les quals es van recollir les converses eren “compatibles” amb els enregistraments.

D’altra banda, han destacat que aquest cas és “especial” doncs van analitzar 62 hores d’enregistraments, que cal “multiplicar per cinc”, i han retret que l’Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia no els aportés dades concretes de sospites de manipulació per centrar-se en això: “Quan es fa una anàlisi de sang s’analitza una part, no tota la sang (…) i nosaltres analitzem tots els enregistraments”, ha conclòs.

Altres perits que també han comparegut davant el tribunal de la Secció Segona de la Sala penal de l’Audiència Nacional que jutja els 37 acusats de participar en les activitats corruptes liderades per l’empresari Francisco Correa han explicat com van identificar les veus d’aquest, del seu ‘número dos’, Pablo Crespo, o de l’administradora d’algunes de les empreses de la Gürtel, Isabel Jordán.

Aquest ha estat el cas d’un tècnic de la Unitat Central de Criminalística de la Policia Nacional que ha assenyalat que parteix dels àudios analitzats eren “inaudibles” i no tenien “qualitat” per al seu estudi. No obstant això, ha puntualitzat que molts altres van poder identificar alguns acusats com Correa –la veu dels quals presenta “característiques molt peculiars”, segons ha dit–, en comparar els seus trets fonètics amb les seves declaracions davant el jutge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor