21.06.2016 - 18:29
|
Actualització: 22.06.2016 - 02:51
VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)
L’exconseller, expresident de les Corts Valencianes i exdirector general de la policia, Juan Cotino, assegura que la decisió que fora l’ens públic C9 o una altra cadena l’encarregada de retransmetre la visita del papa Benet XVI a València el juliol del 2006 per al V Encontre Mundial de les Famílies (VEMF) “li corresponia al Vaticà” i que l’arquebisbe Agustín García-Gasco, ja mort, era qui tenia “l’última paraula”. Alhora, va participar en esta decisió el cardenal Alfonso López trujillo.
Així consta en el seu escrit de defensa davant del jutjat d’Instrucció número cinc de l’Audiència Nacional que ha instruït la causa pels contractes de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) amb una empresa pantalla de la trama Gürtel per a la retransmissió de la visita del papa a València el juliol del 2006 per al VEMF.
A l’escrit, a què ha tingut accés Europa Press, la defensa de Cotino demana la lliure absolució del seu client, per al que Fiscalia Anticorrupció reclama onze anys de presó perquè considera que va impulsar “activament” la contractació d’una empresa pantalla de la trama ‘Gürtel’ per a esta retransmissió.
El ministeri públic acusa Cotino de quatre delictes de malversació de cabals públics, frau en l’Administració Pública, suborn passiu i prevaricació continuada, mentre que sol·licita que siga inhabilitat durant 10 anys per a l’exercici de la funció pública.
El fiscal assegura que “malgrat no ostentar cap càrrec en la Fundació VMEF ni formar part de les seues competències com a conseller d’Agricultura, va impulsar activament i va gestionar ‘de facto'” la contractació sobre la instal·lació de les pantalles gegants i els servicis de vídeo i megafonia perquè els assistents a l’acte seguiren el recorregut del Pontífex.
“CONVIDAT” PER L’ARQUEBISBE
La defensa de Cotino, tot i això, nega les acusacions i assegura a l’escrit que l’assistència del seu representat a les reunions del patronat de la Fundació ho han estat com a “convidat” per l’arquebisbe –García-Gasco– “de la mateixa manera que altres més”, i qualifica de “gratuïtes i infundades” les manifestacions de les acusacions, tant pel contingut de les actes d’esta entitat com per la prova personal, ja que cap dels components de la Mesa de contractació han assegurat haver tingut contacte o relació amb el seu client.
Alhora, recalca que consta a l’informe de la UDEF que a Juan Cotino, tot i que el seu nom apareix en el llistat de personalitats, “no ha rebut cap regat” de la trama i cap testimoni o acusat ha afirmat este extrem.
Sobre la contractació amb RTVV, apunta que la decisió que fora l’ens públic Canal 9 o una altra televisió “li corresponia al Vaticà”, tal com consta a l’Informe del professor de Dret Canonge de la UV, José Landete, i precisa que la decisió que fora la televisió pública valenciana l’encarregada del senyal per a la difusió del VEMF i proposar-ho al Vaticà “la van prendre el cardenal López Trujillo i l’Arquebisbe García-Gasco, que era qui tenia l’última paraula”.
“És el secretari de l’Arquebisbe el que informa amb molta antelació de la visita del Nunci Apostòlic i del responsable dels viatges del papa Sr. Gasbarri. Esta visita s’havia planificat des de l’Arquebisbat perquè estes personalitats del Vaticà donaren el vistiplau als acords amb Canal 9 com indiquem anteriorment sobre els ‘drets d’imatge del Sant Pare'”, defensa a l’escrit el lletrat de Cotino.
Alhora, afegix que l’Arquebisbe, una vegada visitades les instal·lacions de C9 amb els representants del Vaticà, el 23 de febrer es reunixen el patronat per a prendre les decisions, entre d’altres, sobre C9, ja que els representants del Vaticà “havien donat la seua conformitat”.
FIGURA DE FACTUM
D’igual manera, rebutja la figura de ‘factum’ que li atribuïxen les acusacions, i assenyala que ha estat el cardenal López Trujillo, president del Consell Pontifici per a les Famílies, qui en una visita a València el 14 de juny del 2005 va suggerir a García-Gasco que “seria bo” fer fullets divulgatius sobre el VEMF per a repartir-los i donar a conèixer l’esdeveniment.
Per estes circumstàncies, l’arquebisbe va cridar a voluntaris per a preparar la vista del papa i veure ‘in situ’ l’organització d’un esdeveniment. El viatge ho va organitzar l’Arquebisbat de València a través de la Conferència Episcopal Espanyola, al·lega, i apunta que el grup ho formava l’intendent general de la Policia Local, Andrés Rabadán; la regidora de Seguretat Miguel Domínguez; l’arquitecte Juan Pablo Mas; José Selva, responsable d’infraestructures; Antonio Puig i el mateix Cotino, per a contactar amb el dispositiu de seguretat.