La Guia de Vins de Catalunya corona Turó d’en Mota 2008 de Recaredo com a millor vi del 2023

  • Us oferim la llista dels vins més ben puntuats de la guia · S'hi destaquen els de la DOQ Priorat i els de DO Empordà, territori vinícola que presenta una gran projecció

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

Fotografia

Albert Salamé

24.10.2022 - 21:50
Actualització: 25.10.2022 - 09:25

Ahir, dilluns, es va presentar la Guia de vins de Catalunya 2023. El vi més ben puntuat d’enguany ha estat l’escumós Turó d’en Mota 2008, del celler Recaredo (Corpinnat). La guia, que enguany celebra quinze anys, és dirigida per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo. Enguany en formen part 1.174 vins –tastats a cegues– de 206 cellers.

L’any passat ja van ser tres escumosos de Corpinnat que van coronar-se els millors de la guia 2022. Enguany, a més de Turó d’en Mota 2008 també s’ha destacat un altre Corpinnat, el Llopart Llegat Familiar 2008, del celler Llopart, en la categoria de millor escumós de cupatge tradicional. També cal destacar el premi al millor escumós de vi rosat, De Nit 2020, de Raventós i Blanc, pertanyent a una tercera denominació territorial dels escumosos, Conca del Riu Anoia.

Tanmateix, en conjunt, els vins guanyadors han quedat més ben repartits territorialment, amb un marcat accent dels vins de la denominació d’origen qualificada Priorat, que s’ha endut cinc dels vint premis. També tres vins de la DO Empordà han merescut millors puntuacions, fet que mostra el bon moment de projecció que viu aquesta denominació d’origen.

Llista de vins premiats:

Premi al Millor Vi de l’Edició, Millor Vi Escumós 2023 i Millor Vi de Xarel·lo 2023: Turó d’en Mota 2008, Recaredo, Corpinnat.

Premi al Millor Vi Negre i Millor Vi de Garnatxa Negra 2023: Scala Dei Masdeu 2017, Scala Dei, DOQ Priorat.

Premi al Millor Vi Blanc i Millor Vi de Carinyena Blanca 2023: Vins de Postal – la Creu 2018, Celler Cooperatiu Espolla, DO Empordà.

Premi al Millor Vi Rosat: Instabile Rosae Rosa Claret 2020, Vins Nus, DOQ Priorat.

Premi al Millor Vi Ranci: Malvasia de Sitges Seca, Celler Hospital de Sitges, vi sense DO; i Memòries del Priorat, Costers del Priorat, DOQ Priorat.

Premi al Millor Vi Blanc Brisat: Esventat Blanc 2021, Mas Llunes, DO Empordà.

Premi al Millor Vi Dolç: Malvasia de Sitges Dolça 2011, Celler Hospital de Sitges, vi sense DO.

Premi a la Millor Puntuació Mitjana: Celler Comunica, DO Montsant.

Premi al Millor Vi de Trepat Negre: Pólvora 2021, Vins de la Memòria, DO Conca de Barberà.

Premi al Millor Vi de Picapoll Blanc: Pla de Tudela 2020, Anna Espelt, DO Empordà.

Premi al Millor Vi de Varietat Recuperada: Especial Picapoll 2019, Heretat Oller del Mas, DO Pla de Bages.

Premi al Millor Vi de Macabeu: Brisat del Coster 2021, Mas Foraster, DO Conca de Barberà.

Premi al Millor Vi de Carinyena Negra: Mans de Samsó 2020, Vinyes d’en Gabriel, DO Montsant.

Premi al Millor Vi de Garnatxa Peluda: les Manyes 2019, Terroir al Límit, DOQ Priorat.

Premi al Millor Vi de Sumoll Negre: Sumoll de Solergibert 2020, Celler de Solergibert, DO Pla de Bages.

Premi al Millor Vi de Cupatge Negre Tradicional: Lo Mas d’Edetària 2019, Edetària, DO Terra Alta.

Premi al Millor Vi de Cupatge Blanc Tradicional: Pedra de Guix 2019, Terroir al Límit, DOQ Priorat.

Premi al Millor Vi Escumós de Cupatge Tradicional: Llopart Llegat Familiar 2008, Llopart, Corpinnat

Premi al Millor Vi Escumós Ancestral: Ancestral Picapoll Blanc 2019, Heretat Oller del Mas, vi sense DO.

Premi al Millor Vi Escumós Rosat: De Nit 2020, Raventós i Blanc, Conca del riu Anoia.

En les categories de premis honorífics, els guanyadors han estat:

Premi Futur la Guia 2023: Martí Torrallardona, la Fita, DO Penedès.

Premi Trajectòria la Guia 2023: Ernestina Torelló, Torelló; i Rita Nogueroles, Vinyes Domènech.

Sílvia Naranjo i Jordi Alcover, responsables de la guia.

La guia, quinze anys de perspectiva

La Guia de Vins de Catalunya no és tan sols una guia de vins tastats i puntuats, sinó que el volum de cada edició conté també un extens article d’anàlisi que aborda temes controvertits de l’àmbit del vi català. També exposa tendències i té un apartat de troballes.

Sens dubte, el gran cavall de batalla del binomi Naranjo-Alcover ha estat la defensa dels vins elaborats amb les varietats tradicionals del país. Per això, d’ençà de la primera edició, els vins elaborats amb varietats autòctones sempre han estat més ben puntuats que els que contenen varietats foranes (merlot, cabernet, chardonnay, sirà…). A la festa dels premis, els impulsors de la guia han fet notar l’evolució dels cellers a favor de les varietats tradicionals durant aquests quinze anys. L’any passat van fer una proposta agosarada, radical: que tots els vins elaborats amb varietats foranes quedessin emparats sota la DO Catalunya. Enguany han matisat la idea.

La Guia posa l’accent sobre la necessitat de repensar les denominacions d’origen. Jordi Alcover explica a VilaWeb: “No és qüestió d’emparar tot allò que sorgeixi dins una DO i tots els vins que s’hi proposin. Una DO neix per protegir i certificar al client un producte típic. Seria molt gros dir que una DO catalana ha de protegir un vi que empara una còpia de vins francesos. I aquesta funció de protegir i certificar, una DO només la pot fer a partir de renunciar a totes aquelles varietats que empara que signifiquen una còpia d’un territori de fora.” Continua: “La idea és desdoblar una DO, de manera que en una part comprengui o empari només les varietats tradicionals de la zona i en una altra, que siguin vins amb indicació geogràfica protegida (IGP), que empararia tots aquells vins de varietats no autòctones. D’aquesta manera les DO no s’empobririen ni perdrien cellers, més aviat en podrien guanyar; i, per una altra banda, vins assenyalats, com la Finca Garbet del Grup Peralada, per posar un exemple, no perdrien la marca Empordà, sinó que passarien a ser una IGP Empordà.”

Alcover considera que els vins de mínima intervenció i l’associació Vinyataires Lliures pateixen dels mateixos mals que les denominacions d’origen actuals: “Totes dues són etèries i poc concretes. A Vinyataires Lliures demanen de fer el vi que vulguin i exigeixen de posar el nom del poble on el produeixen. No sé si per això calia tant de rebombori. Fer el que et doni la gana? No, no hauria de ser així. La proposta neix amb una gran manca de contingut. Si pertanys a un territori, se suposa que estàs en connexió amb la terra i aleshores hi ha una cosa que es diu varietats tradicionals. És massa obert aquest projecte. No inclou cap mena de tipicitat.”

 

La festa de la ‘Guia de Vins de Catalunya’ es va fer ahir a l’hotel del World Trade Center de Barcelona.

Tendències que es mostrin a la guia d’enguany? Respon Alcover: “Sobretot l’empenta que tenen els ancestrals i que es comencen a preveure criances més llargues que no semblava en un principi. I allò que és interessant, no tan sols amb els ancestrals sinó també amb els vins de mínima intervenció, és que hi ha un domini molt més acurat dels llevats.”

Finalment, destaca: “Els cellers adscrits a la DO Cava han de fer els deures pel que fa a les criances llargues i pel que fa a la qualitat. Moltes vegades ens diuen que la DO Cava no guanya, però és que el problema que tenim és que entre els escumosos DO Cava que ens arriben només n’hi ha dos que tenen criances de més de vuit anys, davant una catorzena de Corpinnat. Així serà molt difícil que guanyin.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor