30.08.2021 - 17:10
|
Actualització: 31.08.2021 - 16:10
El cicle faller del 2020 va quedar congelat el 10 de març, quan ja feia deu dies que les festes havien començat. Ara, un any i mig després, els ninots ixen dels magatzems cap al foc. S’han de convertir en cendres per començar el cicle del 2022. I així és com vol la Conselleria de Sanitat que transcórreguen els dies entre el primer de setembre i el 5. Aquestes falles en pandèmia són un tràmit i no una festa.
I és per això que s’ha establert un reglament molt rígid per evitar una explosió de contagis de covid-19. Mesures dissuasives per a combinar el desig dels fallers de tancar un cicle i el manteniment a ratlla el virus.
Us oferim una guia amb tots els actes i totes les restriccions de les Falles.
Com seran les Falles del setembre?
Hi ha un canvi de nomenclatura. Per evitar la sensació que són unes festes amb tots els ets i uts, el batlle de la ciutat, Joan Ribó, va demanar que d’allò que passarà a la ciutat entre el primer de setembre i el 5 de no se’n diga Falles, sinó actes fallers.
Aquests actes tindran com a marc i hora topall el confinament nocturn a partir de la 1.00, que el Consell va decidir de mantenir fins el dia 6 de setembre, l’endemà del final de les festes.
Podré assistir com a públic a l’ofrena?
Les autoritats sanitàries faran per a evitar que la gent s’acumule al pas dels fallers. Recomanen al públic que ho veja per televisió. Qui a pesar de tot isca al carrer, haurà de respectar la distància interpersonal i dur sempre la màscara posada.
Quant a les comissions que hi desfilen, podran fer-ho amb banda de música. Els participants hauran de dur sempre la màscara, no podran trencar la fila i els punts de reunió prèvia es reorganitzaran perquè no coincidisquen diferents comissions en un mateix punt.
Hi haurà despertaes?
Sí. Les comissions podran despertar els veïns, però sense deambular pels carrers del barri. La falla podrà variar cada dia el lloc on fan la despertà. Els fallers que hi participen han de mantenir la distància de seguretat i portar la màscara.
Podré anar a visitar els monuments fallers?
Amb responsabilitat i mantenint les mesures es podrà fer el turista faller. Sanitat recomana a les comissions que encerclen els monuments amb una doble tanca i que tinguen un sistema d’ordenació de la cua. Les persones que esperen el torn hauran de mantenir les mateixes normes de distanciament. En alguns casos, les falles habilitaran un sistema d’hores concertades o de visites virtuals.
Com podré veure els castells de focs i les mascletades?
Entre els dies 1 i 5 de setembre s’han programat dinou mascletades i set castells de focs artificials. Com que es volen evitar les grans aglomeracions, no hi haurà mascletades a la plaça de l’Ajuntament de València, sinó que es repartiran pels barris de la ciutat. Seran, això sí, a les 14.00, l’hora tradicional.
La nit de la plantà es dispararà l’Alba de les Falles.
El dia 4 es dispararà un Nit del Foc especial i amb una configuració diferent que els altres anys. Tindrà quatre castells també repartits per la ciutat i no a l’Albereda i el riu. Dos es llançaran a les 22.00 i els altres dos a les 23.30.
El diumenge 5 hi haurà l’habitual castell de la cremà.
Per a assistir-hi caldrà dur màscara i també hi haurà mesures per a evitar aglomeracions, com ara tanques i més elements per a permetre l’esponjament del públic.
Podré anar a veure la cremà?
Sí. Amb moltes restriccions. La cremà de les falles municipals es farà amb la plaça de l’Ajuntament tancada i barrada. Les autoritats recomanen que es veja per televisió.
Quant a les falles dels barris, l’accés estarà molt controlat. S’acotaran els carrers que conflueixen amb el monument i s’hi crearà una doble tanca de seguretat. S’hi posaran cadires i, per controlar la presència de gent, Sanitat proposa la inscripció mitjançant les aplicacions, el correu electrònic i les xarxes socials de cada comissió.
La cremà de totes les falles s’avança dues hores respecte dels horaris habituals. Així, les infantils es cremaran a les 20.00, i a les 20.30 la guanyadora. La infantil municipal es cremarà a les 21.00. Les falles grans s’han de cremar a les 22.00, tret de la guanyadora que ho farà a les 22.30. I a les 23.00 es cremarà “La Meditadora”, la falla municipal.
Podré menjar i beure al carrer?
Sí. Encara que menys que als anys pre-pandèmics, hi haurà xurreries al carrer. Els responsables hauran de complir les mesures higièniques i de seguretat alimentàries que marca la llei general. A més, les parades han de tenir prevista la manera d’organitzar les cues perquè els clients puguen mantenir la distància de seguretat.
Les falles faran revetlles o discomòbil?
No. La normativa especial anticovid prohibeix específicament l’organització de balls, karaokes i revetlles.
Hi haurà envelats als carrers?
Sí. Però oberts pels laterals per facilitar-ne la ventilació.
Podré esmorzar o sopar al casal?
Sí. Sempre tenint en compte que els casals fallers han de complir les mateixes normes anticovid que els establiments de restauració. És a dir, en interiors, la cabuda es limita a la meitat, el servei ha de ser en taula i no podran tancar més tard de les 0.30.
Si els àpats es fan en envelats al carrer, han d’estar oberts per a facilitar-ne la ventilació.
Es podran fer paelles i cuinar al carrer, però sempre evitant que es formen aglomeracions. Fins i tot se’n poden fer concursos en grups de deu persones i amb màscara.
No és obligatori que les taules dels àpats siguen bombolla, però sí que es recomana que els comensals siguen sempre els mateixos.
Renfe reforçarà el servei de rodalia?
Sí. Durant el cap de setmana, està previst que Renfe pose en circulació 87 trens especials tant diürns com nocturns. Es dispositiu estableix la circulació de trens especials d’anada i tornada que connecten València amb Algemesí, Cullera i Sagunt en hora punta. L’últim tren eixirà des de València a les 23.43 amb destinació a Gandia; a les 23.40 a Xàtiva-L’Alcúdia de Crespins i a les 23.30 a Castelló.
A més, durant el dia, la majoria de serveis duplicaran l a cabuda perquè circularan amb doble composició.
Quins actes retransmetrà À Punt?
Els mitjans públics valencians han preparat una programació especial per intentar que la gent es quede a casa i evitar aglomeracions als carrers.
Així, la televisió d’À punt retransmetrà la plantà i l’Alba de les Falles el dimecres dia 1. El divendres i el dissabte emetran l’ofrena i el diumenge, dia 5, la cremà d’aquestes Falles en pandèmia.
Els horaris i tots els actes de les Falles 2021 (o Falles de setembre) estan recollits al programa de la Junta Central Fallera.