Guia per a detectar les mentides i les negligències de Mazón en la compareixença a les Corts

VilaWeb
Redacció
14.11.2024 - 21:40

El 29 d’octubre de 2024 quedarà marcat com un dels dies més negres de la història del País Valencià. El govern de Carlos Mazón va convertir la gestió de la gota freda en un pou sense fi de negligències i mentides que ha costat la vida a més de dues-centes persones. “Els ciutadans de València, Alacant i Castelló mereixien un canvi”, va dir el president en el discurs d’investidura. Quinze mesos més tard, la seva inoperància i la dels seus consellers ha empès el País Valencià a una catàstrofe humanitària. Avui, ret comptes a les Corts Valencianes.

Cronologia de la catàstrofe

El dia de la gota freda, a primera hora del matí, l’Agència de Meteorologia espanyola (AEMET) va alertar del perill extrem per pluges torrencials a la Ribera Alta i la Ribera Baixa. Una alerta que, poc després, va ampliar a gairebé totes les comarques del centre del País Valencià. El terreny de la tragèdia ja estava delimitat i pintat de roig intens. Tanmateix, Mazón no va moure cap dit i va decidir de mantenir l’agenda com si no passés res.

A quarts d’onze del matí, les xarxes socials s’omplien de vídeos de torrents i barrancs carregats d’aigua. “Rius i barrancs de gom a gom i baixos negats a la Ribera Alta”, publicava À Punt amb imatges de Carlet. Mitja hora després, l’Associació Valenciana de Meteorologia (AVAMET) informava que algunes estacions ja superaven els 200 litres per metre quadrat. No va ser fins a les 11.30 que el president va donar la cara i va fer unes declaracions fatídiques.

“El temporal es desplaça cap a la Serrania de Conca i, en conseqüència, s’espera que cap a les sis de la vesprada disminuirà la intensitat a tota la resta de la Comunitat Valenciana”, va dir amb molta tranquil·litat. De fet, n’estava tan convençut que va penjar el tall a les xarxes socials (l’endemà, arran de l’allau de crítiques, el va esborrar). No obstant això, la gota freda no tenia aturador i la cadena d’errors no parava de multiplicar-se. Mentre Mazón parlava, Emergències emetia un avís especial d’alerta hidrològica a la conca del riu Magre. A les 12.20, feia el mateix amb el barranc de Torrent (o rambla del Poio).

Una hora després, Mazón es reunia al Palau de la Generalitat amb el president de la Confederació Empresarial, Salvador Navarro. En la reunió no es va esmentar la gota freda. Els bombers començaren a fer tasques de rescat mentre el portaveu de l’AEMET, Rubén Campo, avisava del risc que suposaven les pluges torrencials a l’interior. A les 13.40, el batlle d’Utiel, Ricardo Gabaldón, intervenia en el programa de ràdio El Rall per alertar que el Magre s’havia desbordat, i hi havia carrers i baixos inundats.

Cada minut que passava el desastre es feia més gros, però en compte d’assumir-ho i agafar les regnes de la situació, Mazón va decidir de fer-se fonedís pel barri antic de València en un “dinar de feina” que es va allargar fins a les 18.00. Durant dies, l’afer es va provar de tapar amb negatives i mentides, fins que es va saber que en plena emergència s’havia reunit amb la periodista Maribel Vilaplana al restaurant El Ventorillo. Segons la versió del president, li va oferir la direcció d’À Punt.

Passades les 14.00, el batlle d’Utiel ja parlava d’una situació crítica i dantesca al municipi. “No he vist mai res semblant”, va dir a À Punt. Uns minuts després, la consellera d’Interior i Justícia, Salomé Pradas, demanava precaució als veïns de la llera del riu Magre i el barranc de Torrent (també anomenat rambla del Poio). “Hem decretat l’emergència hidrològica. Seguiu els consells dels serveis d’emergència”, va piular. A les 14.30, l’agència Efe va informar del primer desaparegut: un camioner que anava a treballar a l’Alcúdia.

A les 15.20, la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, va explicar que la consellera Pradas havia demanat l’activació de la Unitat Militar d’Emergències espanyola (UME) arran dels estralls de la gota freda a Utiel. Encara faltava una hora i mitja perquè es reunís per primera volta el Centre de Coordinació Operativa Integrat (CECOPI) a l’Eliana (Camp de Túria). Poc després de les 16.00, l’AVAMET va informar de registres rècord a Utiel, amb més de 240 litres per metre quadrat (més de 260 a Requena) i Emergències va avisar del risc al litoral. “En moltes zones del litoral no plou o plou de manera dèbil, però a la costa arriben els rius i les rambles molt crescuts”, va piular.

A les 17.00, l’UME es va començar a mobilitzar i, finalment, es va reunir el CECOPI, amb la consellera Pradas al capdavant. La situació era molt delicada perquè la pluja era torrencial i no s’aturava, tal com havia advertit l’AEMET. A les 17.30, les línies de Rodalia i el metro de València van tenir incidències –a les carreteres, ja eren innumerables– i Emergències va  emetre un nou avís especial pel cabal del riu Magre, que podria arribar als 1.000 metres cúbics per segon (la mitjana de l’Ebre és de poc més de 400).

(17:35 h)🚨El Centro de Coordinación de Emergencias emite un aviso especial de alerta hidrológica por el aumento de caudal en el rio Magro:

➡️La @CHJucar informa que podrá alcanzar los 1.000 m3 /s aguas abajo del embalse de Forata, como consecuencia de la precipitación… pic.twitter.com/c9KrgFHGCL

— Emergències 112CV (@GVA112) October 29, 2024

A les 17.40, amb la situació fora de control, la consellera Pradas va ordenar un recés de mitja hora del CECOPI perquè l’òrgan estava completament blocat, sense prendre cap decisió. La responsable d’Emergències va provar de localitzar unes quantes vegades el president Mazón, però no hi havia resposta. A les 17.47, encara sense cap alerta directa als ciutadans, la riuada va començar a causar estralls a Xiva (Foia de Bunyol). A les 18.00, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va alertar que la presa de Forata havia de desembassar. Mitja hora després, el cabal del barranc de Torrent era de 1.756,9 metres cúbics per segon a Xiva.

A les 18.10, segons El Diario, l’empresa que gestiona el telèfon 112 va rebre l’avís que s’enviaria una alerta als mòbils dels ciutadans. Tanmateix, la decisió final es va ajornar arran dels dubtes de la consellera Pradas –posteriorment, va mentir i va dir que no s’havia assabentat fins a les 20.00 que es podien enviar alertes als mòbils– i l’absència de Mazón al CECOPI. Durant la represa de la reunió, els integrants de l’òrgan també van debatre si calia fer una ordre de confinament, cosa que finalment es va descartar per qüestions legals, segons Levante. A les 18.55, el barranc de Torrent assolia els 2.282,9 metres cúbics per segon. A partir d’ací, no hi va haver més dades, perquè la riuada s’emportà l’estació de mesuratge, tal com va passar poc després amb un pont a Picanya (Horta Sud).

Els dies posteriors, Mazón va provar de tapar la seva negligència i va acusar l’AEMET i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer de fer males previsions i de no haver emès prou alertes. De fet, va dir que a les 19.00 hi havia hagut una “gran revolució meteorològica”, però la realitat és que la gota freda feia hores que causava estralls. Quan el president va arribar al CECOPI, la situació no era d’emergència, sinó de catàstrofe. A aquella hora, la batllessa de Paiporta, María Isabel Albalat, va comunicar a la delegada del govern espanyol que el poble s’inundava. “Es morirà molta gent”, va dir. Encara faltava més d’una hora perquè s’enviés l’alerta als mòbils.

“Durant aquella hora, la consellera demanava constantment ‘què fem, què fem’, entrava i sortia de la reunió per parlar amb el president Mazón, però no informava sobre el contingut de la conversa, segons que apunta una font d’Emergències”, explica El Diario sobre la reunió. I afegeix: “Després de força estona debatent, en un context tens, un dels representants va exclamar: ‘Que s’enviï el missatge d’una vegada!’ I: ‘No cal fer un text per a catedràtics’.”. Cap a les 19.30 es va prendre la decisió d’enviar l’alerta, però l’arribada de Mazón ho va alentir tot. Finalment, es va enviar a les 20.11, quan els morts i desapareguts ja es comptaven per desenes.

En aquest punt, la ministra per a la Transició Ecològica espanyola, Teresa Ribera, va assegurar que feia estona que provava de parlar amb el president, però que no rebia cap mena de resposta. A la desesperada, li va enviar un SMS per dir-li que estava disponible per a qualsevol cosa. Més tard, Mazón va intentar de justificar-se amb una altra mentida: No hi havia cobertura al CECOPI. Cap a les 23.00, el president espanyol, Pedro Sánchez, li va enviar un missatge i li va oferir ajuda, i Mazón la va rebutjar. Passada la mitjanit, va comparèixer i es va confirmar la tragèdia. “Podem confirmar que s’han trobat cossos sense vida”, va dir. Ara, fins a la sortida del sol, no es va dimensionar la magnitud de la catàstrofe.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor