Guia de les eleccions del 27-S: tota la informació necessària

  • Les preguntes i respostes més freqüents sobre les eleccions al parlament

VilaWeb
Redacció
27.09.2015 - 06:00
Actualització: 27.09.2015 - 20:02

Els ciutadans de Catalunya són cridats avui a les urnes per a votar sobre la independència del Principat. El 27-S són unes eleccions parlamentàries que han pres un indubtable caràcter plebiscitari. Atesa la transcendència d’aquestes eleccions hom espera que la participació sigui molt elevada. El 2012, quan els catalans es pronunciaven sobre el dret d’autodeterminació del Principat, ja hi va haver un 68% de participació, molt per sobre de la mitjana històrica de les eleccions al parlament. Aquella vegada, sobre un cens de 5,4 milions d’electors, hi va haver 3,6 milions de vots. Aquesta vegada el cens és de 5.510.798 electors

L’última hora del 27-S

Podeu consultar l’última hora de la jornada electoral a VilaWeb, en aquestes informacions:

Les eleccions del 27-S, minut a minut

Els resultats de les eleccions del 27-S, municipi per municipi

Totes les enquestes sobre les eleccions catalanes del 27-S

El 27-S a la premsa internacional

Anàlisi: Quins són els cinc escenaris possibles d’aquesta nit?

També hem preparat una guia completa sobre tot allò que cal saber de les eleccions del 27-S. Us l’oferim en forma de preguntes i respostes breus:

Quin és l’horari de votació a les meses?

La votació comença a les 9.00 i continua sense interrupció fins a les 20.00, tot i que si en aquest moment queda algun elector dintre del local o a l’accés, li permetran que voti. En cas que hi hagi hagut alguna interrupció, l’hora d’acabament s’allargarà tant com hagi durat la interrupció (però no pot ser superior a una hora).

Com cal identificar-se?
A la mesa electoral us podeu identificar amb: DNI, passaport (amb fotografia) i permís de conduir (amb fotografia). És igual que aquests documents siguin caducats, però han de ser els originals. En cap cas s’acceptarà una fotocòpia.

Quants diputats componen el Parlament de Catalunya?
El Parlament de Catalunya actualment es compon per 135 diputats. Aquests es reparteixen a les quatre circumscripcions de la manera següent: Barcelona, 85; Tarragona, 18; Girona, 17, i Lleida, 15.

Com s’elegeixen els diputats?
Els diputats són elegits per sufragi universal, lliure, igual, directe i secret. A cada circumscripció s’elegeixen tants diputats com correspongui, d’acord amb l’Estatut d’autonomia. El sistema electoral és de representació proporcional. La llei d’Hondt és la fórmula electoral mitjançant la qual es reparteixen els escons entre les candidatures que hagin obtingut, com a mínim, el 3% dels vots vàlids emesos a la circumscripció.

Qui pot votar?
A les eleccions al Parlament de Catalunya poden votar les persones que tinguin la condició política de català, més grans de divuit anys el dia de la votació, que no es trobin en alguna de les situacions que legalment priven del dret de vot i que estiguin inscrites al cens electoral. També els ciutadans espanyols residents a l’estranger que hagin tingut a Catalunya el darrer veïnatge administratiu i que acreditin aquesta condició al consolat d’Espanya corresponent, a més dels seus descendents inscrits com a espanyols, si ho sol·liciten, de la manera que determini la llei.

Es pot votar si el dia de les eleccions es fan els divuit anys?
Sí. Totes les persones que tingueu o feu divuit anys el dia 27 de setembre podreu votar.

Tothom qui és inscrit al cens pot votar?
No. A començament d’any s’hi inscriuen tots els residents que faran divuit anys entre l’1 de gener i el 31 de desembre de l’any en curs, amb l’anotació de ‘menor’. Aquests ‘menors’ inscrits podran votar si el 27 de setembre han complert els divuit anys, o si els fan el mateix dia 27.

On es pot comprovar la inscripció al cens per a votar?

Podeu consultar la vostra inscripció durant el període d’exposició i rectificació del cens en període electoral, entre els dies 10 i 17 d’agost, a: la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral de la vostra província, els ajuntaments i consolats, i la seu electrònica de l’Institut Nacional d’Estadística. En aquest cas, la consulta exigeix un certificat electrònic publicat per la seu electrònica de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

També podeu consultar les dades trucant al telèfon 901 101 900 de l’Oficina del Cens Electoral. Els electors que hàgiu canviat de domicili o voteu per primera vegada heu de comprovar, especialment, si les vostres dades són correctes.

—El partits que es presenten a les eleccions

Quants partits es presenten?
Per a les eleccions d’avui el Departament de Governació i Relacions Institucionals va proclamar 40 candidatures oficials.

Quins són els partits amb representació parlamentària i qui són els seus caps de llista?
Catalunya Sí que es Pot – Lluís Rabell
Ciutadans – Inés Arrimadas
CUP-Cirda Constituent – Antonio Baños
Junts pel Sí – Raül Romeva
PP – Xavier García Albiol
PSC– Miquel Iceta
Unió Democràtica de Catalunya – Ramon Espadaler

—Vot accessible per als electors amb discapacitat visual

Quin és el procediment de votació per a les persones que tenen alguna discapacitat visual?
Per als electors invidents es preveu el sistema de votació assistida. Els electors que siguin impedits per a escollir una papereta o per a col·locar-la dins el sobre poden ser assistits per una persona de la seva confiança per exercir el dret de vot. No obstant això, hi ha un procediment de vot accessible per a aquestes persones.

Qui pot utilitzar el procediment de vot accessible?
Les persones amb discapacitat visual inscrites al cens electoral que coneguin el sistema de lectoescriptura Braille i tinguin reconegut un grau de discapacitat igual que el 33% o superior o estiguin afiliats a l’ONCE.

Quin és el termini per a sol·licitar-lo?
Els electors que vulguin utilitzar el procediment de vot accessible han de sol·licitar-lo durant el període comprès entre el 4 i el 31 d’agost. La sol·licitud s’ha de tramitar a través del telèfon gratuït 900 400 012. L’operador telefònic demanarà les dades següents a la persona sol·licitant: nom, cognoms, data de naixement, document d’identitat, domicili, adreça electrònica i telèfon de contacte.

En què consisteix el vot accessible?
El procediment de vot accessible consisteix a fer servir paperetes i sobres de votació normalitzats, als quals acompanya una documentació complementària en sistema Braille que permet la identificació de l’opció de vot amb garanties d’autonomia i, per tant, el secret de sufragi.

Què són les meses electorals?

La mesa electoral és l’òrgan on s’emet el vot. Controla el desenvolupament de la votació i du a terme el recompte i l’escrutini provisional. Una mesa electoral és formada per un president i dos vocals.

Com s’elegeixen els membres de les meses?
La formació de les meses és competència dels ajuntaments, amb la supervisió de les juntes electorals de zona. Els membres de les meses electorals i els suplents es designen per sorteig públic entre totes les persones incloses a la llista d’electors de la mesa corresponent que sàpiguen llegir i escriure i que tinguin més de divuit anys i menys de setanta. Aquest sorteig públic es farà entre el 29 d’agost i el 2 de setembre.

Com es notifiquen els nomenaments dels membres de les meses?
Les persones designades membres de mesa rebran la notificació entre el 29 d’agost i el 5 de setembre. Si aquesta notificació es fa efectiva més tard, el retard no serà causa per a invalidar-ne la designació. Juntament amb la notificació, les persones designades rebran un manual d’instruccions.

Quins drets tenen els membres de la mesa?
Les persones que actuïn de membres de meses electorals, tenen dret de: percebre una dieta; un permís retribuït durant el dia de la votació, si és laborable, i una reducció de cinc hores de la jornada laboral l’endemà de les eleccions, i la protecció pel sistema de la Seguretat Social per les contingències i situacions que puguin derivar-se de la participació en les eleccions.

És obligatori el càrrec de president o vocal de mesa?
Sí. L’incompliment del càrrec es considera delicte electoral i pot ser castigat, d’acord amb la llei, amb pena de presó de tres mesos a un any o multa de sis a vint-i-quatre mesos.

Quin termini hi ha per al·legar excuses com a membre d’una mesa electoral?
Les persones que hàgiu estat designades membres d’una mesa electoral disposeu del termini de set dies des de la notificació de la designació per al·legar a la junta electoral de zona que us correspon d’acord amb el municipi de residència. Les causes que us impedeixin de ser membre de la mesa han de ser justificades i documentades.

—Vot dels electors malalts o discapacitats

Com voten les persones malaltes i les persones discapacitades?
Els locals electorals han de ser accessibles perquè les persones amb limitacions de mobilitat hi puguin entrar sense cap impediment. En el cas de malaltia o incapacitat que impedeixi que la persona es desplaci personalment a una oficina de Correus per demanar l’imprès de sol·licitud d’inscripció al cens electoral, el procediment és el següent:

—Cal que la malaltia sigui acreditada amb un certificat mèdic oficial i gratuït.
—La sol·licitud pot efectuar-la en nom de l’elector una altra persona, autoritzada notarialment o pel consolat, amb un document que s’estendrà de manera individual per a l’elector.
—El desplaçament del notari al domicili dels electors malalts o discapacitats, perquè els atorgui el poder notarial és gratuït.

A continuació, se segueix el mateix procediment previst per al vot per correu, si bé les actuacions de Correus es faran amb l’apoderat de la persona malalta o discapacitada. Es pot demanar el vot per correu entre el 4 d’agost i el 17 de setembre.

Una vegada que la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral rebi la sol·licitud i comprovi la inscripció censal de la persona sol·licitant, trametrà, no més tard del 20 de setembre i per correu certificat a l’adreça indicada per l’elector, la documentació necessària per a votar.

Una vegada que l’elector esculli la papereta de vot, la introdueixi al sobre de votació i el tanqui, ha d’introduir-lo, juntament amb el certificat d’inscripció al cens electoral, al sobre que va rebre amb l’adreça de la mesa electoral que li correspon, i trametre’l per correu certificat fins el 23 de setembre.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor