Guia de la manifestació de la Diada de l’Onze de Setembre del 2018: ‘Fem la República Catalana’

  • Inscripcions, trams, mobilitat, samarretes... i tot allò que cal saber sobre la Diada 2018

VilaWeb
Redacció
09.09.2018 - 12:33
Actualització: 12.09.2018 - 12:34

Un any més, l’Assemblea organitza una gran manifestació per la Diada. Aquest 2018 serà sota el lema ‘Fem la República Catalana’. I la intenció és crear una gran onada de so a l’avinguda Diagonal, entre Palau Reial i el carrer de Castillejos,  per tal de fer arribar el món el clam de la ciutadania.

Els voluntaris de l’entitat, amb unes banderoles de color de corall, marcaran el ritme de l’onada. Una volta hagi passat, l’ANC demana als manifestants que cridin i protestin per a reclamar el mandat del primer d’octubre. Per això animen a tothom a portar els seus propis cartells amb lemes ben diversos.

El mapa dels trams:

Com inscriure-s’hi?
L’ANC ha obert una pàgina web perquè tothom es pugui inscriure a la mobilització. Com cada any, s’ha dividit la manifestació en trams, concretament, 37. A la web, hom pot triar a quin vol anar. A més, l’entitat ofereix un mapa amb dades sobre ocupació per a garantir que els manifestants es distribueixin de manera equitativa per tot el recorregut. Per reservar una plaça d’autocar, cal posar-se en contacte amb la territorial corresponent.

L’ANC ha obert la fila zero perquè s’inscriguin les persones que volen apuntar-se a la mobilització però no assistir-hi per qualsevol motiu, o bé per a aquells que pensen assistir-hi però que no poden inscriure’s a través de la pàgina web.

A banda, també és possible d’insciure-s’hi telefònicament trucant al 93 655 98 57. Els horaris d’atenció són de dilluns a divendres de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00. L’ANC també resol possibles dubtes per correu electrònic (dubtes11s@assemblea.cat).

Tots els trams ja són plens, amb més de 460.000 inscrits. L’ANC també ha informat que s’han venut més de 275.000 samarretes i ja hi ha 1.500 autocars plens per a portar manifestants a Barcelona. De fet, en algunes poblacions ja no hi ha places d’autocar lliures. Perquè tothom pugui anar a la manifestació, a internet s’ha activat l’etiqueta #DiadaenCompanyia, per compartir les places dels vehicles privats.

L’entitat explica la mobilització en aquest vídeo:

Un altre vídeo promocional vol retratar el lema imprès en cadascuna de les samarretes que portaran els assistents a la diada ‘Directes al cim’. Juntament amb el vídeo, l’ANC explica: ‘Sabíem que el camí no era fàcil. Que trobaríem obstacles. Però també sabem que mai no hi havíem estat tan a prop. Perquè sempre hi hem cregut, ara cal continuar!’

L’ANC també vol aprofitar la mobilització per internacionalitzar el procés polític i explicar-lo al món. Els vídeos promocionals s’han substitulat en castellà, anglès, francès, alemany, portuguès i italià, i l’entitat promou les etiquetes #BuildingTheCatalanRepublic i #FemLaRepúblicaCatalana.

‘Hem de sortir al carrer aquest Onze de Setembre per demanar que es faci efectiu el mandat del primer d’octubre. Que tots els qui van sortir a votar ens acompanyin; la societat organitzada ha empès per arribar fins aquí, conjurem-nos col·lectivament per acabar la feina, fer el cim d’una vegada’, diu la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie.

El recorregut
La manifestació començarà a les 17.14, com ha estat habitual aquests últims anys. El recorregut serà aproximadament del Palau Reial a la plaça de les Glòries. S’ha descartat de fer passar la manifestació per les presons on són reclosos els presos polítics perquè, segons els organitzadors, les mobilitzacions per a reclamar-ne l’alliberament ‘seran continuades’.

Per saber quina és la millor opció per arribar a cada un dels trams de la mobilització, podeu consultar ací les opcions de transport públic.

Les samarretes
Les samarretes, fetes al país, seran de color corall, el color de les brides de les urnes del primer d’octubre. De fet, el referèndum –’el dia que vam guanyar’–, ha estat el fil argumental de la campanya d’estiu i també serà el de la Diada. A la samarreta, també hi apareix el perfil d’una de les muntanyes més emblemàtiques, el Pedraforca: ‘Som molt més amunt que quan vam començar i en el trajecte hi ha obstacles. I entre les fites aconseguides, en destaca una, el referèndum del primer d’octubre. Hem aconseguit exercir el dret d’autodeterminació i ara hem de fer cim’, deia la presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie. Les samarretes es poden comprar a la botiga de VilaWeb. El lot de la Diada també es pot adquirir a la seu de l’ANC.

L’espot de la manifestació
La mobilització també té un vídeo oficial. ‘No permetis que ningú silenciï la teva veu. Aquest Onze de Setembre, reclama el mandat de l’1-O’, diu. Al vídeo, s’hi intercalen imatges de la violència de la policia espanyola contra el referèndum amb imatges de la votació i de la vaga general del 3 d’octubre. ‘Perquè ens la vam jugar i vam guanyar. Ara fem la República catalana. Depèn de nosaltres que sigui realitat’, diu la veu en off.

El podeu veure ací:

La Festa per la Llibertat d’Òmnium
Òmnium Cultural organitza la Festa per la Llibertat, que es farà al passeig de Lluís Companys de Barcelona durant tot el dia, de les deu del matí fins a les onze del vespre. La jornada d’enguany estarà marcada per l’absència del president de l’entitat, Jordi Cuixart, que fa gairebé onze mesos que és a la presó preventiva. I es reclamarà la llibertat dels presos i exiliats. Cuixart demana que, la Diada, el clam per la llibertat, ‘faci la volta al món’.

Durant el matí hi haurà activistats infantils i familiars. A la tarda, en canvi, la festivitat serà de caire més juvenil. A les 18:30 h, la Balkan Paradise Orchestra donarà el tret de sortida als concerts. Després pujarà a l’escenari Zoo i, tancarà la jornada, Macaco.

Consells de seguretat
La Generalitat de Catalunya demana als ciutadans de programar una arribada amb transport públic i amb força temps al lloc de concentració, de forma que la incorporació dels ciutadans assistents sigui esglaonada i evitar així, en la mesura del possible, aglomeracions en estacions de metro, ferrocarrils de la Generalitat i Rodalies.

Mossos d’Esquadra recorda la necessitat de mantenir la calma en tot moment, desplaçar-se de manera ordenada i seguir les indicacions del personal de seguretat. En cas d’haver d’evacuar la zona de la concentració, cal fer-ho amb calma, sense corredisses i seguint les indicacions dels cossos de seguretat i emergència presents.

Si s’hi va amb nens, recomana de portar-los a coll o de la mà i identificats amb una polsera o targeta visible amb les dades personals i de contacte de familiars. A més, demanen que es tingui especial atenció amb la gent gran i les persones amb discapacitat, que també haurien de portar una identificació amb les dades de contacte.

El cos recomana de tenir molta cura de les pertinences i ser curosos per no deixar oblidades o desateses bosses o motxilles per evitar situacions de confusió no volgudes. A més, assenyalen la idoneïtat de portar roba còmode, calçat que protegeixi bé els peus, gorra pel sol i aigua en ampolles de plàstic.

Recomanacions per a no col·lapsar la xarxa mòbil
Per intentar evitar el col·lapse de la xarxa i garantir el servei en cas d’emergència, la Generalitat demana que es faci un ús racional de la telefonia mòbil. El departament de Polítiques Digitals i Administració Pública recomana de quedar d’acord amb el lloc de trobada abans de l’esdeveniment, en comptes d’intentar fer-ho un cop allà. Per a comunicar-se durant la mobilització, recomana d’evitar les trucades de veu i fer-ho amb missatges de text.

Per a reduir l’ús de l’amplada de banda, també proposa de reduir l’enviament d’imatges i enregistraments que s’envien a través de la xarxa mòbil. Com a alternativa, proposa d’esperar a arribar a casa o a un lloc amb WiFi. Tanmateix, adverteix que les xarxes WiFi disponibles al llarg del recorregut poden ser insegures i demana que es tingui cautela amb les connexions que s’estableixin.

En cas que calgui avisar els cossos d’emergència, la telefonia fixa garantirà una millor comunicació amb el telèfon d’emergències 112 si hi ha saturació de la telefonia mòbil. Demanar a algun comerç o veí del carrer que avisi el 112 des d’una línia fixa pot ser de gran ajuda.

Si cal fer una trucada urgent i hi ha congestió, proposa d’allunyar-se uns metres de la concentració i provar-ho. En cas de no aconseguir connectar, demana d’esperar entre 10 i 15 segons abans de tornar a provar de fer la trucada.

Les aplicacions dels telèfons intel·ligents solen mantenir una connexió 3G o 4G residual mentre no les estem utilitzant, així que assenyala la conveniència de tancar totes aquelles aplicacions que no es facin servir.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor