Guia pràctica del Brexit: com ens afecta a nosaltres?

  • Entra en vigor l'acord que regula la nova relació entre el Regne Unit i la Unió Europea després del Brexit

VilaWeb

Redacció

31.12.2020 - 19:50

Quatre anys i mig després del referèndum del Brexit, i després de milers d’hores de negociacions, el Regne Unit i el bloc europeu inauguren avui una nova era, una nova manera de relacionar-se, després de gairebé cinquanta anys de camí en comú. Aquesta mitjanit, i encara de manera provisional –falta l’aval del Parlament Europeu–, ha entrat en vigor l’acord comercial que regirà el nou vincle entre Londres i Brussel·les, després d’un any de transició lenta, i a vegades inhòspita, cap a l’execució del Brexit.

Quins efectes tindrà per als catalans aquest nou marc de relació entre la Unió Europea i el Regne Unit? Caldrà un visat per a visitar Londres? Hi haurà duanes i aranzels amb la Unió Europea? Es mantindran els Erasmus? Es pot anar a viure i treballar al Regne Unit? Què passarà amb la colònia britànica establerta al nostre país? Intentem esclarir tots aquests dubtes i alguns més en aquesta guia.

L’estatus dels migrants catalans al Regne Unit

Els ciutadans europeus residents al Regne Unit abans de l’1 de gener de 2021 mantenen els seus drets de residència, treball, estudis i Seguretat Social. De totes maneres, per beneficiar-se d’aquest dret, els ciutadans –inclosos els menors d’edat– hauran de demanar un permís de residència mitjançant el EU Settlement Scheme.

Aquells que acreditin la seva situació poden rebre l’estatus d’assentat si han residit al Regne Unit de manera continuada durant cinc anys. Es considera que és de manera continuada si s’hi ha viscut com a mínim sis mesos de cada dotze. Si encara no s’han acumulat aquests cinc anys, es pot demanar l’estatus provisional de pre-assentat. El termini per a presentar les sol·licituds de residència s’acaba el 30 de juny de 2021. Podeu trobar més informació ací.

Ara bé, la situació és molt diferent per als ciutadans de la Unió Europea –tret dels irlandesos– que es vulguin establir al Regne Unit després del 31 de desembre. Les autoritats britàniques han establert un sistema migratori per punts que no fa distincions entre migrants de la Unió Europea i de fora de la unió.

En aquest sentit, per aconseguir un visat de treball qualificat es necessiten 70 punts. Per això caldrà presentar una oferta de feina per part d’una empresa amb llicència del Ministeri de l’Interior (20 punts), acreditar un nivell mínim d’anglès (10 punts) i la capacitació tècnica per a desenvolupar la feina (20 punts), a més d’un salari mínim de més 26.500 lliures (20 punts). Si el salari és inferior, però no per sota de les 20.480 lliures, es poden aconseguir amb altres requisits. Podeu trobar més informació de la resta de visats ací.

L’estatus dels migrants britànics a Catalunya, el País Valencià i les Illes

Els ciutadans britànics residents a Catalunya, el País Valencià i les Illes abans de l’1 de gener de 2021 poden demanar la Targeta d’Identitat d’Estranger (TIE) a l’Oficina d’Estrangers o en una comissaria de la policia espanyola. Aquest document els fa beneficiaris de l’acord de retirada pactat entre el Regne Unit i la Unió Europea (2019), que recull drets de residència, treball, estudis i seguretat social. El termini per a sol·licitar la TIE expira el 30 de juny de 2021.

Així mateix, els residents britànics amb un certificat de registre o una targeta de familiar de ciutadans de la Unió Europea –obtinguda abans del 6 de juliol de 2020– també seran beneficiaris dels mateixos drets. Ara bé, les autoritats espanyoles recomanen de sol·licitar igualment la TIE per agilitzar futuribles tràmits burocràtics amb l’administració de l’estat.

D’altra banda, els migrants britànics que arribin a partir de l’1 de gener de 2021 queden al marge de tots aquests beneficis i quedaran subjectes al règim general d’estrangeria espanyol. Per tant, hauran de demanar els visats o les autoritzacions de residència com qualsevol persona de fora de la Unió Europea.

Viatges i turisme

Els ciutadans de la Unió Europea que vulguin visitar el Regne Unit a partir de l’1 de gener com a turistes hi podran anar sense haver de demanar un visat. La seva estada quedarà limitada a un màxim de tres mesos. Ara bé, si el motiu d’entrada al Regne Unit és un altre, com ara feina o estudis, caldrà demanar un visat amb antelació.

Així mateix, per accedir al país s’haurà de presentar el passaport o un document d’identitat, tot i que el document d’identitat deixarà de ser vàlid l’1 d’octubre de 2021. Només el podran continuar fent servir –fins el 31 de desembre de 2025– els ciutadans de la Unió Europea que siguin treballadors transfronterers o hagin rebut l’estatus d’assentat o pre-assentat amb l’EU Settlement Scheme. Podeu trobar més informació ací.

D’altra banda, les targetes sanitàries europees en vigor continuaran essent vàlides al Regne Unit, però les autoritats britàniques recomanen de contractar una assegurança de viatge perquè la targeta no ho cobreix tot. Pel que fa al roaming, dependrà de les operadores britàniques si apliquen recàrrecs als dispositius europeus. Podeu trobar més informació ací.

Reagrupament familiar

Els cònjuges, parelles de fet, fills o néts (menors de 21 anys o dependents) i pares o avis dependents d’un català amb permís d’assentament podran entrar al Regne Unit i residir-hi, sempre que la relació familiar existís abans de l’1 gener.

Dit això, si un català amb permís d’assentament es casa amb qualsevol ciutadà europeu després de l’1 de gener, el cònjuge no obtindrà els seus drets de ciutadania al Regne Unit. Per tant, si vol residir al país, haurà de complir la normativa britànica d’immigració.

D’altra banda, els fills dels catalans que neixin al Regne Unit després del Brexit tindran nacionalitat britànica, sempre que un dels pares tingui l’estatus d’assentat. Ara bé, si els progenitors tenen l’estatus de pre-assentants, el fill no rebrà la nacionalitat, sinó aquest mateix estatus.

Permís de conduir

Els ciutadans de la Unió Europea residents del Regne Unit que van començar a viure-hi abans de fer els 67 anys podran continuar conduint-hi sense problemes amb el permís d’un dels estats membres fins als 70 anys. Els ciutadans de la Unió Europea que van anar-hi a viure després dels 67 anys podran continuar conduint per territori britànic durant tres anys, a tot estirar. Després, hauran d’aconseguir un carnet de conduir britànic. Els turistes, en canvi, podran continuar circulant amb el permís de conduir europeu. Podeu trobar més informació ací.

Estudiants catalans al Regne Unit

Els estudiants catalans establerts al Regne Unit que vulguin continuar els estudis allà després de l’1 de gener hauran de sol·licitar l’estatus d’assentat o pre-assentat amb l’EU Settlement Scheme. Tanmateix, els catalans que vulguin estudiar al Regne Unit a partir del 2021 hauran de demanar un visat específic, sempre que els estudis superin els tres mesos.

Els visats d’estudiants els poden demanar tots els majors de 16 anys que acreditin que tenen una plaça en una institució acadèmica, un nivell mínim d’anglès i que es poden pagar el curs i l’estada al país. El tràmit té un cost de 348 lliures. Podeu trobar més informació ací.

Pel que fa als estudis universitaris, es mantindran els accessos al finançament en les mateixes condicions que fins ara per a aquells estudis que comencin abans del 31de juliol de 2021. Ara bé, l’1 d’agost canviaran les taxes per a nous estudiants de fora del Regne Unit. L’import dependrà de cada centre universitari.

Els professionals que necessitin que la seva titulació europea sigui reconeguda al Regne Unit hauran de demanar-ne el reconeixement a l’UK NARIC, l’agència encarregada, que continuarà seguint el criteri del Conveni de Reconeixement de Lisboa. Podeu consultar més informació ací.

A més a més, el Regne Unit abandona el programa europeu Erasmus d’intercanvi d’estudiants.

Competicions esportives

Els equips britànics podran continuar participant en les competicions esportives europees, com ara la UEFA Champions League de futbol i l’Eurolliga de bàsquet. Això és així perquè les competicions europees són competicions privades, no tenen relació amb la Unió Europea, de manera que no els afecta la sortida del Regne Unit.

Dret de vot

Els catalans que resideixin legalment al Regne Unit després del Brexit podran votar i presentar-se a les eleccions locals britàniques, tal com passava fins ara. De la mateixa manera, els britànics també podran votar i presentar les seves candidatures a les eleccions municipals de Catalunya, el País Valencià i les Illes.

Els catalans residents al Regne Unit podran continuar votant al parlament, a les eleccions espanyoles i al Parlament Europeu. Els britànics residents en territori de la Unió Europea, però, perdran el dret de vot a les eleccions europees, perquè cal tenir la ciutadania d’algun estat membre de la Unió Europea per a votar-hi.

Seguretat social i sanitat

Els ciutadans que durant la vida laboral hagin treballat tant al Regne Unit com en un estat membre de la Unió Europea han de saber que els períodes cotitzats fins al final del període transitori es tindran en compte per a una futura pensió. Si un català continua treballant al Regne Unit després del 31 de desembre, continuarà cotitzant, atès que els reglaments de coordinació dels sistemes de seguretat social continuaran essent aplicables mentre mantingui la feina. D’altra banda, el govern espanyol s’ha compromès a reconèixer la pensió als ciutadans britànics que cotitzin a l’estat abans i després de la fi del període de transició.

Així mateix, els pensionistes catalans que visquin al Regne Unit continuaran rebent les seves pensions, atès que segons la legislació espanyola han de ser abonades als seus titulars independentment del lloc de residència. També la continuaran rebent els qui hagin cotitzat al Regne Unit, britànics o europeus, encara que actualment visquin a la Unió Europea.

Duanes

El Brexit significa la sortida del Regne Unit del mercat únic i la unió duanera, de manera que el comerç amb la Unió Europea ara comportarà controls i inspeccions, cosa que pot encarir els béns i en retardarà el lliurament. De totes maneres, Londres i Brussel·les s’han compromès a agilitzar i a simplificar al màxim els tràmits. Ara bé, es vigilarà que el Regne Unit mantingui els estàndards laborals, ambientals i impositius exigits.

D’altra banda, l’acord assolit el passat 24 de desembre entre els representants de la Unió Europea i els britànics ha descartat d’imposar aranzels i quotes a l’intercanvi de mercaderies, sempre que compleixin les regles d’origen (d’aquesta manera es vol evitar que tercers països utilitzin el Regne Unit per entrar mercaderies sense aranzels). A més a més, la implementació de les duanes es farà de manera progressiva en tres fases: gener, abril i juny.

D’altra banda, les empreses que exportin al Regne Unit, però que fins ara no ho hagin fet mai a països tercers, hauran de demanar a Hisenda el número d’identificació fiscal EORI (Economic Operator Registration Identification) per a fer les declaracions duaneres.

Fiscalitat

Després del Brexit, les transaccions amb el Regne Unit seran equivalents a les de qualsevol país tercer. Les normes d’IVA canviaran i ja no s’haurà de presentar el model 349, obligatori en les transaccions intracomunitàries, sinó el 303. Les exportacions cap al Regne Unit estaran exemptes d’IVA, però caldrà presentar la declaració duanera corresponent.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor