Guardiola (Sabadell) demana una relaxació de la pressió regulatòria a la banca i dóna per tancades les fusions

  • El conseller delegat del Banc Sabadell, Jaime Guardiola, ha demanat aquest dimecres una relaxació en la pressió regulatòria respecte als nivells de solvència i capitalització de les entitats bancàries perquè l'actual és un model "molt exigent" que obliga provisionar nivells "altíssims" com a conseqüència de la crisi financera.

VilaWeb
Redacció
13.09.2017 - 14:49

BILBAO, 13 (EUROPA PRESS)

El conseller delegat del Banc Sabadell, Jaime Guardiola, ha demanat aquest dimecres una relaxació en la pressió regulatòria respecte als nivells de solvència i capitalització de les entitats bancàries perquè l’actual és un model “molt exigent” que obliga provisionar nivells “altíssims” com a conseqüència de la crisi financera.

Guardiola, que ha intervingut en el Fòrum Emprenedor Empresarial organitzat en Azkuna Zentroa per la seva entitat i El Correo, ha pronosticat que aquesta exigència és “previsible” que “anirà baixant” perquè, en l’actualitat, “el 35% de les inversions anuals dels bancs espanyols és per atendre demandes regulatòries”.

En aquest sentit, ha qualificat aquesta necessitat de provisió de capitalització de “problema”, perquè “si no hi ha inversió s’ofega el finançament de l’economia”.

El directiu ha afirmat, davant una representació dels àmbits institucional, polític, econòmic i empresarial bascos, que el sector bancari espanyol ha passat després de la crisi “de ser una activitat regulada a estar superregulada”.

Aquestes obligacions, ha prosseguit, “ens fan la vida més difícil i ens converteix en menys rendibles pels costos” però ha vaticinat qutodo cas, “que veurem una certa relaxació en un futur”.

Guardiola dóna per “tancat” el procés de fusions i integracions en el sistema bancari espanyol perquè entén que “ja està feta, més del que ningú podia imaginar”, en al·lusió a la recent caiguda del Popular i la seva posterior adquisició pel Santander.

En aquest punt ha vaticinat que, de produir-se algunes fusions, “no van a ser significatives” respecte al conjunt del sistema”, i ha descartat en tot cas que, amb seguretat, “ja no anem a veure cap relacionada amb problemes de solvència” com en el passat.

Així mateix, després de recordar que han participat en 15 operacions corporatives en 15 anys, i preguntat per si el Sabadell contempla créixer mitjançant noves incorporacions, Guardiola ho ha descartat. “Les operacions apareixen quan apareixen, i en aquest moment el banc aposta per un creixement en solitari.

ACTIUS PROBLEMÀTICS

El conseller delegat de Sabadell ha al·ludit en la seva intervenció, entre els principals reptes a abordar pel sector financer espanyol, la necessitat d’acabar d’evacuar els actius problemàtics que encara manté, perquè suposen “un llast”.

També ha lamentat que la sobreexposició de supervisors a la qual han de sotmetre’s es tradueix en una “complexitat” regulatòria provocada per la unió de cultures financeres diferents que genera “incertesa”.

Guardiola ha afirmat “tenir la sensació” que s’ha tocat mínims quant als tipus d’interès a la zona euro i s’ha entrat en fase de creixement.

Sobre les recents notícies relacionades amb empreses basques en crisi, enfront de les estadístiques positives entorn de l’economia basca, el conseller delegat de Sabadell ha assegurat que la basca és un exemple d’economia “potent i de societat estructurada, amb gran capacitat d’iniciativa” privada i empresarial.

“Més enllà del conjuntural, la meva valoració sobre l’empresa basca és superpositiva”, ha remarcat.

Guardiola ha assenyalat en aquest sentit, que el Sabadell és un banc “clarament decantat” cap al món de l’empresa posat que ostenta en l’actualitat el 32% de quota de mercat en el sector de micropymes, el 50% en el de pimes i el 71% entre la gran empresa.

El Sabadell que ocupa el quar lloc en el rànquing espanyol, compte al País Basc amb 89 sucursals, tres banques empresa i un volum de negoci d’11.000 milions.

AJUST PRIVAT

Guardiola ha apuntat en la seva intervenció que la crisi financera a Espanya s’ha resolt sobretot “privadament” perquè la part més significativa de l’ajust, la banca privada la “ha encaixat i resolt de forma interna sense ajudes”.

En aquest sentit ha recordat que l’aportació total posada pels bancs ha estat de 110.000 milions, enfront dels 50.000 milions aportats de forma pública amb els diners dels contribuents”.

FRANKFURT I DUBLIN SERAN LES MÉS BENEFICIADES DEL BREXIT

Respecte a si el Brexit suposarà una oportunitat per atreure negoci a algunes places europees, inclosa Espanya, Guardiola no és “molt optimista” i creu que el trasllat des de la City londinenca a algunes ciutats europees, de produir-se, les més beneficiades seran, en la seva opinió, “Frankfurt i Dublin i, en menor mesura, Paris”.

Entre els reptes del sector en un futur immediat també ha apuntat a la necessitat d’afrontar els nous temps que l’era digital introdueix en el negoci bancari per la irrupció de nous competidors i el risc que es produeixi una “disrupció digital”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor