Guardiola afirma que el focus del Banc Sabadell està posat en el creixement orgànic

  • Demana "no desvestir el sant" amb la reforma hipotecària i lamenta el "parany monetari" en la qual va caure l'economia durant la crisi

VilaWeb
Redacció
10.05.2017 - 12:02

Demana “no desvestir el sant” amb la reforma hipotecària i lamenta el “parany monetari” en la qual va caure l’economia durant la crisi

MADRID, 10 (EUROPA PRESS)

El conseller delegat del Sabadell, Jaume Guardiola, ha afirmat que el banc té posat el seu focus en el creixement orgànic, encara que ha apuntat que el que l’entitat ha fet sempre és acudir a una operació corporativa “si hi ha oportunitat de crear valor”.

“Quan un banc planifica, planifica només creixement orgànic. Aquest és el nostre focus”, ha indicat el directiu durant una Trobada empresarial de la CEOE i Cepyme, en què ha explicat que el pla estratègic del banc per al 2020 “se centrarà en el creixement orgànic”.

En la seva opinió, el Sabadell compta amb “una plataforma amb moltíssima capacitat de creixement orgànic”, encara que ha reconegut que “el món de les operacions (corporatives) es produeix quan es produeix”. Segons ha dit, la política del banc sempre ha estat que “si hi ha oportunitat de crear valor, hi va, però no es troba en aquesta estratègia”.

El banc està preparant un nou pla estratègic per als anys 2018, 2019 i 2020, després del qual l’entitat comptarà amb un ROE (rendibilitat mitjana sobre recursos propis) “de doble dígit”, segons ha explicat Guardiola. Aquest pla tindrà “moltíssima centralitat en l’agenda digital” i “donarà un salt en la industrialització i l’optimització de l’eficiència”, ha afegit.

Per al directiu del Sabadell, la transformació digital representa una oportunitat d’operar més eficientment des del punt de vista dels costos, i en la seva opinió no existirà una diferència entre usuaris analògics i digitals, ja que “el nadiu digital no farà tota la seva vida digital, hi haurà moments en què necessitarà coaching, un moment presencial o un debat amb un gestor”.

LA IMPORTÀNCIA “SISTÈMICA” DEL POPULAR

D’altra banda, preguntat sobre la situació del Popular, el directiu ha apuntat que “des del punt de vista sistèmic” el banc és “un valor important” que “no ha necessitat ajudes públiques” per mantenir-se durant la crisi. “És un jugador més privat del sistema, ha fet com tots un gran esforç per a la seva supervivència”, ha afegit.

El ‘segon espasa’ de l’entitat catalana ha destacat que el sistema hipotecari espanyol “ha funcionat bé”, encara que “ha tingut els seus errors”, com en el cas de les clàusules terra, encara que en aquest sentit ha apuntat que “la llei ha suportat pràctiques diferents”.

Guardiola ha explicat que ara existeix la necessitat d’adequar la llei hipotecària a la normativa europea, però ha advertit que “cal tenir moltíssima cura de no desvestir el sant” i que d’aquí a uns anys no es pugui dir que el sistema hipotecari espanyol segueix estant bé.

En la seva opinió, les fortaleses del sistema resideixen en què Espanya té el percentatge de propietat d’habitatge més alt, les hipoteques més barates i el ‘loan to value’ (ràtio préstec-valor) més baix de la Unió Europea. Per això, és necessari “fer canvis preservant el sistema”.

“PARANY MONETARI”

Respecte a la crisi financera, Guardiola ha reconegut que es va tractar d’una crisi molt compartida”, en la qual els agents polítics “no van saber, potser, posar els frens necessaris”.

“Va ser un error conjunt de diagnòstic de l’economia amb aquest parany monetari que no vam saber veure”, ha apuntat el directiu en referència a “una política monetària dissenyada per afavorir els alemanys la integració d’aquests països”.

“Va arribar un moment en què no vam entendre bé què significava ser a l’euro”, ha apuntat el directiu, en l’opinió del qual si Espanya hagués comptat amb una política monetària pròpia, podria haver dissenyat polítiques restrictives per fer front als desajustaments.

El directiu ha posat en valor el paper del Sabadell durant la crisi financera, en la qual el banc “ha aprofitat per créixer”. “La crisi ha costat moltíssims diners”, ha apuntat Guardiola, que ha destacat que les pèrdues generades per la banca es van acostar als 200.000 milions d’euros, dels quals 125.000 milions d’euros van correspondre a dotacions de bancs que no van necessitar ajudes públiques.

Segons ha explicat, les entitats que van requerir ajudes públiques van consumir uns 70.000 milions d’euros, dels quals 50.000 milions d’euros van sortir dels contribuents i 18.000 milions dels bancs privats que no les van necessitar. “Els accionistes dels bancs que han sobreviscut no només han suportat les pèrdues que han tingut els seus bancs, sinó que han contribuït al rescat de les entitats que han necessitat ajudes públiques”, ha assenyalat.

TSB NO ÉS A LA CITY

D’altra banda, el directiu ha explicat que el banc, present al Regne Unit a través de TSB, no és present a la City londinenca, per la qual cosa els moviments que es produeixin al centre financer no l’afectaran, encara que sí ho farà “la sortida de l’economia” britànica. “Si ho fa bé, (l’entitat) tindrà aquest avantatge, si ho fa malament tindrà aquest desavantatge”, ha afegit.

“Jo crec molt en el sector” bancari, que és “rendible” i “en aquests moments comença a buidar-se la visibilitat”, ha indicat Guardiola en un acte en el qual ha estat presentat pel president de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), Joan Rosell, que ha posat en valor la competitivitat de les companyies espanyoles.

En la seva opinió, durant la crisi “el sistema financer espanyol ha aguantat de bona manera, ha fet els deures”. El sector bancari espanyol és “molt bo”, ha dit el president de la patronal.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor