‘L’esperit del temps’, de Martí Domínguez, guanyadora del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

  • El premi és dotat amb vint mil euros directes per al guardonat i cinc mil euros més destinats a promoció · La figura de Jordi Cuixart ha planat tota l'estona damunt l'acte

VilaWeb
L'escriptor Martí Domínguez, premi a la Millor novel·la de l'Any per 'L'esperit del temps' (Proa).
Montserrat Serra
10.02.2020 - 19:58
Actualització: 14.02.2020 - 10:05

El Premi Òmnium Millor Novel·la de l’Any ha estat per a L’esperit del temps, de l’escriptor Martí Domínguez. L’obra recrea la trajectòria d’un científic austríac que es posa al servei de la política nazi. Les altres dues finalistes eren Canto jo i la muntanya balla d’Irene Solà, i Sis nits d’agost de Jordi Lara.

Domínguez ha agraït a Òmnium Cultural la seva tasca i ha dit: ‘El premi consolida el nostre territori literari: la literatura dels Països Catalans. Barcelona també és la meua capital, el meu París. I París és el ressort de la nostra cultura. Ja sabeu que jo sóc volterià i proustià. El premi, a més, referma els vincles amb el País Valencià, que té una literatura molt potent i sovint no és prou coneguda. De fet, nosaltres som deutors d’una sembra que va ser fusteriana. Venim d’aquella llaurada. Al 1973, Joan Fuster va escriure a la revista Serra d’Or un article on es preguntava per què no s’escrivien novel·les al País Valencià. Ara això ja no podria dir-ho.’

Domínguez ha continuat dient: ‘A part això, el premi culmina la meua obra literària. No sé si podré escriure cap més novel·la com aquesta. Hi he esmerçat moltes energies i no només literàries, també personals. No podia convertir el nazisme en un tema trivial. I penso que tots els personatges estan ben travats entre ells, són versemblants tot i ser una ficció. L’esperit del temps parla del passat cap al present, de com aquesta espiral [feixista] pot arrossegar-ho tot.’

Així mateix, ha remarcat que la tasca d’Òmnium és crear ciutadans amb esperit crític. ‘Sempre he lamentat que a València no tinguem una entitat semblant per a lluitar i decidir el nostre futur.’

L’esperit del temps és una novel·la d’idees, ‘que és el que he fet sempre’ ha recordat l’escriptor. ‘El que hi ha darrere de les meues novel·les sempre és un impuls de contar coses per transcendir. És un viatge intel·lectual. Perquè la forma és important, però també ho és el fons. Perquè jo entenc que la literatura és com un ariet contra tantes coses…’

El vice-president de l’entitat, Marcel Mauri, ha anunciat la novel·la guanyadora i ha lliurat el guardó de la tercera edició d’aquest premi, el més ben dotat econòmicament a obra publicada: vint mil euros directes per al guardonat i cinc mil euros més destinats a promoció. Els estranys de Raül Garrigasait i Aprendre a parlar amb les plantes de Marta Orriols van ser els guanyadors en les dues edicions anteriors. 

El guardó l’ha decidit un jurat independent format per Maria Dasca Batalla, Rosa Cabré Monné, Carme Gregori Soldevila, Xavier Pla Barbero i Oriol Izquierdo Llopis. 

Jordi Cuixart, present en tot l’acte

Aquest premi literari es va crear al 2017. A Jordi Cuixart li feia especial il·lusió i tenia molt d’interès que anés endavant. Però el fet és que el premi ja té tres edicions i el president d’Òmnium encara no n’ha pogut presidir cap. Enguany, el vocal de cultura, Jordi Lon, ha llegit la carta que segueix:

«La literatura ve a sacsejar la intel·ligència i la sensibilitat”. Ho deia l’enyorada Isabel-Clara Simó i ens ho recorda cada títol finalista del Premi Òmnium de novel·la. Irene, Martí, Jordi, cadascun dels 12 autors i autores: Gràcies per omplir-nos de vida.

Decidits a estimular les lletres catalanes per enfortir la cohesió, res ens fa sentir més orgullosos que veure créixer aquest guardó. Seduïts per tant de talent, ambiciosos com mai en fer de la llengua punt de trobada.

A la presó cada nova pàgina és una alenada de llibertat. Hi ha dies molt bons i d’altres de més tristos. No cal amagar-se’n, com diu la Marta Orriols “la valentia és atrevir-se a mostrar el dolor”. I saber que la resposta a la repressió és més compromís amb la cultura i la llibertat dona tot el sentit a les últimes 846 nits.

Amigues i amics, una abraçada plena de tendresa i la més sincera enhorabona a l’obra guanyadora. Visca les lletres catalanes. Sempre endavant!

Jordi Cuixart
President d’Òmnium Cultural
Presó de Lledoners, 10 de febrer del 2020»

Després, quan encara no se sabia el guanyador, la conductora de l’acte, la periodista literària Anna Guitart, ha demanat a cadascun dels finalistes que llegissin la dedicatòria que li havien fet del llibre al president d’Òmnium. Irene Solà ha escrit: «Com una muntanya les meves ganes de conèixer-te, d’abraçar-te, de que siguis a casa.» La dedicatòria de Jordi Lara: « Estimadíssim Jordi Cuixart, som fets dels somnis que ens han precedit. Ara cal, però, culminar-ne uns quants, per nosaltres i per tothom: perquè cada dia que et lleves i resisteixes activament és la humanitat sencera que triomfa. Una abraçada llarga.» I la de Martí Domínguez: «Per a Jordi Cuixart, lluitador incansable indoblegable contra el feixisme.»

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor