23.08.2020 - 21:50
|
Actualització: 09.08.2023 - 18:26
Ingredients per a dos comensals:
—1 tomàquet vermell (tipus pera o banya o pebrot) per persona que estigui madur;
—1 alvocat gran;
—1 ceba petita;
—el suc d’una llima;
—fulles de celiandre fresques;
—sal;
—optatiu: afegir-hi picant al gust: bitxo català o bitxo mexicà (els xilis de Jalapa);
—torradetes o bastonets o triangles de piscolabis per a acompanyar.
Preparació:
-
- Renteu el tomàquet i els alvocats.
- Peleu la ceba i trinxeu-la a trossets tan petits com pugueu.
- Talleu el tomàquet i trinxeu-lo amb el ganivet a trossets tan petits com pugueu.
- Agafeu l’alvocat rentat i hi feu un tall amb un ganivet punxegut i afilat per partir-lo de dalt a baix.
- Agafeu amb cada mà una de les dues parts separades amb el ganivet i feu-les girar, cada mà en sentit invers, i veureu que les dues meitats giren al voltant del pinyol fins que se separen: una meitat és neta i l’altre encara té el pinyol rodó al bell mig.
- Amb la punta del ganivet, resseguiu el pinyol fins a fer-lo saltar. Feu talls verticals i horitzontals a la polpa i quedarà tallada a petits quadrats.
- Després, amb una cullera els feu saltar de la pell i els afegiu al tomàquet i la ceba ben trinxats.
- Renteu i trinxeu amb el ganivet les fulles de celiandre.
- Talleu la llima pel mig i amb una forquilla n’espremeu el suc per damunt de l’alvocat per evitar-ne l’oxidació.
- Poseu-hi un polsim de sal.
- Si us agrada que piqui, és el moment d’afegir-hi els bitxos ben trinxats.
- Barregeu bé tots els ingredients i aixafeu l’alvocat amb una forquilla.
- Serviu-ho en un bol.
Observacions:
-
- Diuen que a Mèxic prefereixen de fer el guacamole aixafat a mà que trinxat amb la batedora elèctrica perquè els agrada de trobar els trossos petits del tomàquet i la ceba.
- Si us agrada una textura més homogènia, podeu batre-ho amb la batedora elèctrica.
- El color del guacamole no és un verd intens perquè el tomàquet no ho permet, però us agrada més verd, poseu-hi més proporció d’alvocat i menys quantitat de tomàquet.
- Com que la recepta té ceba crua, això ja li dóna un cert gust picant.
- Si us agrada que piqui i que no sigui tan sols un regust, heu d’afegir-hi el bitxo tenint en compte que molt poca quantitat ja farà que la barreja piqui molt.
- Si no us agrada l’aroma del celiandre o no en teniu, el guacamole també serà molt gustós encara que no n’hi poseu.
- S’acostuma a menjar com un entrant i es pren agafant la barreja del bol on és servit amb una torradeta petita i cruixent, amb bastons secs de pa, amb patates xips o uns altres piscolabis amb forma de triangle.
- La diferència entre els bastons i els piscolabis és que el pa torrat no està fregit i no aporta tants greixos, i per tant, tindrà menys quilocalories.
![](https://imatges.vilaweb.cat/nacional/wp-content/uploads/2020/08/Captura-de-Pantalla-2020-08-18-a-les-16.53.08-18165326.png)
Interpretació de la taula 1:
-
- És un plat que fa d’aperitiu i, per tant, després hi haurà la resta de l’àpat, i té un valor calòric considerable.
- Conté força quilocalories, per això s’ha de compartir.
- El nutrient amb el valor més elevat és el dels greixos perquè l’alvocat és una fruita oleaginosa que conté greixos que són bons per a l’organisme, però és una fruita amb un valor energètic elevat.
![](https://imatges.vilaweb.cat/nacional/wp-content/uploads/2020/08/Captura-de-Pantalla-2020-08-18-a-les-16.55.37-18165548.png)
Interpretació de la taula 2:
- Recomano de menjar torradetes en lloc dels piscolabis típics per no augmentar més el valor calòric.
- És un plat saludable, però cal consumir-lo amb moderació.