Com fer guacamole, un aperitiu saludable però calòric

  • Recepta de la nutricionista Dolors Borau dins la sèrie 'Fruites d'estiu'

VilaWeb
23.08.2020 - 21:50
Actualització: 09.08.2023 - 18:26

Ingredients per a dos comensals:

—1 tomàquet vermell (tipus pera o banya o pebrot) per persona que estigui madur;
—1 alvocat gran;
—1 ceba petita;
—el suc d’una llima;
—fulles de celiandre fresques;
—sal;
—optatiu: afegir-hi picant al gust: bitxo català o bitxo mexicà (els xilis de Jalapa);
—torradetes o bastonets o triangles de piscolabis per a acompanyar.

Preparació:

    • Renteu el tomàquet i els alvocats.
    • Peleu la ceba i trinxeu-la a trossets tan petits com pugueu.
    • Talleu el tomàquet i trinxeu-lo amb el ganivet a trossets tan petits com pugueu.
    • Agafeu l’alvocat rentat i hi feu un tall amb un ganivet punxegut i afilat per partir-lo de dalt a baix.
    • Agafeu amb cada mà una de les dues parts separades amb el ganivet i feu-les girar, cada mà en sentit invers, i veureu que les dues meitats giren al voltant del pinyol fins que se separen: una meitat és neta i l’altre encara té el pinyol rodó al bell mig.
    • Amb la punta del ganivet, resseguiu el pinyol fins a fer-lo saltar. Feu talls verticals i horitzontals a la polpa i quedarà tallada a petits quadrats.
    • Després, amb una cullera els feu saltar de la pell i els afegiu al tomàquet i la ceba ben trinxats.
    • Renteu i trinxeu amb el ganivet les fulles de celiandre.
    • Talleu la llima pel mig i amb una forquilla n’espremeu el suc per damunt de l’alvocat per evitar-ne l’oxidació.
    • Poseu-hi un polsim de sal.
    • Si us agrada que piqui, és el moment d’afegir-hi els bitxos ben trinxats.
    • Barregeu bé tots els ingredients i aixafeu l’alvocat amb una forquilla.
    • Serviu-ho en un bol.

Observacions:

    • Diuen que a Mèxic prefereixen de fer el guacamole aixafat a mà que trinxat amb la batedora elèctrica perquè els agrada de trobar els trossos petits del tomàquet i la ceba.
    • Si us agrada una textura més homogènia, podeu batre-ho amb la batedora elèctrica.
    • El color del guacamole no és un verd intens perquè el tomàquet no ho permet, però us agrada més verd, poseu-hi més proporció d’alvocat i menys quantitat de tomàquet.
    • Com que la recepta té ceba crua, això ja li dóna un cert gust picant.
    • Si us agrada que piqui i que no sigui tan sols un regust, heu d’afegir-hi el bitxo tenint en compte que molt poca quantitat ja farà que la barreja piqui molt.
    • Si no us agrada l’aroma del celiandre o no en teniu, el guacamole també serà molt gustós encara que no n’hi poseu.
    • S’acostuma a menjar com un entrant i es pren agafant la barreja del bol on és servit amb una torradeta petita i cruixent, amb bastons secs de pa, amb patates xips o uns altres piscolabis amb forma de triangle.
    • La diferència entre els bastons i els piscolabis és que el pa torrat no està fregit i no aporta tants greixos, i per tant, tindrà menys quilocalories.
Valoració nutricional per a un bol. Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2002

Interpretació de la taula 1:

    • És un plat que fa d’aperitiu i, per tant, després hi haurà la resta de l’àpat, i té un valor calòric considerable.
    • Conté força quilocalories, per això s’ha de compartir.
    • El nutrient amb el valor més elevat és el dels greixos perquè l’alvocat és una fruita oleaginosa que conté greixos que són bons per a l’organisme, però és una fruita amb un valor energètic elevat.
Valoració nutricional per a una persona. Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2002.

Interpretació de la taula 2:

  • Recomano de menjar torradetes en lloc dels piscolabis típics per no augmentar més el valor calòric.
  • És un plat saludable, però cal consumir-lo amb moderació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor