Els grups parlamentaris de les corts voten a favor de reformar el sistema electoral i reduir la barrera electoral al 3%

  • Una reivindicació històrica de l'esquerra i el nacionalisme

VilaWeb

Redacció

15.05.2017 - 17:30
Actualització: 08.06.2017 - 01:04

VALÈNCIA, 15 (EUROPA PRESS)

Els grups parlamentaris amb representació en les Corts Valencianes han recolzat este dilluns per unanimitat reformar el sistema electoral valencià i rebaixar la barrera electoral de l’actual 5% al 3%, encara que des del PP assenyalen que esta modificació ha d’afectar la “suma de les tres circumscripcions provincials”, mentre que la resta de formacions considera que la rebaixa ha d’establir-se en el 3% provincial.

Així consta en el dictamen de la Comissió d’Estudi sobre la possibilitat d’una amplia reforma de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana en relació a la llei electoral i el sistema electoral valencià, que exposa els posicionaments de cada grup respecte a esta qüestió i que este dilluns ha sigut recolzat per tots els grups polítics parlamentaris. Després de l’acord, s’haurà de redactar una norma que haurà de passar els diferents tràmits parlamentaris.

Concretament, el Grup Parlamentari Popular assenyala en el text que qualsevol reforma electoral ha de “fer compatibles la representativitat en Els Corts del poble valencians, amb la necessària estabilitat imprescindible per a garantir la governabilitat”. Així, proposa reduir al 0% la barrera electoral per a un terç dels diputats autonòmics perquè “permetria una major identificació entre el diputat i la comarca a la qual representa”.

En eixe marc, el PP manifesta que reduir la barrera electoral al 3% per als altres dos terços de diputats “podria ser perfectament abordada” sempre que “es referisca a la suma de les tres circumscripcions provincials” ja que considera que reduir la barrera al 3% provincial “podria afectar la governabilitat i, per tant, l’estabilitat”.

LLISTES CREMALLERA

En canvi, des de la resta de formacions –PSPV, Compormís, Podem i Cs– defenen que la reducció de la barrera electoral ha d’establir-se en el 3% provincial dels vots emesos en l’àmbit de la circumscripció electoral.

Així mateix, i amb l’objectiu d’avançar cap a una democràcia “més representativa”, estos quatre partits proposen desbloquejar les llistes electorals perquè el ciutadà puga intervindre en l’ordre final d’esta llista. En este punt, des de Compromís destaquen que esta mesura suposarà que el ciutadà seguirà votant la candidatura d’un únic partit, però amb la possibilitat “d’expressar la seua preferència per determinats candidats d’esta llista a través d’un vot categòric”. En cas que l’elector no expresse cap preferència, “el vot continuarà sent vàlid”, planteja.

A més, des de PSPV, Compromís i Podem advoquen per incorporar la paritat en les llistes mitjançant el sistema de ‘llistes cremallera’ perquè “en totes les candidatures hi haja una representació del 50% de tots dos sexes i que, a més, homes i dones s’alternen en la llista consecutivament, de manera que tots tinguen opció a llocs d’eixida”.

També, estos tres partits insistixen en la modificació de la Llei de partits polítics perquè se celebren primàries obertes en les formacions “a fi de fer extensible a tots ells l’elecció democràtica de candidats a alcaldes en municipis de més de 20.000 habitants, presidència de la comunitat i govern de la nació”, assenyalen des del PSPV.

Una altra de les qüestions que veu susceptible de modificació el PSPV és l’establiment d’un model comú de comptabilitat per als comptes dels partits en campanya electoral, mentre que Podem planteja “fer més equitatiu el sistema de finançament públic dels processos públics, així com millorar el control i la rendició de comptes dels gastos electorals”.

Des de Cs, advoquen per la reducció dels gastos electorals i, per això, planteja la possibilitat d’optar per un únic sobre de propaganda electoral on s’arreplegue la publicitat de totes les formacions polítiques. D’igual forma, Podem es mostra conforme amb la “centralització dels enviaments de propaganda electoral”.

MODIFICACIÓ DE LA FÓRMULA D’HONDT

D’altra banda, en el seu pla de treball Compromís suggerix la modificació de la fórmula electoral substituint la de D’Hondt per la fórmula Hare o Sainte-Lagüeque dóna resultats “més proporcionals”, així com ampliar les incompatibilitats per a diputats, instar a modificar la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG) per a “garantir la participació en igualtat de condicions dels ciutadans residents en l’exterior” i incorporar millores en l’àmbit del control i la fiscalització de subvencions electorals o la regulació de la mateixa campanya electoral.

“GREU ERROR”

En la seua intervenció en la Comissió de les Corts, la diputada del PP María José Ferrer ha manifestat el desacord del seu grup parlamentari d’abordar la reforma de la llei electoral amb caràcter previ a la reforma de l’Estatut, en considerar-ho com un “greu error tècnic, polític i de consens” puix que aquelles qüestions que venen regulades en ell no podran ser abordades en la reforma de la llei electoral. “Volem consens, no imposició”, ha assenyalat.

A més, ha manifestat que la rebaixa de la barrera electoral si l’única cosa que busca és que entren en el parlament valencià formacions polítiques que es van quedar fora en els passats comicis com a IU “he de comunicar-los que a voltes s’ha aplicat i els grups beneficiaris no han sigut PP ni PSOE, sinó IU”, ha puntualitzat. Encara que ha assenyalat que la reforma no va suposar “la panacea”, ha donat el seu suport al dictamen no sense abans sol·licitar a la resta de grups major “diàleg”.

EVIDENTS “DEFICIÈNCIES”

Des de Cs, Ton Subiela ha destacat la necessitat de reformar la llei electoral per les “evidents deficiències” que presenta i ha valorat el pas adoptat per a “intentar solucionar-les a partir d’ara”. Ha advocat per la necessitat d’obrir llistes als ciutadans perquè puguen mostrar la seua participació més enllà de “ficar la papereta en l’urna” i ha ressenyat la importància “d’unificar, reduir i fer més assenyats” els gastos electorals.

En similars termes s’ha pronunciat el síndic de Podem, Antonio Montiel, qui ha mostrat la seua satisfacció pel dictamen aprovat este dilluns perquè, encara que ha admès que no arreplega una posició “unànime” de tots, sinó “majoritària”, “evidencia la necessitat d’augmentar el criteri de proporcionalitat de la ciutadania per a facilitar l’accés a una part que no troba el seu itinerari”.

Per al síndic del PSPV, Manolo Mata, l’acord d’este dilluns suposa “un gran pas per a la democràcia dels valencians”, mentre que per al de Compromís ara és el moment de “començar a treballa” en la reforma del sistema electoral.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor