Grups independentistes d’arreu se citen a Còrsega

  • Les Jornades Internacionals de Corti apleguen una important delegació catalana

VilaWeb
Redacció
08.08.2018 - 02:16
Actualització: 08.08.2018 - 11:35

Aquest any les Jornades Internacionals de Corti, organitzades pels independentistes de Corsica Libera, han tingut una àmplia representació d’arreu del món.

Les Jornades van començar dissabte amb una conferència de premsa de les delegacions internacionals. Enguany cal destacar la participació del representant d’afers internacionals del Front d’Alliberament Nacional Canac Socialista (FLNKS en francès) de la Nova Caledònia, que el 4 de novembre vinent organitzaran un referèndum oficial d’autodeterminació. Les jornades han gaudit de la presència d’una extensa delegació catalana que ha participat en tots els debats polítics i que anava acompanya dels Minyons de Terrassa, que han protagonitzat una actuació espectacular.

El primer debat es va centrar en ‘la violència de l’estat contra els pobles en lluita’. Hi va prendre part Conxita Bosch, de l’Associació Catalunya Corsica, i Cesc Poch, d’ERC, que van exposar àmpliament la repressió de l’estat espanyol contra l’independentisme català, la brutal repressió policíaca de l’1-O, l’empresonament dels dirigents de la societat civil, escorcolls i amenaces a la premsa, impremtes, cantants, mestres i, finalment, després del 27-O, la declaració de independència i l’aplicació del article 155, la suspensió de l’autonomia i l’empresonament dels membres del govern que van restar a Catalunya, el vice-president Oriol Junqueras, la presidenta del parlament Carme Forcadell i cinc consellers més. També hi van denunciar la persecució mitjançant les famoses euroordres de crida i cerca del jutge Larena per al president Carles Puigdemont i la resta del govern català que es va exiliar.

També hi va intervenir Iker Elizalde per l’Esquerra Abertzale, qui va denunciar l’immobilisme de l’estat espanyol respecte de la situació del col·lectiu de presos bascos i va denunciar la dispersió com a venjança política contra els seus familiars i l’independentisme basc

Katy Bartoli, en nom de l’organisme de solidaritat amb els presos corsos Sulidarità, també va denunciar la política repressiva de l’estat francès malgrat el procés de desmilitaritzacio del FLNC del 2012 i malgrat que el govern de Còrsega , els ajuntaments i la majoria del poble cors van exigir-ne l’alliberament. Va fer una crida a participar a la manifestació nacional per a reivindicar-lo el 22 de setembre vinent.

A les vuit del vespre, a la plaça de la capital històrica de Còrsega, davant el monument a Pascale Paoli, els Minyons de Terrassa van començar la seva actuació, una actuació que va continuar pels carrers de la ciutat fins la ciutadella de Corti, on van actuar grups de música tradicional de l’illa.

Diumenge, el primer debat internacional va ser organitzat per U Ribombu sota el títol  ‘Dels límits de l’autonomia al futur de la independència’. Hi va participar Mickaël Forest, responsable d’afers internacionals del FLNKS, que va explicar els eixos generals de la campanya del sí a la independència, els fraus en el cens i la discriminació racial de l’estat francès denunciada amb cinc reports de la missió de l’ONU per la Nova Caledònia.

Moetai Brotherson, diputat independentista de la Polinèsia francesa també va parlar del procés de descolonització i de les proves nuclears franceses al seu país

Per Catalunya va intervenir Josep-Lluís Carod-Rovira, ex-vice-president de la Generalitat; per Euskal Herria, Gorka Elejabarrieta i per Còrsega, Petru Antoine Tomasi, cap del grup parlamentari Corsica Libera en el govern de coalició nacionalista Pè a Corsica. Va intervenir per explicar la posició de la seva formació davant la negativa francesa a cap avenç dins el marc constitucional.

En el debat entre les forces nacionalistes que governen Còrsega en la coalició Pè a Corsica, hi van participar diputats, representants sindicals i membres del govern i es va centrar en agricultura, medi ambient i transports

Les Jornades Internacionals de Corti es van cloure amb un míting de Corsica Libera en el qual va participar per videoconferència el president Puigdemont per tal d’agrair a Còrsega el suport rebut. En una intervenció en francès, va defensar que cal refundar Europa partint del respecte a la democràcia i a la diversitat de les nacions obertes a la resta del món.

A continuació, Josep-Lluís Carod-Rovira va intervenir en cors fent una reflexió sobre el continent: ‘els estats han segrestat Europa i l’han convertida en una estructura freda i sense ànima. Els pobles com el català i el cors l’hem de recuperar per a la democràcia i la llibertat’.

Posteriorment va parlar Arnaldo Otegi, coordinador general de EH-Bildu, que en la seva intervenció va apostar per construir ‘processos democràtics de resolució dels nostres conflictes tant a Còrsega com al País Basc’ i va defensar la ‘necessitat de construir les nostres pròpies repúbliques independents en el context europeu’.

Va tancar les intervencions el president del parlament cors Jean Guy Talamoni, qui va anunciar que ‘davant la nova etapa que s’obrirà al setembre, és essencial que la nostra majoria prengui el temps necessari per a debatre i definir una nova estratègia, comuna i eficient’ contra el govern francès. ‘Sigui quina sigui la destinació de la revisió constitucional francesa al començament del nou curs escolar, i sigui quin sigui el lloc possible de Còrsega en aquest text, és perfectament clar que mai no la reconeguem com la nostra llei fonamental’, va afirmar, assegurant que ‘la independència és l’única esperança’.

Talamoni va acabar la intervenció demanant la construcció d’una ‘estratègia comuna a Europa’ amb dirigents bascs i catalans per a una ‘nova Unió Europea’.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor