L’extrema dreta desencadena un cap de setmana carregat de violència al Regne Unit

  • Una mentida difosa per la xarxa X sobre la identitat de l'autor de la mort de tres nenes ha desfermat accions violentes en moltes ciutats d'Anglaterra

VilaWeb
Un moment de la manifestació de Manchester.

The Washington Post

05.08.2024 - 02:34
Actualització: 05.08.2024 - 07:28

 The Washington Post · Niha Masih, Ben Brasch, Adela Suliman, Dan Rosenzweig-Ziff

 

LONDRES. Les manifestacions d’extrema dreta i grups anti-immigració per tot el Regne Unit han derivat aquest cap de setmana en greus episodis de violència, incloent-hi enfrontaments amb la policia antiavalots davant d’un hotel que allotja sol·licitants d’asil. La violència ha arribat com a reacció a una mentida difosa per les xarxes socials sobre l’autor d’un apunyalament massiu que va matar tres nenes en una classe de ball temàtica sobre Taylor Swift la setmana passada. El primer ministre Keir Starmer ha condemnat l’episodi que ha qualificat de “delinqüència d’extrema dreta”. “Que no hi hagi dubte, tots aquells que han participat en aquesta violència s’enfrontaran a la força de la llei,”ha dit Starmer en un discurs diumenge a la tarda.

Les manifestacions organitzades per grups d’extrema dreta després de l’apunyalament a Southport, al nord-oest d’Anglaterra, han tingut lloc en ciutats de tot el país dissabte i diumenge, en algunes de les quals hi ha hagut enfrontaments amb manifestants antifeixistes.

La policia ha arrestat més de 100 persones durant el cap de setmana en diverses zones d’Anglaterra, incloses les grans ciutats de Hull, Liverpool i Bristol. La ministra de Policia, Diana Johnson, en una entrevista diumenge amb Sky News, ha descrit la violència com a “desordre criminal” i ha definit les persones que hi participen com a “brètols.”

Interior d’una biblioteca pública de Liverpool, cremada pels manifestants (Fotografia: EFE)

A Rotherham, diumenge, manifestants anti-immigració van atacar un Holiday Inn Express que allotjava sol·licitants d’asil. Els manifestants d’extrema dreta van llençar maons i cadires a l’hotel, trencant algunes finestres i portes de vidre i es van enfrontar amb la policia antiavalots, amb un home fotografiat llançant un extintor a un grup d’oficials amb escut.  Ningú a l’hotel va agafar el telèfon diumenge, i la policia de Rotherham no va respondre immediatament a una sol·licitud de comentari.

L’onada de manifestacions violentes va començar després d’un atac amb ganivet dilluns a Southport on un individu va matar tres nenes i va ferir diverses altres persones, inclosos dos adults. La policia va acusar un jove de 17 anys d’assassinat i intent d’assassinat, sense nomenar-lo inicialment perquè és menor d’edat. Però al cap de poques hores  va començar a circular informació falsa que afirmava que l’atacant era un immigrant musulmà que estava al país il·legalment i que havia estat en llistes de vigilància. La mentida va ser amplificada per figures destacades de l’extrema dreta, especialment a través de X, la xarxa abans coneguda per Twitter.

Hope Not Hate, una organització que monitora grups extremistes d’extrema dreta, va dir que tot i que aquests esdeveniments no van ser planificats per una única organització d’extrema dreta, han estat promoguts i ajudats per figures conegudes de l’extrema dreta.

Els disturbis van començar poc després de l’apunyalament de dilluns. Dimarts a la nit, després que Southport fes una vigília pública pacífica, els manifestants van llençar pedres a la policia mentre trencaven les finestres d’una mesquita i incendiaven una furgoneta de policia.” La policia va vincular els manifestants a l’English Defense League, una organització il·legalitzada d’agitadors anti-Islam i hooligans del futbol.

Més protestes violentes van ocórrer dimecres a la nit a ciutats i pobles com Londres, Hartlepool, Manchester i Aldershot. A Londres, més de 100 persones van ser arrestades a prop de Downing Street, on treballa i resideix el primer ministre.

Dijous, un jutge va decidir aixecar l’anonimat del sospitós, per frenar els disturbis causats per la mentida sobre la identitat del demandat. El sospitós, Axel Rudakubana, va néixer al Regne Unit, concretament a Gal·les, de pares originaris de Ruanda.

Conferència de premsa del primer ministre Keir Starmer, condemnant la violència desencadenada per l’extrema dreta. (Fotografia de Laura Zapata).

Andrew Chadwick, professor de comunicació política a la Universitat de Loughborough, que investiga la difusió de la desinformació en línia, ha explicat al Post que una piulada viral que compartia desinformació sobre el sospitós després de l’atac semblava haver estat “deliberadament fabricada per generar hostilitat cap a les minories ètniques i els immigrants.” La mentida es va difondre ràpidament en línia enmig de les  fortes emocions causades per l’atac, i perquè les restriccions de contingut a X s’han relaxat des que va ser adquirit per Elon Musk el 2022.

Starmer, que ha visitat Southport en els darrers dies, ha advertit a les empreses de xarxes socials que han de respectar les lleis que prohibeixen la incitació a la violència en línia, afegint que els disturbis van ser “clarament impulsats per la campanya d’odi de l’extrema dreta.”

La crítica als incidents ha estat contundent des de la classe política, superant les línies divisòries de partit. Rishi Sunak, líder del partit conservador de centredreta a l’oposició, va dir que els actes violents no estan relacionats amb l’apunyalament de la setmana passada i que els perpetradors “hauran de fer front a tot el pes de la llei.” “Les escenes impactants que estem veient als carrers de la Gran Bretanya no tenen res a veure amb la tragèdia de Southport”, va publicar Sunak a X.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor