Un grup de suport a represaliats critica la Caixa de Solidaritat: “Fa tres anys que tenim factures pendents”

  • El Col·lectiu de Defensa de Represaliats de Via Independència critica la lentitud de la Caixa de Solidaritat a l'hora de fer els pagaments i els acusa d'haver modificat els barems acordats

VilaWeb
Imatge d'arxiu. Fotografia d'Albert Salamé.

Redacció

18.02.2023 - 21:40
Actualització: 19.02.2023 - 18:50

El Col·lectiu de Defensa de Represaliats de Via Independència, que ha assumit una setzena de causes, entre les quals la de l’informàtic Joel Muñoz i l’activista Dani Gallardo, està descontent amb la Caixa de Solidaritat. Denuncien que d’ençà del 2020 que lluiten perquè la caixa els ajudi a pagar factures de despeses judicials derivades de la repressió, sense el resultat que n’esperaven. “Hi teníem una persona de confiança, amb qui tractàvem. Quan se’n va anar, va començar el desgavell”, diu Carol Aguilar, del Col·lectiu de Defensa de Represaliats.

Demora en els pagaments i canvi de barems

Aguilar explica que el 2020 van acordar uns barems per als honoraris de defensa dels represaliats i acusa la Caixa de Solidaritat de desdir-se’n i haver-los canviat. “Al principi, ens van pagar un parell de factures de procuradors sense cap problema”, explica. Tanmateix, la membre del Col·lectiu de Defensa de Represaliats diu que dos anys més tard, la Caixa de Solidaritat encara no ha abonat algunes factures i els ha modificat els barems. “Ens han dit que les factures estan encallades i que hi ha barems nous. En alguns casos paguen menys de la meitat de l’import que van dir que pagarien.”

Aguilar posa aquest exemple. “Hi ha una factura que tinc d’en Joel Muñoz d’una procuradora. L’import és de 900 euros, doncs, la Caixa de Solidaritat només en posarà uns 100 i escaig. Nosaltres comptàvem amb uns altres imports, no és el que vam acordar.”

“Ens van acceptar la causa i ens van dir que passéssim les factures, però dos anys més tard s’inventen nous barems. Si t’ho diuen al principi, cap problema, però ens ho diuen ara, quan l’advocat ja ha facturat i ha declarat. Tot això amb els pagaments encallats”, retreu.

Diu que fins i tot l’advocat dels seus casos fa pocs dies va haver d’escriure a la Caixa de Solidaritat per demanar pels seus cobraments. Diu que no l’han respost. “L’advocat perd diners, i, tot i això, ha acceptat els nous barems i ha refet les factures. Li ofereixen cent euros per una assistència a comissaria. Ell no hi guanya, perquè viu a Mataró, entre benzina i esmorzar, li queda molt poca cosa. Ho fa per amor a nosaltres. Però és que a banda de tot això, triguen molt a pagar.”

Explica que han pogut pagar alguna factura gràcies a les donacions ciutadanes. “Del 2019-2020 se’ns va fer una pilota molt gran perquè esperàvem la Caixa de Solidaritat. Ara n’hem pagat algunes gràcies a la col·laboració de la gent. Però tenim clar que no podem passar tres anys més d’aquesta manera.”

La Caixa de Solidaritat, impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, va ajudar prop de cent trenta represaliats l’any passat, segons el recompte de l’Associació de Foment de la Caixa de Solidaritat. La quantitat total de diners és de 224.472,78 euros: 105.096,28 per a defenses, 73.824,85 per a fiances de responsabilitat civil i 29.714,38 per a sancions imposades. Per fer aquest article, VilaWeb ha provat de contactar la Caixa de Solidaritat per diverses vies, però no han atès les trucades ni els missatges.

“Represaliats de segona”

El Col·lectiu de Defensa de Represaliats remarca que no són els únics que estan disconformes amb la gestió de la Caixa de Solidaritat. Aguilar diu que tenen constància de més persones i col·lectius amb problemes semblants, però que no han fet públic el seu malestar.

També retreu que no reben el mateix tracte que altres encausats: “Als polítics, els han pagat un munt de coses. Nosaltres ens sentim represaliats de segona. Ens diuen que les factures estan encallades, però després van per allà fent actes amb pantalles gegants. També diuen que posaran psicòlegs per als represaliats i resulta que de psicòleg només n’hi ha un… Tot són falòrnies.”

Això a què es refereix Aguilar és el fet que la Caixa de Solidaritat ha ampliat enguany el suport cap a despeses de tractament psicològic. Aquests casos són per als represaliats i familiars que ho necessiten arran de la persecució política, les agressions o els efectes de la repressió.

10.800 euros per a Joel Muñoz i 3.500 euros per a Dani Gallardo

A banda dels honoraris judicials, el Col·lectiu de Defensa de Represaliats recull diners per a pagar la responsabilitat civil, és a dir, el pagament d’una indemnització de perjudicis, de les causes de Joel Muñoz i de Dani Gallardo.

Joel Muñoz –conegut per Xelj a les xarxes– és un jove de Vila-rodona encausat per l’1-O. La fiscalia en demana divuit anys de presó i 10.800 euros de multa per uns suposats delictes de dany informàtic i revelació de secrets. L’acusen d’haver format part de l’anomenada #OpCatalonia, una operació comandada per Anonymous després de l’1-O per a denunciar la repressió.

Per part seva, Gallardo va ser condemnat a quatre anys i mig de presó per les protestes que va haver-hi a Madrid contra la sentència del procés. També li van imposar indemnitzacions per un valor de 3.500 euros, entre l’Ajuntament de Madrid i la policia.

Aguilar mostra preocupació per a poder assolir aquestes xifres i fa una crida a la col·laboració ciutadana. “Aquests diners no els tenim. Els haurem de pagar quan ho demani el jutge”, diu, i clou: “I encara hi ha més casos que han d’arribar…”

La Caixa de Solidaritat nega les acusacions

Abans de la publicació d’aquest article, VilaWeb va intentar durant dies, i sense èxit, parlar amb la Caixa de Solidaritat, per contrastar les afirmacions que s’hi fan.

Un cop publicat ja l’article ens han fet arribar les seves consideracions. Afirmen que no és veritat que se’ls degui res: “Ha costat molt que entenguessin que la Caixa de Solidaritat ajuda tothom amb la mateixa mesura amb uns barems, ara ens van enviar les factures dels procuradors de tres anys enrere i se’ls pagarà d’acord amb aquests barems”. També afirmen que “nosaltres no ajudem els grups de suport, sinó les persones represaliades amb qui no ens permeten comunicació. Estem pagant defenses de les persones del grup i en concret diversos procediments d’en Joel i una responsabilitat civil de més de quaranta mil euros”. Finalment, neguen que hi hagi problemes amb uns altres grups o persones i diuen que solament els tenen amb ells.

Arran d’aquestes explicacions, Carol Aguilar, del Col·lectiu de Defensa de Represaliats, insisteix que les factures les van entregar fa mesos i diu que va anar personalment a portar-les al despatx del tresorer de la Caixa de Solidaritat, Toni Cruanyes, en plena pandèmia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor