24.10.2023 - 14:43
|
Actualització: 24.10.2023 - 17:13
El Grup de Recerca Bellesguard ha descobert que l’arquitecte Antoni Gaudí va utilitzar l’ús de gnomònica en la construcció de la Torre Bellesguard de Barcelona. Els experts han constatat que Gaudí va projectar una vidriera de la façana principal amb la inclinació precisa per potenciar un joc de llums i ombres. En concret, han vist com, en funció de l’estació de l’any i de l’hora del dia, el joc encaixa amb l’òcul situat en una de les columnes. Així, l’obra recrea tot un cicle lunar a la paret de darrere i assoleix la màxima brillantor i nitidesa el dia de Nadal. La troballa ha estat fruit de l’observació durant un any per part del gestor de Bellesguard, Carles Salillas.
Malgrat que se sabia que Gaudí era coneixedor de la ciència que estudia la trajectòria del sol i el seu ús per a crear projeccions específiques, fins ara es reservava per edificis sagrats i no per privats com és el cas de Bellesguard. En un comunicat, han explicat que fins fa poc la gnomònica era un camp d’estudi inexplorat, sobretot en la dimensió simbòlica.
“La perfecta orientació de la torre i la seva escenografia responen a la doble dedicació que Gaudí dóna expressament a l’edifici: d’una banda, la referència al rei Martí I, la residència del qual va ocupar els terrenys on avui s’aixeca la Torre Bellesguard, i de l’altra, a la Verge Maria”, recorden.
Precisament, la Torre Bellesguard de Gaudí celebra el desè aniversari de l’obertura al públic. Per això, per primera vegada, s’obrirà l’accés a espais no visitables fins al moment: el segon pis noble de la torre. El 28 d’octubre i 5 de novembre es podrà accedir a espais mai oberts al públic. Les entrades ja estan a la venda.
A més, Galdric Santana, actual càtedra Gaudí, desvetllarà al lloc dels fets la troballa del Grup de Recerca Bellesguard. Segons que han explicat, la resta de descobriments es donaran a conèixer el 2026 en el marc del centenari de la mort de Gaudí.