El grup de Meloni esquiva el cordó sanitari a la mesa del Parlament Europeu

  • Els Conservadors i Reformistes aconsegueixen dues vice-presidències, i els Verds i l'Esquerra dues més

VilaWeb

ACN

17.07.2024 - 12:55
Actualització: 17.07.2024 - 17:26

Els Conservadors i Reformistes Europeus, el grup de la primera ministra italiana i líder d’ultradreta, Giorgia Meloni, ha esquivat el cordó sanitari a la mesa del Parlament Europeu. L’eurocambra ha acabat avui l’elecció amb la tria dels cinc questors, una figura de caràcter burocràtic. Amb més pes polític, els 14 vice-presidents i la presidenta del parlament, Roberta Metsola, van ser elegits ahir en una votació en què es va impedir que els grups més a l’extrem de l’espai d’ultradreta –Patriotes per Europa i l’Europa de les Nacions Sobiranes– tinguessin presència a la mesa.

Els catorze vice-presidents i cinc questors formen, juntament amb la presidenta, la mesa del parlament, que determina les normes per al funcionament de la cambra, elabora l’avantprojecte de pressupost i decideix sobre qüestions administratives, de personal i d’organització. Tanmateix, els questors només són membres de la mesa a títol consultiu, de manera que no compten en les majories per a prendre decisions.

Els catorze vice-presidents

Entre els nous vice-presidents hi ha l’eurodiputat del PSC Javi López i l’eurodiputat del PP Esteban González Pons. El Partit Popular Europeu té quatre representants a la mesa, comptant la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, i les vice-presidentes Sabine Verheyen i Ewa Kopacz.

A part López, els vice-presidents Victor Negrescu, Katarina Barley, Pina Picerno i Chirstel Schaldemose són els altres eurodiputats de l’Aliança de Socialistes i Demòcrates (S&D). El grup de l’S&D té cinc membres a la mesa.

Sumant la vice-presidenta de Renova Europa, la liberal belga Sophie Wilmès, la gran coalició compta amb la meitat dels vots amb vista a les decisions de caràcter més polític. Per exemple, en debats com el de l’ús del català.

El grup dels Conservadors i Reformistes Europeus té de dos vice-presidents: el letó Roberts Zïle (que s’havia posicionat públicament en favor de l’autodeterminació de Catalunya) i la italiana Antonella Sberna, i a l’esquerra de l’S&D hi ha el vice-president dels Verds ALE, el romanès Nicolae Stefanuta, i el vice-president de l’Esquerra Unitària, el francès Younous Omarjee.

A més de les funcions pròpies, els vice-presidents poden substituir la presidenta, també durant les sessions plenàries i en la representació del parlament en cerimònies o actes específics, quan sigui necessari.

Cinc questors

L’eurocambra ha triat aquest els cinc nous questors: els populars Andrey Kovatchev i Miriam Lezmann, el socialista Marc Angel, el liberal Fabienne Keller i el polonès de Llei i Justícia Kosma Zlotowski. Els questors s’ocupen d’afers administratius que afecten directament els diputats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor