01.04.2021 - 09:49
|
Actualització: 01.04.2021 - 11:57
Un grup de joves ha tombat el monòlit d’acer inoxidable que va aparèixer dimarts a la platja de sa Conca de S’Agaró (a Platja d’Aro, Baix Empordà). Cap a les set del matí, uns veïns de la urbanització han alertat la policia local perquè havien vist com els nois desfalcaven el monòlit i el treien de la base que el subjectava a la sorra. Els agents hi han anat i, gràcies a les indicacions que els ha donat un pescador, han trobat el grup de joves a prop. La policia els ha fet identificar tots. Ara com ara, no se sap si la bretolada acabarà en denúncia (perquè l’escultura no té propietari). L’ajuntament ja ha decidit, això sí, que instal·larà el monòlit al parc dels Estanys, a la zona on hi ha més obres del fons d’art municipal.
El monòlit d’acer inoxidable, semblant als que s’han vist en més indrets del món, hi va aparèixer dimarts de bon matí. L’estructura metàl·lica, que sembla que hi fou col·locada durant la nit –no se sap si enmig del confinament nocturn– té forma de prisma triangular i reflectia diverses zones de la platja. Va aparèixer a tocar de les roques que hi ha al mig de sa Conca.
D’ençà de dimarts, molta gent s’havia arribat a la platja per veure’l. I l’ajuntament va encerclar-lo amb una tanca de cordes com a mesura de prevenció contra la covid-19.
Alguns monòlits com el de sa Conca que havien aparegut en més llocs del món havien desaparegut al cap de pocs dies.
Al parc dels Estanys
L’Ajuntament de Platja d’Aro ha decidit de retirar l’estructura d’acer de sa Conca i l’instal·larà permanentment al parc dels Estanys, en una àrea on s’exposen obres del fons d’art municipal. Són obres que han format part d’exposicions anteriors; l’ajuntament ha adquirit una peça de cada mostra perquè romangui com a patrimoni local.
Actualment, al parc dels Estanys s’hi exposen una quinzena d’aquestes obres i ara el monòlit d’acer inoxidable formarà part d’aquest conjunt. Aquest matí mateix hi podria ser instal·lada.
Aquests darrers mesos, monòlits com el que ha aparegut a sa Conca s’han pogut veure en més indrets del món. El primer es va trobar a final de novembre de l’any passat, enmig del no-res, al desert de Utah (Estats Units). Més tard, se’n van localitzar en diverses parts del planeta, com ara a Califòrnia, Romania, els Països Baixos, el Regne Unit i fins i tot en un poble de Castella, a Espanya. És molt probable que darrere hi hagi un col·lectiu d’artistes.